7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας: Παράλληλες εκδηλώσεις

Το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας συνεχίζεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και εκτός από τις προβολές πραγματοποιεί εξίσου ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις.

Το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας συνεχίζεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και εκτός από τις προβολές πραγματοποιεί εξίσου ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων έχεις ως εξής:

Ημερίδα: Κινηματογραφοφιλία ξανά / Reinventing Cinephilia
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013, 10.30 – 14.00
Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με τον
Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών (A.C.E.)
 
Ημερίδα για επαγγελματίες του χώρου και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ανοιχτή στο κοινό σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κινματογραφικών Αρχείων (ACE, Association des Cinémathèques Européenes).
 
Στην αυγή του 21ου αιώνα, ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του παρελθόντος μας και τον θάνατο του κινηματογράφου, τίθενται συχνά στο πλαίσιο συζητήσεων για την  εκ νέου ανακάλυψη της κινηματογραφοφιλίας. Στοn καλωδιωμένο κόσμο, όπου οι νέοι συστηματικά κατεβάζουν ταινίες στα i‐pads και τα i-phones, τί είναι εκείνο που ακόμη κρατά τους θεατές στην αίθουσα και ειδικά σε mία Ταινιοθήκη;

Ομιλητές:
Μαρία Κομνηνού (Maria Komninos): Γενική Γραμματέας ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθύντρια 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας.
   
Νικόλ Μπρενέζ (Nicole Brenez): Κορυφαία γαλλίδα θεωρητικός της κινηματογραφικής πρωτοπορίας.  Επικεφαλής των πρωτοποριακών προγραμμάτων στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας (Cinémathèque Française) και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Παρίσι ΙΙΙ, Σορβόννη.
 
Λόρα Μάλβεϊ (Laura Mulvey): Θεωρητικός του κινηματογράφου (συνέβαλε στην καθιέρωση της φεμινιστικής φιλμικής θεωρίας ως γνωστικό πεδίο),  συγγραφέας, και σκηνοθέτρια, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορία της Τέχνηςκαι Μέσων, Πανεπιστήμιο Μπίρκμπεκ, Λονδίνο.
    
Ρομπέρτο Kιέζι (Roberto Chiesi): Υπεύθυνος του Κέντρου Σπουδών του Αρχείου Παζολίνι, Ταινιοθήκη της Μπολόνια.
 
Ζοζέ Μανουέλ Κόστα (Jose Manuel Costa): Αναπληρωτής Διευθυντής της Ταινιοθήκης της Πορτογαλίας.

Συζητήσεις: Η Αθήνα μιλάει / Athens Talks
Τρεις συζητήσεις ανοιχτές για το κοινό που πλαισιώνουν κάποια από τα τμήματα του προγράμματος.
 
Athens Talks 1
Οι Έλληνες σκηνοθέτες Κατερίνα Ευαγγελάκου, Μαργαρίτα Μαντά, Νίκος Κορνήλιος και Πέτρος Σεβαστίκογλου παρουσιάζουν αποσπάσματα των καινούριων ταινιών τους (works‐in‐progress) και ανοίγουν διάλογο με το κοινό.
 
Athens Talks 2
Η Νικόλ Μπρενέζ μας μιλά για Μια ιστορία της οπτικής αντί‐πληροφόρησης από το 1913 έως σήμερα.

Masterclasses 

‐Ο Αθανάσιος Καρανικόλας παραδίδει masterclass την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στο Goethe‐Institut της Αθήνας με τίτλο «Η τεχνική υποκριτικής του Σάνφορντ Μάισνερ / The Sanford Meisner Acting Technique».
 
‐Ο Χαρούν Φαρόκι παραδίδει masterclass την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 20.00 στο Goethe‐Institut της Αθήνας.

Βιωματικό Κινηματογραφικό Εργαστήριο το οποίο απευθύνεται σε ομάδες μαθητών δημοτικού, Δ΄‐ ΣΤ΄ τάξεων.

Μέσα από ένα δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το έργο και τα μυστικά του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Ζορζ Μελιές, και θα δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες.
 
Εμψυχωτές εργαστηρίου: Δαμιανός Βογανάτσης, Ισμήνη Ρούσου  
Συνεργάτης εργαστηρίου: Τάνια Βαζελάκη

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ