6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου: Όλα όσα ζήσαμε

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα ζεστό, φιλικό, ενθουσιώδες περιβάλλον όπου σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί, σινεφίλ, δημοσιογράφοι, τουρίστες, ξένοι και Έλληνες είδαν ταινίες, συμμετείχαν σε δρώμενα, διασκέδασαν σε πάρτυ και γεύματα και ανανέωσαν το ραντεβού τους με νέες εικόνες, και εμπειρίες, για του χρόνου…

Τα φώτα του σινεμά έσβησαν σιγά σιγά μες της αποχαιρετιστήριας γιορτής τις συζητήσεις, που αρχίζουν να γίνονται πλέον αναμνήσεις μιας υπέροχης εβδομάδας αλλά και προσδοκίας για το επόμενο φεστιβάλ!

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου ολοκλήρωθηκε μέσα σε ένα ζεστό, φιλικό, ενθουσιώδες περιβάλλον όπου σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί, σινεφίλ, δημοσιογράφοι, τουρίστες, ξένοι και Έλληνες είδαν ταινίες, συμμετείχαν σε δρώμενα, διασκέδασαν σε παρτυ και γεύματα και ανανέωσαν το ραντεβού τους με νέες εικόνες, και εμπειρίες, για του χρόνου…

Κάθε ταινία που προβλήθηκε αυτές τις 7 μέρες έδωσε αφορμή για συζήτησεις, επαφές και προοπτικές για συνεργασίες. Όλοι όσοι ασχολούνται και δουλεύουν για τον κινηματογραφο είτε κάνουν ταινίες μικρού μήκους, είτε ντοκυμαντέρ, είτε ταινίες μεγάλου μήκους, έζησαν απο κοντά και απόλαυσαν τη συμμετοχή του κόσμου, το χειροκρότημα και την αποδοχή. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου είναι πλέον θεσμός, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού.

Αξίζει να κάνουμε μια αναδρομή στις 7 υπέροχες ημέρες που το σινεμά όμορφυνε τη σκέψη όλων.

Οι κινηματογραφιστές που ήρθαν στην Πάτμο

Με τις ταινίες τους, μοιράστηκαν τις απόψεις και το σκεπτικό τους γύρω απο το  το έργο τους, αφήνοντας πίσω τους μια παρακαταθήκη γνώσης και εμπειρίας για τους νέους φιλόδοξους κινηματογραφιστές.

Η Carol L.Dysinger καθηγήτρια στο NYU Tisch School of the Arts στην Αμερική, βραβευμένη σκηνοθέτης ντοκυμαντέρ ήταν η μέντορας του Φεστιβάλ. Μίλησε για το πως “συλλαμβάνεις” μια ιδέα για ένα ντοκυμαντέρ και πως σιγά σιγά χτίζεις τη δομή του, το σενάριο και την υλοποίηση του.

Ο Jesper Jack, Bραβευμένος Δανός παραγωγός και co-founder της εταιρείας House of Real, πρόβαλε σε πρώτη παγκόσμια προβολή την ταινία  “Dream empire” και μας μίλησε στα πλαίσια ενός σεμιναρίου, για τις δραστηριότητές του και τα projects που έχει η εταιρεία του σε διαδικασία παραγωγής.

Η Marie Skoovgaard, Δανή σκηνοθέτης συμμετείχε σε ενα πάνελ με τους Έλληνες δημιουργούς Βασίλη Κατσούπη, Ελιάνα Αμπαβανέλ και Δήμητρα Κουζή με θέμα την παραγωγή του Ντοκυμαντερ.

Αλλά και Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί όπως ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης και ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, εκτός από τις προβολές των ταινιών τους, συζήτησαν με πολύ ζήλο και ενδιαφέρον εκφράζοντας τις απόψεις τους – θετικές παρά τη κρίση- για το πως γυρίζονται ελληνικές ταινίες στη σημερινή Ελλάδα.

Η Δήμητρα Κουζή Παραγωγός και co-director  στο Cine doc μίλησε για το ντοκιμαντέρ και για την ανάπτυξη της σχέσης του κοινού με μία κινηματογραφική παραγωγή (audience development).

Στην Πάτμο ήταν ακόμη ο Robert Dick Associate Director Corporate Development του Sundance Institute.

Σπουδαία ήταν και η έκθεση φωτογραφίας στο Πνευματικό Κέντρο Πάτμου, “Πάτμιον”, του Ουαλλού Darran Ress, με πορτραίτα του νησιού που ξεφεύγουν απο την παραδοσιακή εικόνα.

Η πλήρης λίστα των καλεσμένων του φεστιβάλ

Carol Dysinger

Jesper Jack

Robert Dick

Δήμητρα Κουζή

Τάσος Μπουλμέτης

Βασίλης Κατσούπης

Κωνσταντίνος Γιάνναρης

Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

Marie Skoovgaard

Giovanni Aloi

Ελεάννα Αμπραβανέλ

Alexander Kroetsch

Laura Hermanides

Fabio Motta

Ο ελληνικός κινηματογράφος

Οι Έλληνες σκηνοθέτες προχωρούν παρά τις δυσκολίες. Εδώ είδαμε τον Νοτιά του Τάσου Μπουλμέτη, Το ξύπνημα της Άνοιξης του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, το Suntan του Αργυρή Παπαδημητρόπουλου και τα ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου, Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελόριζο, της Ειρήνης Σαριόγλου και του Αγγέλου Κοβότσου, Ο τερματισμός της Έλιανας Αμπραβανέλ,το Αρκαδία Χαίρε του Φιλίππου Κουτσάφτη, Ο φίλος μου ο Λάρρυ Γκας του Βασίλη Κατσούπη, το Λεωφορείο 43 του Αλέξη Λαζαρίδη, το Χωρίς γάλα του Θοδωρή Βουρνά και το Spectrum του Δημήτρη Γκότση.

Το φεστιβάλ τίμησε την μνήμη του Σκηνοθέτη Νίκου Παναγιώτοπουλου προβάλοντας την ταινία του” Τα Οπωροφόρα της Αθήνας”.

Φυσικά τιμήθηκε από τον ΟΤΕ ΤV ο νικητής του περσινού διαγωνισμού σεναρίου μικρού μήκους Βαγγέλης Ζούγλος με τη προβολή της ταινίας του ‘Life between’.

Ο Διευθυντής του ΟΤΕ TV Δημήτρης Μιχαλάκης μίλησε στο κοινό παρουσιάζοντας το κανάλι ΟΤΕ HISTORY και το μεγάλο ενδιαφέρον του OTE TV για το Ελληνικό Ντοκιμαντέρ και την ανάδειξή του, καθώς επίσης τη συνεισφορά του ΟΤΕ TV ως συμπαραγωγού στην Ελληνική Κινηματογραφική Παραγωγή Ταινιών.

Η τελευταία βραδιά

Η αυλαία του 6ου Διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ έπεσε με την προβολή του ντοκυμαντέρ “Φωτιά στη θάλασσα”, του σπουδαίου σκηνοθέτη Gianfranco Rosi, γυρισμένο στην Λαμπεντούζα, το νησί απο όπου πέρασαν πάνω απο 400.000 πρόσφυγες. Το ντοκυμαντέρ του βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Φέτος το Φεστιβάλ επιβεβαίωσε την επιθυμία και το στόχο του. Με την επιμονή των ανθρώπων που δούλεψαν σκληρά, με την αγάπη του κόσμου και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας αλλά και τη συμπαράσταση των κινηματογραφιστών που συμμετείχαν σε αυτή την γιορτή αποτελεί πλέον θεσμό. Με τον κοσμοπολίτικο και διεθνή χαρακτήρα του το φεστιβάλ γίνεται προσιτό σε όλους τους επισκέπτες μετατρέποντας τις όμορφες στιγμές σε αποσκευές στις καρδιές όσων το παρακολούθησαν μέχρι την επόμενη χρονιά.

Φέτος το 6ο Φεστιβάλ εστίασε στον Ελληνικό Κινηματογράφο και τους Ελληνες δημιουργούς. Εστίασε όμως και στο προσφυγικό θέμα και ήδη ετοιμάζεται μια συμπαραγωγή με τον ΟΤΕ ΤV πάνω σε πορτραίτα προσφύγων που θα αποτελέσουν τα κομμάτια μιας σπονδυλωτης  ταίνια μεγάλου μήκους.

Μια πολύ σημαντική ενότητα ήταν το Femina Libera με την συμβολή του προγράμματος “Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα” ΕΣΠΑ 2014 – 2020 της ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π του Ευρωπαικού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με θέμα την Ισότητα των δύο φύλων και τις δομές υποστήριξης γυναικών. Στα πλαίσια αυτής της θεματικής, προβλήθηκαν πέντε ταινίες – δυο μυθοπλασίας και 3 ντοκυμαντέρ σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα.

Οι 7 μέρες του Φεστιβάλ κύλησαν γεμάτες σινεμά. Η μηχανή λήψης ομως δεν σβήνει ποτέ, δεν κανει cut στα όνειρα όσων ασχολούνται είτε ειναι σεναριογράφοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, μοντέρ, ηχολήπτες. Δεν υπάρχει the end αλλά μια διαρκής προσπάθεια για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Απλώς έγινε ένα διάλειμμα με ένα κεφάτο πάρτυ για να τελειώσει όπως ξεκίνησε παρέα με την πιο φεστιβαλική μπύρα, τη Fischer. Άλλωστε… και στις ταινίες ενα διάλειμμα υπάρχει. 

Ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου στο πανέμορφο νησί της Πάτμου!

#cannotbedownloaded

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ