Η προ-φεστιβαλική αυτή συναυλία θα είναι γεμάτη με μελωδίες και σκοπούς από την Κρήτη, την Πόλη, το Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.

Το 6ο Tinos World Music Festival, που διοργανώνει το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, θα διεξαχθεί –όπως κάθε χρόνο– το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στη Χώρα της Τήνου. Eίναι αφιερωμένο στο δοξάρι της λύρας και του βιολιού.

Τα δύο τοξωτά έγχορδα, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής της Ελλάδας και πρωταγωνιστούν στη χαρά, το γλέντι, το πανηγύρι, αλλά και το μοιρολόι, θα μας ταξιδέψουν φέτος από τον Εύξεινο Πόντο και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κρήτη. Μια μέρα πριν, στις 24 Μαΐου, η ατμόσφαιρα του φεστιβάλ στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α΄ Μέρος

i. «Η λύρα στη μουσική της Πόλης και της Μικράς Ασίας»
Στρατής Ψαραδέλλης: λύρα
Μάρθα Μαυροειδή: πολίτικο λαούτο
ii. «…σε όλη την Κρήτη»
Γιώργος Σκορδαλός: λύρα, τραγούδι
Γιώργος Μανωλάκης: λαούτο, τραγούδι
Γιάννης Παπατζανής: κρουστά, τραγούδι

Β΄ Μέρος

«Από τη Μικρά Ασία στο Αιγαίο»
Στάθης Κουκουλάρης: βιολί
Μάρθα Μαυροειδή: πολίτικο λαούτο, τραγούδι
Μαρία Πλουμή: λαούτο
Σπύρος Μπάλιος: λαούτο
Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο

Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ: Μάρθα Μαυροειδή

Ο Στρατής Ψαραδέλλης, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λυράρηδες της γενιάς του και έχει στο βιογραφικό του σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, παρουσιάζει, με τη συνοδεία της Μάρθας Μαυροειδή στο πολίτικο λαούτο, οργανικές συνθέσεις από τη λαϊκή και λόγια μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας.

Τρεις Κρητικοί μουσικοί, ο Γιώργος Σκορδαλός, ο Γιώργος Μανωλάκης και ο Γιάννης Παπατζανής, δεξιοτέχνες στη λύρα, το λαούτο και τα κρουστά, αντίστοιχα, θα μας ταξιδέψουν σε όλη την Κρήτη. Μυημένοι και οι τρεις από νωρίς στην κρητική μουσική παράδοση, την οποία υπηρετούν με σεβασμό και συνέπεια, θα ερμηνεύσουν σκοπούς και τραγούδια που έρχονται από τα βάθη των αιώνων, αλλά και δικές τους νέες συνθέσεις.

Ο Στάθης Κουκουλάρης, ένας από τους σπουδαιότερους βιολιστές της νησιώτικης παραδοσιακής μουσικής, είναι πιστός θεματοφύλακας και βαθύς γνώστης της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου. Με καταγωγή από τον Κινίδαρο της Νάξου και περισσότερες από 4.000 ηχογραφήσεις, η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ευρώπης και έχει φτάσει μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία. Θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στη μουσική παράδοση του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας, μέσα από οργανικούς σκοπούς και τραγούδια από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, αλλά και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Μέσα από τραγούδια και χορευτικούς σκοπούς που παίζονται σε διαφορετικές παραλλαγές από νησί σε νησί, το Αιγαίο αναδεικνύεται ως ένας ενιαίος πολιτισμικά χώρος με ανεξάντλητο μουσικό πλούτο, ενώ οι τοπικές μουσικές παραδόσεις αλληλεπιδρούν όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τη σπουδαία παράδοση της μικρασιατικής μουσικής.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Μάρθα Μαυροειδή. ©Δέσποινα Σπύρου


Διαβάστε επίσης:

“Δοξάρια” στο 6ο Tinos World Music Festival