Το ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) παρουσιάζει για 7η συνεχή χρονιά, από τις 16 έως τις 21 Ιουλίου 2019, ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, πολλών και διαφορετικών κινηματογραφικών ειδών, εργαστήρια και μουσικές περφόρμανς, σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους στη Σύρο. Από τους κινηματογράφους «Παλλάς», τόσο τον θερινό όσο και τον χειμερινό, μέχρι το Ναυπηγείο «Ταρσανάς» αλλά και το «αυτοσχέδιο» Ντράιβ Ιν στην Ντελαγκράτσια, το Φεστιβάλ εκτείνεται σε όλο το νησί, τονίζοντας τη μοναδική φυσιογνωμία του τοπίου μέσα από τη σύνδεσή του με την έβδομη τέχνη.

Στην έβδομη διοργάνωση του, το SIFF θέτει στο επίκεντρό του το θέμα της «Υπερέκθεσης», μιας έννοιας που μπορεί να αναφέρεται σε μια σειρά διαφορετικών φαινομένων, από τη φωτογραφική μέθοδο και την αποκάλυψη του φυσικού τοπίου υπό τον καυτό ήλιο της Μεσογείου, έως την επαφή με τα ευάλωτα (κοινωνικά και ανθρώπινα) σώματα ή και την πληροφοριακή υπερφόρτωση, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή στη σύγχρονη κοινωνία.


Αναλυτικό Πρόγραμμα

Ερμούπολη | Τρίτη 16 Ιουλίου

Η «ελληνική» «Ναυσικά» (Nausicaa) της Ανιές Βαρντά και το «Βαμπίρ» του Καρλ Ντράγιερ, μαζί με την Έλα Ορλίνς

Την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 20.30, το Φεστιβάλ θα σηκώσει την αυλαία του στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς (Χίου 27). Εκεί η Εύα Παπαμαργαρίτη θα παρουσιάσει έργο της, προετοιμάζοντας το κλίμα για την επίσημη έναρξη που θα γίνει στις 21.00 με την προβολή της ταινίας «Ναυσικά» (Nausicaa) (1970) της Ανιές Βαρντά, ως φόρος τιμής στη μεγάλη δημιουργό που έφυγε φέτος από τη ζωή. Στη συνέχεια (23.00), μια πρωτότυπη σύμπραξη κινηματογράφου και μουσικής θα λάβει χώρα στην ιστορική πλατεία Μιαούλη, όπου θα προβληθεί το εμβληματικό βωβό φιλμ «Βαμπίρ» (1932) του Δανού «δασκάλου» του σινεμά Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ, υπό τις πειραματικές μουσικές συνθέσεις της ταλαντούχας Έλα Ορλίνς, η οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με αφορμή το Φεστιβάλ. Η πρώτη μέρα του SIFF θα ολοκληρωθεί με πάρτι στο Ciel Beach Bar στα Βαπόρια.

Ταρσανάς Ναυπηγεία | Τετάρτη 17 Ιουλίου

Gravity Hill Sound+Image: Jem Cohen, Γιώργος Ξυλούρης, Τζέις Κλέιτον (DJ Rupture)

Η περιοδεία του SIFF συνεχίζεται στο μοναδικής αισθητικής ναυπηγείο του Ταρσανά στην Ερμούπολη, την Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 21.30, με το πρότζεκτ Gravity Hill Sound+Image του σκηνοθέτη, φωτογράφου και πολυμεσικού καλλιτέχνη Τζεμ Κόεν. Τις εικόνες του Κόεν θα «ντύσουν» με τις αυτοσχεδιαστικές μουσικές συνθέσεις ο Γιώργος Ξυλούρης και ο Τζέις Κλέιτον (γνωστός και ως DJ Rupture), τη στιγμή που αυτές θα αναπτύσσονται, αντλώντας έμπνευση από τον χώρο, τον καιρό, τους ήχους και το φως του περιβάλλοντος και του κόσμου.
*Το ναυπηγείο Ταρσανάς αποτελεί σημαντικό ιστορικό τόπο του νησιού, καθώς εκεί παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα η παραδοσιακή τεχνική της ξυλοναυπηγικής.

Λατομείο «Μάνος Ελευθερίου» | Πέμπτη 18 Ιουλίου

Quarry Overload: Μια νύχτα κινηματογραφικού & ηχητικού υπερ-κορεσμού
Γιώργος Ξυλούρης, Ela Orleans, acte vide, Ράινερ Κόλμπεργκερ

Ο τρίτος σταθμός της «περιοδείας» του SIFF είναι το Λατομείο «Μάνος Ελευθερίου». Στα τείχη του εγκαταλειμμένου λατομείου, την Πέμπτη 18 Ιουλίου στις 20.30, ο Γιώργος Ξυλούρης, η Έλα Ορλίνς, οι acte vide και ο Ράινερ Κόλμπεργκερ ενώνονται και παρουσιάζουν το «Quarry Overload»: Μια νύχτα κινηματογραφικού & ηχητικού υπερ-κορεσμού». Τη βραδιά θα ανοίξει ο Γιώργος Ξυλούρης, παίζοντας με το λαγούτο του στο ηλιοβασίλεμα, ενώ τη σκυτάλη θα πάρει η Πολωνή Έλα Ορλίνς για να παρουσιάσει το πρότζεκτ της «Movies for Ears», μια ρετροσπεκτίβα της μουσικής της πορείας της που μετρά σχεδόν δύο δεκαετίες, συνοδευόμενη από οπτικές συνθέσεις της ίδιας.

Στη συνέχεια, το ηλεκτροακουστικό σχήμα acte vide (Δανάη Στεφάνου και Γιάννης Κοτσώνης) θα αυτοσχεδιάσει μουσικά πάνω στο «Objects in the Mirror Are Closer than They Appear» που αποτελεί σειρά από βίντεο-παρτιτούρες της Βρετανίδας πολυμεσικής καλλιτέχνιδας Βίκι Μπένετ (People Like Us). Η βραδιά στο Λατομείο θα ολοκληρωθεί με την περφόρμανς «Εθελοτυφλώντας» του βραβευμένου Αυστριακού καλλιτέχνη Ράινερ Κόλμπεργκερ, ο οποίος θα θέσει σε λειτουργία ένα πείραμα με διαφορετικά μέσα, προβάλοντας ταυτοχρόνως, με τη χρήση τριών μηχανών προβολής, δικό του υλικό πάνω σε αβάν-γκαρντ έργα άλλων καλλιτεχνών σε φιλμ 16 χιλιοστών.

Ντράιβ-Ιν στην Ντελαγκράτσια | Παρασκευή 19 Ιουλίου

Ένα double bill: «Ο φόβος» του Κώστα Μανουσάκη & «Ξύπνημα στον τρόμο» του Τεντ Κότσεφ

Κάθε καλοκαίρι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, μια έκταση στην περιοχή Ποσειδωνία της Σύρου μετατρέπεται σε αυτοσχέδιο drive-in, μεταφέροντας το κοινό νοερά σε άλλες χώρες κι εποχές. Και φέτος, το SIFF προσκαλεί τους θεατές να πάρουν τα αμάξια τους και να επισκεφθούν την Ντελαγκράτσια την Παρασκευή 19 Ιουλίου για να παρακολουθήσουν τρεις ταινίες του χθες και του σήμερα, οι οποίες θα τους φέρουν αντιμέτωπους με τον φόβο και τον τρόμο, όπως επιβάλλει άλλωστε μια καθαρόαιμη drive-in εμπειρία.

Στις 20.30 θα προβληθεί «Ο φόβος» (1966) του Κώστα Μανουσάκη, ένα επιβλητικό φιλμ, με την καθηλωτική ερμηνεία της Έλενας Ναθαναήλ που, με φόντο ένα οικογενειακό έγκλημα στην ελληνική επαρχία, αποκρυσταλλώνει την καρδιά της υπαίθρου ως πεδίο μάχης των βαθύτερων ανθρώπινων ενστίκτων. Θα ακολουθήσει η μικρού μήκους ταινία «As to Posterity» (2014), της Μαρίνας Γιώτη, που θα «ταξιδέψει» τους θεατές σε μια δυστοπική Αθήνα του κοντινού μέλλοντος, όπου οι Αθηναίοι έχουν εξαφανιστεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έχοντας αφήσει πίσω τους μόνο μερικά απομεινάρια του πολιτισμού τους…. Την τέταρτη μέρα του SIFF θα ολοκληρώσει η ταινία του Αυστραλού Τεντ Κότσεφ «Ξύπνημα στον τρόμο» (1971), μια σκοτεινή ιστορία για την υπερέκθεση στη λευκή αρρενωπότητα, ένας εφιάλτης με αλκοόλ, σκόνη, κάψα και… κυνήγι καγκουρό.

Παραλία Κόμητο | Σάββατο 20 Ιουλίου

Συναυλίες, Προβολές & Party: Από τη Magic Island, τις Venus Volcanism & In Atlas και τον Sun Ra στη μεγάλη οθόνη, μέχρι ένα γνήσιο beach party.

Οι τοποθεσίες του Φεστιβάλ είναι συνυφασμένες με την ανάδειξη του πολιτισμού και της κληρονομιάς της Σύρου, ενώ και το φυσικό περιβάλλον του νησιού δεν μένει έξω από την εξίσωση. Έτσι, η παραλία Κόμητο στα νότια του νησιού, μια από τις πιο όμορφες στη Σύρο, θα «στεγάσει» τις δράσεις της προτελευταίας μέρας του Φεστιβάλ. Το Σάββατο 20 Ιουλίου στις 20.30, η Καναδή –με βάση το Βερολίνο– μουσικός Magic Island θα παίξει ζωντανά συνθέσεις που η ίδια περιγράφει ως «ειλικρινή ποπ» και «ονειρική ραπ». Στις 21.15, στο πλαίσιο του «Stranger #2», που αποτελεί το δεύτερο μέρος της ενότητας «Πέρα από το Ξένο», θα προβληθούν πέντε ταινίες μικρού μήκους που επικεντρώνονται στο «έθνος» και το «σπίτι», παρακινώντας μας να ξανασκεφτούμε έννοιες που μοιάζουν φαινομενικά οικείες, αλλάζοντας την αντίληψή μας για την κατασκευή της Ιστορίας.

Στις 23.00, θα παρουσιαστεί η μικρού μήκους ταινίας «Ξένοι» της Ντέμπορα Στράτμαν, που θέτει το νησί της Σύρου στο επίκεντρο, υπό τη μουσική επένδυση του Μάικλ Πιζάρο. Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του «Χώρα», ενός προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών της κινούμενης εικόνας και του ήχου, το οποίο διοργανώθηκε το 2015 από το SIFF σε συνεργασία με το Syros Sound Meetings. Αμέσως μετά, θα προβληθεί το «Space is the Place» (1972), ένα φιλμ επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστή τον πρωτοπόρο της τζαζ αβάν-γκαρντ, αλλά και του κινήματος του αφροφουτουρισμού που «ίδρυσε» ο ίδιος ο Sun Ra. Στις 00.30, οι Venus Volcanism & In Atlas, δηλαδή το μουσικό σχήμα της Ελληνίδας Venus Volcanism και της Δανής In Αtlas θα παίξουν ζωντανά lo-fi synth wave συνθέσεις, χρησιμοποιώντας θέρεμιν, samples, συνθεσάιζερ και φωνητικά. Το μεγάλο πάρτι θα ξεκινήσει στις 02.00, με το χορευτικό DJ set των γκουρού της διασκέδασης Blue Lagoon και Andrea Palmer.

Άνω Σύρος | Κυριακή 21 Ιουλίου

Ένας συριανός έρωτας ετών 85, η Αθήνα της Εύας Στεφανή και μια ταινία-σταθμός του Τζεμ Κόεν

Με αφετηρία την καρδιά της Ερμούπολης και ενδιάμεσες στάσεις σε τοποθεσίες υψηλής πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής, ιστορικής ή περιβαλλοντικής αξίας, το 7οο SIFF ολοκληρώνεται στην κορυφή του νησιού, την μεσαιωνική Άνω Σύρο. Την Κυριακή 21 Ιουλίου στις 21.00, το κοινό του Φεστιβάλ θα ανέβει στο αμφιθέατρο της Άνω Σύρου για να δει το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Καναρίνια», του Γιώργου Κυβερνήτη (βραβείο κοινού στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης), η οποία εστιάζει σε ένα ερωτευμένο ζευγάρι 85 ετών που ζει στη Σύρο, αλλά και την πρώτη ταινία της Εύας Στεφανή «Αθήναι» (1995), παρουσία της σκηνοθέτιδας. Στον ίδιο χώρο, στις 22.30, ο χαρισματικός Τζεμ Κόεν θα παρουσιάσει την ταινία του «Καταμέτρηση», που κινείται ανάμεσα σε μια «συμφωνία των πόλεων», τις ταινίες-ημερολόγια και το κινηματογραφικό δοκίμιο. Το 7ο SIFF θα κλείσει με ποτά στην Άνω Σύρο, ανανεώνοντας το ραντεβού του για του χρόνου!

To SIFF τη μέρα

Ομιλίες | Καφενείο Λαουτάρι (Θερμοπυλών 18, Ερμούπολη)
Προβολές | Χειμερινός Κινηματογράφος Παλλάς (Καραολή και Δημητρίου 1, Ερμούπολη)

Το πρόγραμμα του SIFF ξεκινά καθημερινά στις 13.00, στο καφενείο Λαουτάρι, που υποδέχεται καλεσμένους του Φεστιβάλ (Γουντ Λιν, Ράινερ Κόλμπεργκερ, Τζεμ Κόεν, Τζέσικα Σάρα Ρίνλαντ, Εύα Στεφανή) για να κάνουν ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, ενώ από τις 15.00, ο χειμερινός κινηματογράφος Παλλάς φιλοξενεί ξεχωριστά προγράμματα ταινιών μικρού ή μεγάλου μήκους, που αναδεικνύουν το ευρύ φάσμα ερμηνειών της «Υπερέκθεσης». Αξίζει να σημειωθεί η πρώτη προβολή αποσπασμάτων της νέας ταινίας της Εύας Στεφανή, «Μέρες και Νύχτες με την Δήμητρα Κ.» (έργο σε εξέλιξη), αλλά και η παρουσίαση των ερευνών για τον Παύλο Φύσσα, τον Ζακ Κωστόπουλο και το Sea Watch, από τους Forensic Architecture.

Προβολές

Από την εμβληματική «Nausicaa» της Ανιές Βαρντά και το κλασικό αριστούργημα «Βαμπίρ» του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ υπό τις μουσικές της Ela Orleans μέχρι το σύγχρονο πειραματικό σινεμά, και από την Ασία μέχρι την Ολυμπία, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου «παντρεύει» για 7η χρονιά μορφές τέχνης, εικόνες, ήχους, πόλεις και πολιτισμούς στα πιο πρωτότυπα σημεία του νησιού.

Μία διπλή έναρξη για το 7ο SIFF στην Ερμούπολη της Σύρου!

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ανοίγει την αυλαία του την Τρίτη 16 Ιουλίου στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς με την ταινία «Nausicaa» (1970) της Ανιές Βαρντά, ως φόρος τιμής στη μεγάλη δημιουργό που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Σκιαγραφώντας την Ελλάδα της Χούντας, είναι η μοναδική ταινία της που γυρίστηκε στην Ελλάδα, απαγορεύτηκε από την δικτατορία και δεν τελείωσε επίσημα ποτέ. Αποτελεί την πιο πολιτική της ταινία και ίσως και την πιο αυτοβιογραφική της.

Στη συνέχεια και μόλις λίγα μέτρα μακριά, στα σκαλιά της πλατείας Μιαούλη, μια πρωτότυπη σύμπραξη κινηματογράφου και μουσικής θα πραγματοποιηθεί, μέσα από την προβολή του εμβληματικού βωβού φιλμ «Βαμπίρ» (1932) του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ, ντυμένο με τις υπνωτιστικές και πολύ-επίπεδες πειραματικές συνθέσεις της Ela Orleans που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με αφορμή το Φεστιβάλ.

Η ταινία «Βαμπίρ», ένας σουρεαλιστικός διαλογισμός πάνω στον φόβο, αποτελεί μια από τις πιο γνωστές ταινίες του μεγάλου Δανού σκηνοθέτη, που θεωρείται από πολλούς ως ο σημαντικότερος κινηματογραφιστής της χώρας του, εμπνέοντας μεταγενέστερους δημιουργούς όπως τους Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Αντρέι Ταρκόφσκι, Κριστόφ Κισλόφσκι, αλλά και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Η Πολωνή Ela Orleans, ακροβατώντας ανάμεσα στην ποπ, την world music και την underground, συνθέτει έναν εκλεκτικό και ατμοσφαιρικό ήχο με τη χρήση ηλεκτρονικών και οργανικών στοιχείων, κερδίζοντας εκτός από το κοινό και τους κριτικούς, τον θαυμασμό μουσικών όπως ο Thurston Moore και ο Andrew Weatherall. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες και έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, ενώ έχει συνθέσει μουσική για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και την όπερα.

Δράσεις

Filmmakers in Focus: Jem Cohen, Εύα Στεφανή και Rainer Kohlberger

Στο πλαίσιο του 7ου SIFF και στο τμήμα Filmmakers in Focus θα παρουσιαστεί το έργο τριών σπουδαίων σύγχρονων σκηνοθετών, με άξονα την φετινή θεματική του Φεστιβάλ. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους:

Jem Cohen – Προβολή ταινιών και περφόρμανς Gravity Hill Sound+Image (Γ. Ξυλούρης & DJ Rupture)

Σκηνοθέτης, φωτογράφος και πολυμεσικός καλλιτέχνης, ο Cohen έχει γυρίσει 65 ταινίες, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς όπως οι Patti Smith, Fugazi και REM, ενώ έργα του έχουν περιέλθει στη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης μεταξύ άλλων. Ο πολυσχιδής δημιουργός έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει ταινίες του, υπό τις αυτοσχεδιαστικές μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Ξυλούρη και του DJ Rupture που επίσης επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας, παρουσιάζοντας το οπτικοακουστικό πρότζεκτ Gravity Hill Sound+Image.

Εύα Στεφανή – Προβολή ταινιών & εργαστήριο

Η καταξιωμένη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα που κέρδισε ιδιαίτερη αναγνωσιμότητα μέσα από τη συμμετοχή της στην documenta 14 στην Αθήνα (2018) με το βραβευμένο μικρού μήκους φιλμ «Χειρόγραφο», θα παρουσιάσει μια σειρά από ταινίες της που σχετίζονται με το θέμα του Φεστιβάλ «Υπερέκθεση» και αναδεικνύουν την πρακτική του ντοκιμαντέρ παρατήρησης που χαρακτηρίζει το έργο της. Στο πλαίσιο του SIFF, θα διοργανώσει και ένα εργαστήριο πάνω στη δημιουργία ντοκιμαντέρ.

Rainer Kohlberger – Προβολή ταινιών μικρού μήκους & περφόρμανς

Ο βραβευμένος εικαστικός και κινηματογραφιστής θα βρεθεί στο 7ο SIFF για να παρουσιάσει επιλογή από μικρού μήκους ταινίες του καθώς και μια ολοκαίνουρια περφόρμανς. Το πειραματικό έργο του ξεχωρίζει για την πρωτότυπη χρήση ψηφιακών αλγορίθμων και τα αφαιρετικής αισθητικής βίντεο.

Συνεργασίες

Από την Ασία μέχρι την Ολυμπία αλλά και τον underground κόσμο του κινηματογράφου!

Το SIFF, στο πλαίσιο της δέσμευσής του για μια εκτεταμένη και καινοτόμα παρουσίαση του ντοκιμαντέρ, συνεργάζεται για πρώτη φορά με ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ της Ασίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ταϊβάν (TIDF). Το αφιέρωμα με τίτλο «More than the Stranger: Short Glimpses of Taiwan» περιλαμβάνει 13 μικρού μήκους ταινίες, από το 1930 μέχρι σήμερα, καταξιωμένων Ταϊβανών δημιουργών, χωρισμένες σε δύο μέρη και σε επιμέλεια του διευθυντή προγράμματος του Φεστιβάλ, Wood Lin, ο οποίος θα τιμήσει με την παρουσία του το Φεστιβάλ.

Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσει Q&A, παρουσία και του σκηνοθέτη Pang-chuan Huang καθώς και συζήτηση με τον Wood Lin και εκπροσώπους του Κινηματογραφικού Ινστιτούτου της Ταϊβάν και του Taiwan Docs. Το αφιέρωμα έχει ως στόχο να παρουσιάσει την πολύπλευρη ταυτότητα της Ταϊβαν, ως ένα νησί – έθνος με έντονα ιστορικά και πολιτικά στοιχεία. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Taiwan Docs και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ταϊβάν που τελούν υπό την ομπρέλα του Κινηματογραφικού Ινστιτούτου της Ταϊβάν, και της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα.

Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Επιπλέον, στις συνεργασίες του Φεστιβάλ συγκαταλέγεται και αυτή με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ του είδους στην Ευρώπη, με διεθνή αναγνώριση σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους αφιερωμένες στο νεανικό κοινό (το «Χρυσόψαρο», η «Βουρβουρού», η «Μικρή», «Ο άνθρωπος που κοιτούσε πέρα από τον ορίζοντα») και θα πραγματοποιηθούν ευφάνταστα εργαστήρια για το εφηβικό κοινό οργανωμένα από τους ίδιους τους εφήβους, αλλά και ένα πρωτότυπο εργαστήριο για όλες τις ηλικίες για την κινούμενη εικόνα πολύ πριν την εφεύρεση του κινηματογράφου!

Μία συνεργασία με το Pugnant Film Series, που αγαπά τον underground κινηματογράφο και διοργανώνει σχετικές προβολές ταινιών σε όλη την Ελλάδα, ολοκληρώνει τις συνεργασίες του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του SIFF, το Pugnant Film Series θα προβάλει ταινίες μικρού μήκους αγαπημένων του σκηνοθετών σε μια σειρά pop up προβολών στους εξωτερικούς χώρους του SIFF. Επιπλέον, ένα installation στο χειμερινό κινηματογράφο Παλλάς θα επιτρέπει σε έναν θεατή τη φορά να κρυφοκοιτάζει μέσα από μία κινηματογραφική «κλειδαρότρυπα». Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν έργα δημιουργών όπως είναι οι Phuttiphong Aroonpheng, Elizabeth Vazquez, Jorge Núñez, Susu Laroche και Dagie Brundert.

Καθώς το Φεστιβάλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νησί της Σύρου, το SIFF δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίξει την προστασία της θάλασσας. Έτσι, γίνεται για πρώτη φορά Πρεσβευτής του προγράμματος SEA CHANGE GREEK ISLANDS, υποστηρίζοντας μια ολιστική παρέμβαση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το 7ο SIFF προσκαλεί το κοινό να γίνει μέρος της λύσης, λέγοντας «όχι» στα πλαστικά μίας χρήσης και προστατεύοντας τον φυσικό πλούτο του νησιού. Το πρόγραμμα αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από μια σειρά δράσεων. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο στηρίζει το SIFF συστηματικά από το 2014.