7 χαμένα έργα τέχνης που κρύβονταν σε κοινή θέα!

Ένας θησαυρός μερικές φορές μπορεί να κρύβεται σε κοινή θέα, όπως συνέβη με τα εφτά έργα τέχνης που συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε!

Αριστουργηματικά έργα τέχνης συχνά εμφανίζονται σε τετριμμένους οικιακούς χώρους: σοφίτες, κελάρια και γκαράζ. Είναι η ρομαντική, ακατάστατη φύση αυτών των χώρων που μας οδηγεί σε ανακαλύψεις.

Παρακάτω θα δείτε 7 τέτοιες ανακαλύψεις που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια:

Vincent van Gogh – Sunset at Montmajour (1888)

Το Μουσείο Van Gogh του Άμστερνταμ παρουσίασε τον πίνακα Sunset at Montmajour το 2013, ο οποίος βρέθηκε στη Νορβηγία, “χαμένος” για πάνω από 60 χρόνια (1908–70). Ο ιδιοκτήτης τον είχε εξορίσει σε μια σοφίτα, καθώς είχε πληροφορηθεί ότι δεν ήταν αυθεντικός. Το 1991 το ίδιο μουσείο αρνήθηκε να πιστοποιήσει τη γνησιότητά του, αλλά αργότερα το εκτίμησε ως ένα έργο από το απόγειο της καλλιτεχνικής πορείας του Van Gogh, καθώς, την ίδια περίοδο, ο ζωγράφος δημιούργησε έργα όπως τα Sunflowers, The Yellow House και The Bedroom.

Rembrandt – Unconscious Patient (Allegory of Smell) (1624–25)

Ο πίνακας αυτός βρέθηκε σε ένα υπόγειο στο Νιου Τζέρσεϊ το 2015 και είναι άγνωστο για πόσα χρόνια ήταν χαμένο. Ήταν καλυμμένο με χώμα και κίτρινο βερνίκι και είχε τοποθετηθεί σε ένα μεγαλύτερο κάδρο, όπου κάποιος άλλος είχε επεκτείνει το έργο. Όταν αφαιρέθηκε το βερνίκι, ήταν σαφές ότι είχε κατασταλεί τη λαμπρή παλέτα του Rembrandt. Το μικρό αυτό έργο, ζωγραφισμένο από τον νεαρό Rembrandt, δεν περιλαμβάνει τα ισχυρά εφέ κιαροσκούρο, την υποτονική παλέτα και την περίπλοκη ψυχολογική ένταση που συνήθως συνδέονται με τα έργα του. Παρ’όλα αυτά, έφτασε να δημοπρατηθεί για πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια.

Fabergé – Αγαλματίδιο ενός Κοζάκου σωματοφύλακα (1912)

Το 18 εκατοστών αγαλματίδιο βρέθηκε σε άριστη κατάσταση, στο αρχικό του κουτί, σε μια σοφίτα στη Νέα Υόρκη, μετά από 79 χρόνια (1934–2013). Απεικονίζει τον προσωπικό Κοζάκο σωματοφύλακα της αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας και πλησιάζει το επίπεδο σπανιότητας των αυγών του Fabergé. Ο καλλιτέχνης πιθανότατα έφτιαξε μόνο 50 ανθρώπινες μορφές από «σκληρές πέτρες» (ημιπολύτιμοι ή πολύτιμοι λίθοι). Το αγαλματίδιο έθεσε νέο ρεκόρ με την πώλησή του στα 5.2 εκατομμύρια δολάρια.

Gustav Klimt – Portrait of a Lady (1916–17)

Κηπουροί που καθάριζαν τον κισσό σε έναν τοίχο της γκαλερί σύγχρονης τέχνης Ricci Oddi ανακάλυψαν κατά λάθος τον πίνακα Portrait of a Lady του Gustav Klimt που ήταν κρυμμένος μέσα του. Ο πίνακας ήταν χαμένος για 23 χρόνια (1997–2019) και είχε κλαπεί από την ίδια γκαλερί. Πρόκειται για ένα παλίμψηστο έργο τέχνης, καθώς ο Klimt είχε ζωγραφίσει το πορτραίτο πάνω από την εικόνα ενός διαφορετικού κοριτσιού, σε μια απόπειρα να ξεπεράσει τον πόνο από τον ξαφνικό χαμό της.

Giovanni Battista Tiepolo – Portrait of a Lady as Flora (1760)

Το συγκεκριμένο πορτραίτο βρέθηκε κρυμμένο στη σοφίτα ενός γαλλικού σατώ, χαμένο για περίπου 250 χρόνια (1760–2008), πιθανότατα επειδή το ημίγυμνό του θέμα θεωρήθηκε πολύ ριψοκίνδυνο για την εποχή. Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Ρωσίας πιστεύεται ότι ανέθεσε αυτό το έργο στον Tiepolo, αν και η ιστορία δεν καταγράφει εάν η ίδια, που πέθανε το 1762, το έλαβε ποτέ. Είναι από τους λίγους πίνακές του με θέμα “όμορφες γυναίκες με φανταχτερό φόρεμα” που σώζονται, και που παραμένουν από τα πιο διάσημα και εύκολα αναγνωρίσιμα έργα του Tiepolo.

Βάζο της δυναστείας Qing (1735–96)

Το βάζο, που ήταν χαμένο για περίπου 75 χρόνια (1930–2010), βρέθηκε σε μια σκονισμένη σοφίτα στο Λονδίνο. Κομψά ψάρια και λουλουδάτα σχέδια διακοσμούν αυτό το βάζο ύψους 40 εκατοστών- πιθανότατα φτιαγμένο για αυτοκρατορικό παλάτι. Το βάζο βγήκε σε δημοπρασία από τον οίκο Bainbridge και πουλήθηκε προς 69.5 εκατομμύρια δολάρια. Από απίστευτη σύμπτωση, ένα “δίδυμο” βάζο εμφανίστηκε στο προσκήνιο λιγότερο από μια δεκαετία μετά, το οποίο ανήκε σε μια οικογένεια για περίπου 90 χρόνια.

Caravaggio – Judith Beheading Holofernes (1607)

Αυτός ο πίνακας θεωρείται ότι ήταν χαμένος για 325 χρόνια (1689–2014), και για τουλάχιστον 100 από αυτά βρισκόταν σε μια σοφίτα στην Τουλούζη, όπου ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν δημοπράτη. Οι ειδικοί δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα για την αυθεντικότητά του. Εάν αυτό το έργο είναι πραγματικά από το χέρι του Caravaggio, είναι σαφώς ένας θησαυρός. Κανείς δεν ζωγραφίζει φιγούρες σε δραματικό φως σαν αυτόν.

Πληροφορίες από artnet.com

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ