6ο Athens Open Air Film Festival: Φιλιά εις τα παιδιά, του Βασίλη Λουλέ στον πεζόδρομο της Ερμού

Την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016, στον πεζόδρομο της Ερμού, θα γίνει η προβολή της ταινίας Φιλιά εις τα παιδιά, του Βασίλη Λουλέ, στα πλαίσια του 6ου Athens Open Air Film Festival.

Την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016, στον πεζόδρομο της Ερμού, θα γίνει η προβολή της ταινίας Φιλιά εις τα παιδιά, του Βασίλη Λουλέ, στα πλαίσια του 6ου Athens Open Air Film Festival. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Πέντε ηλικιωμένοι Ελληνοεβραίοι – από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τα Γιάννενα και την Αθήνα – αφηγούνται στον φακό τις δοκιμασίες τους, ως παιδιά, από την Ελλάδα της γερμανικής κατοχής. Μνήμες από την εισβολή των ναζί, την απεγνωσμένη φυγή, την απώλεια των δικών τους, τη βοήθεια των ανθρώπων που τους έκρυψαν, τον χρόνο που πέρναγε βαρύς μέσα στον φόβο του θανάτου, αλλά και την ελπίδα της σωτηρίας.

Οι αφηγήσεις συνοδεύονται από ντοκουμέντα της εποχής και φωτογραφίες ή σωζόμενα φιλμάκια των οικογενειών, και ξετυλίγονται παράλληλα στον ιστορικό χρόνο -την τετραετία του ολέθρου- για να ολοκληρωθούν, το τελευταίο 20λεπτο, με αναφορές και εικόνες της μετέπειτα, μετά το τραύμα, ζωής τους.

Εξαιρετικά επιμελής ο Βασίλης Λουλές κινηματογραφεί με πλήρη επίγνωση της δύναμης τόσο του θέματός του όσο και, κυρίως, του απέριττου προφορικού λόγου των πολυβασανισμένων υποκειμένων, τα οποία αφήνει χωρίς την παραμικρή έξωθεν παρέμβαση, πέραν του αρχειακού υλικού, να πουν τις συγκλονιστικές τους ιστορίες.

Το «Φιλιά εις τα παιδιά» δεν είναι μια ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα, είναι μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος.

Από τα πιο συγκινητικά ελληνικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων.

Η ταινία θα προβληθεί στις 11 Ιουλίου, την ημέρα που ξεκίνησε ο επίσημος μαζικός διωγμός των Εβραίων της Θεσσαλονίκης το 1942 στην πλατεία Ελευθερίας κι έχει μείνει στην Ιστορία ως το «Μαύρο Σάββατο».

Διάρκεια ταινίας: 115 λεπτά

Έτος παραγωγής: 2012

Ο χώρος προβολής δεν επιλέχθηκε τυχαία. Το σημείο όπου θα τοποθετηθεί η οθόνη του Athens Open Air Film Festival είναι πολύ κοντά στο «Μνημείο του Ολοκαυτώματος» και πολύ κοντά στο «Μνημείο των Ελλήνων Δικαίων», των ανθρώπων που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν Έλληνες Εβραίους. Και είναι και δίπλα στις ράγες του τρένου, του ηλεκτρικού, έτσι ώστε σε μια ταινία στην οποία τα τρένα είναι παρόντα συνεχώς, το πέρασμά τους από κοντά μας την ώρα της προβολής να μας θυμίζει ότι πολλές φορές «…τα σφυρίγματα των τραίνων σε πάνε πιο μακρυά από τα τραίνα», όπως έγραφε ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας.

Προβλήθηκε το 2013-2014 σε κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ειδικές προβολές σε άλλες πόλεις,σε πολλά σχολεία και Πανεπιστήμια, και έγινε αφορμή να γραφτούν πολλά κείμενα και κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τιμήθηκε με 8 βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και συνεχίζει την διεθνή της πορεία στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία.

To 2014 προβλήθηκε στο Παρίσι σε εκδήλωση της UNESCO με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Από το 2014 μέχρι σήμερα «ταξιδεύει» με προβολές σε μεγάλα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ.

Μαρτυρίες-Αφήγηση: Ροζίνα Ασσέρ-Πάρδο, Σήφης Βεντούρας, Ευτυχία Νάχμαν-Ναχμία, Σέλλυ Κούνιο-Κοέν, Μάριος Σούσης

Σκηνοθεσία–Σενάριο: Βασίλης Λουλές

Έρευνα: Βασίλης Λουλές, Ρέα Αποστολίδη

με τη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Παραγωγή: MASSIVE PRODUCTIONS / ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ / Ε Ρ Τ

Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτη

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στη Σχολή Χατζίκου. Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου των Εξωτερικών.

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε φεστιβάλ του εξωτερικού, προβλήθηκαν σε κινηματογραφικές αίθουσες και σε σχολεία, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, έδωσαν αφορμή για κείμενα και σχόλια στον Τύπο, και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε σχολές και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τα έργα του πραγματεύονται μικρές, προσωπικές ιστορίες μέσα στη δίνη της Ιστορίας.

Με τις ταινίες του «Φιλιά εις τα παιδιά / Θηλειά / Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος» κάνει συχνά περιοδείες με προβολές και συζητήσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ.

Πραγματοποιεί Εργαστήρια κινηματογράφου με θέματα όπως:

Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση, Μαρτυρία και Προφορική Αφήγηση, Κινηματογραφώντας αφήγηση παραμυθιών, Από την προσωπική ιστορία στη μεγάλη Ιστορία.

Φιλμογραφία (επιλογή)

2014       Θηλειά ντοκιμαντέρ       12’

2014       Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί        ντοκιμαντέρ       91’

2012       Φιλιά εις τα παιδιά         ντοκιμαντέρ       115’

2012       Στα ορεινά βοσκοτόπια ντοκιμαντέρ       60’

2005       Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη              ντοκιμαντέρ       29’

2000       Ένας λαμπερός ήλιος      μυθοπλασία      36’

1999       Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών    ντοκιμαντέρ       30’

1996       Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό   ντοκιμαντέρ       93’

1993       Ο Αμερικάνος   μυθοπλασία      39’

1990       Απών     μυθοπλασία      15’

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ