Περισσότεροι από 18.500 μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μικροί και μεγάλοι μαθητές από τη Θεσσαλονίκη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εξαιρετικές εκπαιδευτικές δράσεις κινηματογραφικής παιδείας αλλά και να παρακολουθήσουν ταινίες μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης και κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και έχουν ως απώτερο στόχο την ένταξη της τέχνης του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης, ανοιχτής και σταθερής σχέσης των μαθητών με τον χώρο του κινηματογράφου.

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πλούσιας παιδαγωγικής του δράσης προσφέρει μια ποικιλία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη φετινή σχολική χρονιά. Οι μουσειοπαιδαγωγοί μας υποδέχονται μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πλήθος εικαστικών, κιναισθητικών, θεατρικών και άλλων δραστηριοτήτων, τους συστήνουν στη μαγεία της κινούμενης εικόνας και τους ταξιδεύουν στα πρώτα βήματα της κινηματογραφικής τέχνης. Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ποικιλόμορφες δράσεις κινηματογραφικής παιδείας που θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα, να εξοικειωθούν με την κινηματογραφική ανάγνωση, να έρθουν σε επαφή με κορυφαίες δημιουργίες της ελληνικής φιλμογραφίας και κυρίως να αντικρύσουν ό,τι τους περιβάλλει μέσα από τα μυστικά της κινηματογραφικής αφήγησης. Ο σχεδιασμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τη σχολική ύλη δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να διερευνήσουν τα εκάστοτε γνωστικά αντικείμενα μέσα από την έβδομη τέχνη και μετατρέποντας τη μάθηση σε μια πρωτότυπη αισθητική εμπειρία.

Εκπαιδευτική πλατφόρμα Nextus

Η ιστορία του 20ού αιώνα ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των μαθητών μέσα από έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο: με τα ευρωπαϊκά ντοκιμαντέρ που προβάλλονται μέσα στην σχολική αίθουσα με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής πλατφόρμας «nextus». Η διαδικτυακή αυτή εκπαιδευτική πλατφόρμα περιέχει 30 ταινίες τεκμηρίωσης με ελληνικούς υπότιτλους και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 12 έως 18 ετών, με στόχο την διακρατική κυκλοφορία ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων. Τη φετινή χρονιά, η πλατφόρμα εμπλουτίζεται με περισσότερους τίτλους ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο καθώς και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, φέρνοντας την κινηματογραφική παιδεία μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και κάνοντας την διδασκαλία ακόμη πιο ευφάνταστη και παραστατική! Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Media Creative Europe Programme – Media Sub-program Support to Film Education» σε συνεργασία με τους εταίρους Planeta MED S.L.U (Ισπανία) και DOK.Fest Munich (Γερμανία).

Εκπαιδευτικές προβολές NextGen στο 64ο ΦΚΘ και στο 26ο ΦΝΘ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αφουγκράζεται τις φωνές των νέων μέσα από το πρόγραμμα εκπαιδευτικών προβολών NextGen που υλοποιείται στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-12 Νοεμβρίου 2023) και του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7-17 Μαρτίου 2024). Μοναδικές ταινίες και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους από όλο τον κόσμο προβάλλονται στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών προβολών του Φεστιβάλ, δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όλης της χώρας να απολαύσουν πρωτότυπες κινηματογραφικές στιγμές, να γνωρίσουν τους σκηνοθέτες, να συζητήσουν μαζί τους.

Κινηματογραφική εκπαίδευση και αρχαιολογία

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «H πολιτιστική κληρονομιά σε κινηματογραφικά καρέ με το βλέμμα των εφήβων», σε συνέργεια με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, το Film Office, το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής και το Μουσείο Κινηματογράφου, καλεί τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας Χαλκιδικής να φτιάξουν το δικό τους ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Μέσα από περιηγήσεις σε τοπωνυμία, πλατείες και σημεία φυσικού κάλλους της περιοχής τους θα επιδιώξουν να μελετήσουν στοιχεία της πολιτισμικής τους κληρονομιάς και, βέβαια, να καταγράψουν το αποτύπωμα αυτής, στη συλλογική και κυρίως στην ατομική τους μνήμη, όντας οι ίδιοι συντελεστές μιας κινηματογραφικής παραγωγής!

Η Σινεβαλίτσα ταξιδεύει στα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας

Μια βαλίτσα γεμάτη σινεμά, η Σινεβαλίτσα, συνεχίζει και φέτος το ταξίδι της από το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στα δημοτικά σχολεία όλης της Ελλάδας και μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες και δημιουργικό παιχνίδι καλεί παιδιά και εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία αλλά και τη μαγεία του Κινηματογράφου. Με τη Σινεβαλίτσα μαθαίνουμε μαζί με τα παιδιά για την ιστορία του κινηματογράφου, το μετείκασμα και την ψευδαίσθηση της κίνησης των μηχανικών οπτικών παιχνιδιών του 18ου και του 19ου αιώνα και βλέπουμε πώς λειτουργούσαν το θαυματοτρόπιο, το ζωοτρόπιο, το στερεοσκόπιο, το πραξινοσκόπιο, τα πρώτα κινούμενα σχέδια εν δράσει! Παίζουμε το συναρπαστικό επιτραπέζιο παιχνίδι Φιλμομαχίες, και στη συνέχεια περνάμε στην παραγωγή! Εξερευνούμε το σετ δημιουργίας animation Zu3d (animation kit software) με τα εξαιρετικά του εργαλεία και μπαίνουμε βαθιά μέσα στον περιπετειώδη κόσμο των κινούμενων σχεδίων. Γράφουμε το σενάριο, κατασκευάζουμε τους δικούς μας χαρακτήρες από πλαστελίνη ή πηλό, πειραματιζόμαστε με τις τεχνικές εφέ (green screen) και ήχου. Ενθουσιαζόμαστε με τις εξαίρετες κινούμενες δημιουργίες μας!

ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Τα σχολεία πάνε σινεμά: εκπαιδευτικές προβολές για παιδιά και εφήβους

Εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, από το 2001 μέχρι και σήμερα, σχολεία από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας, συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών προβολών «Τα σχολεία πάνε σινεμά», που διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ταινιών μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης και κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Οι ταινίες του προγράμματος ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και έχουν ως απώτερο στόχο την ένταξη της τέχνης του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης, ανοιχτής και σταθερής σχέσης των μαθητών με τον χώρο του κινηματογράφου. Η επιλογή των ταινιών πραγματοποιείται μέσα από έναν κατάλογο, ο οποίος ανανεώνεται κάθε σχολική χρονιά.

Παράλληλα, οι ταινίες είναι χωρισμένες σε θεματικές ενότητες, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τους εκπαιδευτικούς στην επιλογή του θέματος και της ταινίας που πιστεύουν ότι θα έχει ενδιαφέρον για τους μαθητές. Πριν την έναρξη της κάθε προβολής γίνεται παρουσίαση της ταινίας και των δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ενώ με τη λήξη της προβολής ακολουθεί συζήτηση με τις μαθήτριες και τους μαθητές. Ο αναλυτικός κατάλογος των ταινιών είναι διαθέσιμος στο www.filmfestival.gr.

Τα σχολεία πάνε σινεμά – με τη ματιά του Νεανικού Πλάνου

Μάλιστα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συνεργάζεται με τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό οργανισμό Νεανικό Πλάνο, το οποίο επιλέγει και προτείνει, για την σχολική χρονιά 2023-2024, σε δασκάλους και καθηγητές μια ενότητα 11 μεγάλου μήκους ταινιών μυθοπλασίας για παιδιά και εφήβους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και τρεις ενότητες μικρού μήκους ταινιών animation για μικρά παιδιά νηπιαγωγείων και πρώτων τάξεων δημοτικού σχολείου. Οι ταινίες που προτείνονται προέρχονται από γνωστές και άγνωστες κινηματογραφίες απ’ όλο τον κόσμο. Η επιλογή τους γίνεται με κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, και πρόκειται για ταινίες πρόσφατης παραγωγής που έχουν κερδίσει σημαντικά διεθνή βραβεία, έχουν αγαπηθεί από το παιδικό και νεανικό κοινό -αλλά και τους ενήλικες- κι έχει αναγνωριστεί η αξία τους, τόσο από την κριτική όσο και από τους θεσμικούς φορείς της εκπαίδευσης και του κινηματογράφου στην Ελλάδα και διεθνώς.

Τα σχολεία πάνε σινεμά με τη ματιά του European Film Factory

Στο ίδιο πλαίσιο εκπαιδευτικών προβολών συγκαταλέγεται και ο κατάλογος ταινιών του πρότζεκτ κινηματογραφικής εκπαίδευσης European Film Factory. Μέσα από μια πολυγλωσσική διαδικτυακή πλατφόρμα, προσφέρει δυνατότητα πρόσβασης σε έναν κατάλογο από ταινίες που συγκαταλέγονται στην πολιτισμική κληρονομιά της Ευρώπης, καθώς και σε θεματικά προγράμματα ταινιών μικρού μήκους που πραγματεύονται ζητήματα της εποχής μας σε καθηγητές, μαθητές-φοιτητές ηλικίας 11-25 ετών και πολιτισμικούς διαμεσολαβητές από όλη την Ευρώπη. Οι ταινίες συνοδεύονται από επιπλέον εκπαιδευτικές πηγές, ενώ η πλατφόρμα είναι εξοπλισμένη με διαδραστικά εργαλεία που επιτρέπουν στους μαθητές-φοιτητές να πάρουν ενεργό μέρος στη διαδικασία της κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα προσφέρει επίσης τα απαραίτητα σύνεργα και εργαλεία στους πολιτισμικούς διαμεσολαβητές, διευκολύνοντας το έργο τους για την παροχή μιας σφαιρικής και πολύπλευρης κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Μέσα από το πρόγραμμα «Τα σχολεία πάνε σινεμά» το European Film Factory φέρνει τις ταινίες αυτές στις κινηματογραφικές αίθουσες, με στόχο να ενισχύσει την συλλογική κινηματογραφική εμπειρία και να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης!
64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Νίκος Περάκης: Αφιέρωμα και τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στον κινηματογραφιστή
Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κάνει μεγάλο αφιέρωμα στα «Φαντάσματα»!
Τάκης Κανελλόπουλος: Μεγάλο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη από το 64o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
64o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ποιες οι ταινίες έναρξης & λήξης της διοργάνωσης
Ο Αλεξάντερ Πέιν με τη νέα του ταινία στο 64o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι ελληνικές ταινίες της διοργάνωσης
64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Το πλούσιο φετινό πρόγραμμα
64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Fundamentals of Cinema σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης επιστρέφει με συναρπαστικά και πολυσυλλεκτικά αφιερώματα!