Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της πρόσφατης εγχώριας και διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής που διακρίνονται για την ποικιλομορφία θεμάτων και το πολυδιάστατο περιεχόμενο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

Κυριακή 10/4

18:00 Το ταξίδι του άσκαυλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρβανίτης |88’| Ελλάδα, 2020
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα ταξίδι στο Αιγαίο, κατά το οποίο ο άσκαυλος, η αρχαία ελληνική γκάιντα, αναβιώνει στα χέρια μουσικών που κρατούν ζωντανή μια αρχαία παράδοση. Το όργανο βρίσκει αργά αλλά σίγουρα τον δρόμο του προς την πόλη, όπου οι σύγχρονοι μουσικοί το φέρνουν στο σήμερα. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας αυτής της αναβίωσης και, μαζί με τους πρωταγωνιστές, ανακαλύπτει κάτι που σχεδόν έχει χαθεί, τα έθιμα και το ήθος των ανθρώπων μιας άλλης εποχής και μια προφορική παράδοση που κάποτε ήταν τρόπος ζωής.

19:30 Αμούκα / Amuka
Σκηνοθεσία: Antonio Spanò |71’| Βέλγιο, 2021
Ομιλούμενες γλώσσες: Γαλλικά, Σουαχίλι/ Με ελληνικούς υπότιτλους
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα μπορούσε να ταΐσει σχεδόν έναν στους δύο ανθρώπους στη Γη. Ωστόσο, ένας στους έξι Κονγκολέζους υποφέρει από πείνα κι ένας στους δύο πάσχει από οξύ υποσιτισμό, εάν και η γεωργία αντιπροσωπεύει το 70% του πληθυσμού εκεί. Αντιμέτωποι με αυτό το παράδοξο, οι αγρότες ανασυντάσσουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μια χούφτα από αυτούς μοιράζονται μαζί μας την καθημερινή τους ζωή. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζονται, ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο, συμμετέχουν σε διαφορετικούς γεωργικούς τομείς, οι φωνές τους αντηχούν σε αυτό το ντοκιμαντέρ.

Δευτέρα 11/4

18:00 Κοντά στον πυρήνα
Σκηνοθεσία: Μελέτης Μοίρας |80’| Ελλάδα, 2021
Γιατί ο Δημήτρης και η Ντάνα, μετά από τέσσερις δεκαετίες στην πόλη, αποφάσισαν -εδώ και έξι χρόνια- να ζουν στο δάσος σε μια σκηνή; Γιατί ο Βασίλης έχει επιλέξει να ζει στην πόλη; Πόσο μας έχει επηρεάσει ο τρόπος που ζούμε; Η φύση είναι η λύση; Ή η πόλη δίνει λύσεις; Μήπως έχουμε ξεχάσει ως όντα από που έχουμε προέλθει; Ή η ανάγκη μας για κοινωνικοποίηση είναι πιο δυνατή από τη φυσική μας θέση; Μια ταινία, που ερευνά ένα νέο τρόπο προσέγγισης, για το μόνο πράγμα που έχουμε, τον εαυτό μας.

19:30 Οδόφραγμα / Barricade
Σκηνοθεσία: David Klammer |83’| Γερμανία, 2021
Ομιλούμενες γλώσσες: Γερμανικά/ Με ελληνικούς υπότιτλους
Το «Οδόφραγμα» είναι ένα ντοκιμαντέρ για την κατάληψη του δάσους Ντάνενροντ στην Έσση, η οποία τερματίστηκε τον Δεκέμβριου του 2020. Δείχνει τη ζωή των ακτιβιστών μέσα στο δάσος και τα δεντρόσπιτα που έφτιαξαν, κάποια από αυτά με ύψος 30 μέτρων. Κυρίως, όμως, παρουσιάζει τον αγώνα των ακτιβιστών για καλύτερες κλιματικές συνθήκες στον πλανήτη μας.

Τετάρτη 13/4

18:00 Επιστροφή στη γη
Σκηνοθεσία: Άκης Κερσανίδης, Χρύσα Τζελέπη |59’| Ελλάδα, 2021
Ο Έκτορας Μαυρίδης είναι κεραμίστας. Αφοσιωμένος τα τελευταία χρόνια στο εν εξελίξει έργο του «Σβώλοι» διερευνά το αποτύπωμα της αρχέγονης φόρμας στον δημόσιο χώρο. Οι σβώλοι που συλλέγει από το οργωμένο χωράφι είναι η πρώτη ύλη. Η μορφή τους, η μυρωδιά του υγρού χώματος τού ξυπνούν αναμνήσεις. Τους παρατηρεί, τους αγγίζει. Θέλει να τους μεταμορφώσει. Δουλεύει με τη φωτιά, το νερό, τον χρόνο. Το σώμα μεταφέρει την ενέργεια, η ψυχή του το βαθύ μπλε χρώμα. Τώρα οι σβώλοι δεν έχουν βάρος, αιωρούνται επάνω από τα στάχυα μαζί με ένα κομμάτι των αναμνήσεων και της ταυτότητας του δημιουργού τους, του Έκτoρα.

Η ταινία έχει πάρει το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
19:00 Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας

Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα |70’| Ελλάδα, 2022

Μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Παπαφλέσσας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε μέλος «Φιλικής Εταιρείας», αναλαμβάνοντας το καθήκον να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους συμπατριώτες του ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους ήρωες; Έχουν ελαφρυντικά για τα λάθη τους;

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στο τηλέφωνο 27950 31630 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

Δευτέρα 11/4

18:00 Γαβριέλα-Η Γερμανίδα με το ποδήλατο
Σκηνοθεσία: Δομήνικος Ιγνατιάδης, Μαρίτα Τζατζαδάκη |95’| Ελλάδα, 2021

H ιστορία μιας γυναίκας γεννημένης στη μεταπολεμική Γερμανία και της ακαταμάχητης ανάγκης της να ζήσει, να αγαπήσει και να έχει αξία. Δυο χρόνια μετά τον θάνατό της, ο γιος της ξεκινά μια ενδελεχή έρευνα στο ημερολόγιό της, στην αλληλογραφία της, στους ανθρώπους και στα μέρη που γνώρισε. Ένα ταξίδι από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας μέχρι την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, που διατρέχεται από ένα και μόνο ερώτημα: «Τι είδους ζωή είναι αυτή;». Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο γιος προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τη μητέρα του, την πάντα φευγάτη, την πάντα κάπου αλλού, την «Γερμανίδα με το ποδήλατο».

19.45 Είμαι η Μπελμάγια / I am belmaya
Σκηνοθεσία: Sue Carpenter, Belmaya Nepali |80’| Ηνωμένο Βασίλειο, 2021

Ομιλούμενες γλώσσες: αγγλικά / Με ελληνικούς υπότιτλους

Η Μπελμάγια είναι μια νέα γυναίκα από το Νεπάλ η οποία προσπαθεί να ορθώσει ανάστημα σε όλους όσοι την καταπιέζουν. Μια προσπάθεια που έκανε στα 14 να ασχοληθεί με τη φωτογραφία και να παλέψει ενάντια στις κοινωνικές προκαταλήψεις έληξε άδοξα. Όμως πιάνει την κάμερα ξανά στα χέρια της και παρά την βίαιη αντίδραση του συζύγου της καταφέρνει να ολοκληρώσει την ταινία της. Το ντοκιμαντέρ κερδίζει καρδιές και βραβεία, πηγαίνοντας την Μπελμάγια σε μέρη όπου ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε.

Τετάρτη 13/4

18:00 Το ίχνος του χρόνου
Σκηνοθεσία: Διονυσία Κοπανά |97’| Ελλάδα, 2020

Το « Ίχνος του Χρόνου» είναι μια ταινία για τον χρόνο, τη μνήμη, τη νοσταλγία. Μια ταινία για τη γοητεία της αρχαιολογίας και της ανασκαφής μέσα από το post mortem πορτραίτο του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη. Πρόκειται για μια κινηματογραφική «ανασκαφή» για να έρθει στο φως μια εικόνα μέσα από θραύσματα και ίχνη όπως κάνει και η αρχαιολογία.
TRAILER:https://vimeo.com/394770274?embedded=true&source=vimeo_logo&owner=103577771

19:45 Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας

Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα |70’| Ελλάδα, 2022

Μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Παπαφλέσσας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε μέλος της «Φιλικής Εταιρείας», αναλαμβάνοντας το καθήκον να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους συμπατριώτες του ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους ήρωες; Έχουν ελαφρυντικά για τα λάθη τους;

Πέμπτη 14/4

18:00 Οφειλή
Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης |77’| Ελλάδα, 2021

Μια ταινία εγκώμιο στη φιλία. Ο Αλέκος Ζούκας είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, γλεντζές και ταυτόχρονα βαθιά στοχαστικός που δύσκολα ξεχνάς αν τον γνωρίσεις. Στην ταινία, τα ταξίδια του Αλέκου με τους φίλους του και τον σκηνοθέτη στην Πυρσόγιαννη εναλλάσσονται με τις εκμυστηρεύσεις του από την εμπειρία του με τον καρκίνο και ο ίδιος αντιμετωπίζεται σαν λογοτεχνικός «ήρωας».

Η ταινία κέρδισε το 1ο βραβείο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

19:30 Ο πλανήτης των κλόουν (Clown’s Planet)
Σκηνοθεσία: Héctor Carré |75’| Ισπανία, 2022
Ομιλούμενες γλώσσες: ισπανικά, αγγλικά / Με ελληνικούς υπότιτλους
Από τα στρατόπεδα των προσφύγων στους Αγίους Τόπους, σε μια εκκλησία αφιερωμένη στη λατρεία μιας λαστιχένιας πάπιας στη Μαδρίτη μέχρι τα νοσοκομεία και ορφανοτροφεία της Ρωσίας, ο σκηνοθέτης μάς ξεναγεί στον κόσμο των ακτιβιστών κλόουν. Ο ίδιος γίνεται κλόουν σε ένα πλήρωμα προκειμένου να βιώσει ο ίδιος την πίστη, τη μαγεία, το γέλιο, την αγάπη και τις θεραπευτικές δυνάμεις του τρόπου με τον οποίο οι κλόουν αντιμετωπίζουν την ύπαρξη.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Όθωνος-Αμαλίας 129, 231 00, Σπάρτη

Φωτογραφία από: beloitfilmfest.org