Στο πλαίσιο της φετινής 9ης διοργάνωσης Με τα μάτια ανοιχτά, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ θα υλοποιήσει ένα τετραήμερο Εργαστήριο το οποίο απευθύνεται σε νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς ντοκιμαντέρ, των οποίων η πρόταση βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο στάδιο έρευνας και επεξεργασίας. Στο Εργαστήριο θα διδάξουν έμπειροι επαγγελματίες από τον χώρο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ με στόχο οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν έναν άρτιο φάκελο παραγωγής και να συμμετάσχουν σε μία τελική παρουσίαση (pitching).
Οι αιτούντες καλούνται να καταθέσουν στην online φόρμα που ακολουθεί:
- Βιογραφικό (μέχρι 200 λέξεις)
- Σύνοψη (100 λέξεις)
- Έναν πρώιμο σεναριακό σχεδιασμό (treatment) με περιγραφή πιθανών σκηνών, χαρακτήρων και ανάπτυξη του θέματος (μέχρι 300 λέξεις)
- Logline
- Όχι απαραίτητο αλλά επιθυμητό: δείγμα κινηματογραφικού/ τηλεοπτικού/ οπτικοακουστικού έργου. Δεκτές ως δείγμα και πτυχιακές ταινίες ή απόσπασμα rough cut.
Από τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, θα επιλεγούν καταρχήν οι 12 καλύτερες. Η επιλογή συμμετεχόντων θα γίνει βάσει της κατάθεσης του ζητούμενου υποστηρικτικού υλικού όπως περιγράφεται παραπάνω (βιογραφικό, σύνοψη, treatment και του δείγματος οπτικοακουστικού έργου).
Η συμμετοχή και παρουσία των συμμετεχόντων και στις 4 ημέρες του εργαστηρίου είναι απαραίτητη για όσους στοχεύουν να συμμετάσχουν στο τελικό pitching.
Πέραν των 12 προτάσεων που θα επιλεγούν, υπάρχει δυνατότητα οι εκπρόσωποι των 5 επόμενων προτάσεων (13η-18η στην κατάταξη) να συμμετέχουν στο Σεμινάριο ως ακροατές/τριες.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
- Δήλωση συμμετοχής στην εξής φόρμα.
- Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: 10/9/24
- Πληροφορίες: metamatiaanoixta2024@gmail.com
Εισηγητές:
Την ευθύνη του σχεδιασμού και της διοργάνωσης του Εργαστηρίου έχει αναλάβει από την πλευρά της ΕΕΝ η Μαρία Λεωνίδα – σκηνοθέτις και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του εκπαιδευτικού Οργανισμού «Καρπός».
Διδάσκοντες
- Αντώνης Τολάκης Σκηνοθέτης / Παραγωγός / Διευθυντής σπουδών στη σχολή Σταυράκου (treatment / σύνοψη / σκηνοθετική προσέγγιση)
Ο Αντώνης Τολάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Εργάζεται για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Επίσης σκηνοθετεί για το θέατρο και αρθρογραφεί, ως κριτικός κινηματογράφου. Το 2013 απέσπασε το 2ο Κρατικό βραβείο Νέων Θεατρικών Συγγραφέων με το θεατρικό έργο του «Να έχεις μια μέρα όλο γιασεμί». Την ίδια χρονιά, η ταινία του «Ηλιόσποροι» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 26th International Documentary Film Festival Amsterdam, το μεγαλύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης, κέρδισε το βραβείο καλύτερου μεσογειακού ντοκιμαντέρ στο 8th Sole Luna International Documentary Festival, ενώ επιλέχθηκε στα επίσημα διαγωνιστικά σημαντικών διεθνών φεστιβάλ αποσπώντας πολλές διακρίσεις. Το 2017 το ντοκιμαντέρ του «Αλέξανδρος Βέλιος: Η Τελευταία Απόφαση» έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην ελληνική κοινωνία, ανοίγοντας σε θεσμικό επίπεδο τη συζήτηση για το λεπτό θέμα της ευθανασίας. Από το 2015 είναι εκλεγμένο κι ενεργό μέλος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.
- Χρήστος Καρακέπελης Σκηνοθέτης / Διδάσκων στη Σχολή Σταυράκου (treatment / σύνοψη / σκηνοθετική προσέγγιση)
Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Ξεκίνησε από τη διαφήμιση την οποία εγκατέλειψε νωρίς για να ασχοληθεί με το ντοκιμαντέρ. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην ιδιωτική τηλεόραση αλλά και στην ελεύθερη αγορά σκηνοθετώντας σειρές ή μεμονωμένα ντοκιμαντέρ με θεματολογία κυρίως ανθρωπολογική και κοινωνικο-πολιτική. Στον κινηματογράφο υπογράφει δύο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους , «Το Σπίτι του Κάιν» και «Πρώτη Ύλη». Τα τελευταία χρόνια είναι επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα ΜΜΕ του Καποδιστριακού, συνεργάτης της κολεκτίβας Caravan Project και υπεύθυνος του ετήσιου σεμιναρίου δημιουργίας ντοκιμαντέρ στον χώρο πολιτισμού ΚΕ.Τ.
- Μαρία Λεωνίδα, Σκηνοθέτης (Ερευνα και σενάριο)
Η Μαρία Λεωνίδα σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο στη Δανία. Το πρώτο της μικρού μήκους προσκλήθηκε στο New Talents του IDFA το 1996 και το πρώτο της μεσαίου μήκους απέσπασε βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Δράμας και το 2ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας 1998. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση ZDF3SAT, την E.B.U., εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο και βίντεο για ΜΚΟ. Ιδρυτικό μέλος και Διευθύντρια του www.karposontheweb.org, μέλος του Film Literacy Advisory Group. Έχει παρουσιάσει την εργαστηριακή της δουλειά για τη διδασκαλία των Οπτικοακουστικών Μέσων σε ελληνικά και ευρωπαϊκά συνέδρια. Έχει γράψει το Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία Ντοκιμαντέρ στα Καλλιτεχνικά Λύκεια. Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διδασκαλία κινηματογράφου με στόχο τη μικρού μήκους ταινία και τα Σεμινάρια Ντοκιμαντέρ που έχει σχεδιάσει στο Καρπό οδηγούν σε επιτυχημένες, ποικιλόμορφες αφηγήσεις.
- Διονυσία Κοπανά, Σκηνοθέτις – Κινηματογραφίστρια
Η Διονυσία Κοπανά γεννήθηκε στα βουνά μιας παλιάς Αρκαδίας. Σπούδασε Κινηματογράφο, Ψυχολογία και Ιστορία της Τέχνης. Εργάστηκε στον Κινηματογράφο, τη Διαφήμιση, την Τηλεόραση, αλλά και ως Φωτογράφος και Αρθρογράφος. Έχει επίσης ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία στο Θέατρο. Εξερευνά Υβριδικές μορφές Αφήγησης και αγαπά το Essay Documentary. Από το 2007 διδάσκει Σκηνοθεσία και Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ. Συνεργάζεται με τη Δημιουργική Ομάδα για την Οπτικοακουστική Επικοινωνία και Έκφραση των Νέων, «Νεανικό Πλάνο». Κάνει τακτικά Εισηγήσεις και Ομιλίες με θέμα την Οπτικοακουστική / Κινηματογραφική Παιδεία. Είναι μέλος κριτικών επιτροπών και επιτροπών αξιολόγησης. Εργάζεται επίσης ως Σύμβουλος Αφήγησης και Δημιουργική Μέντορας. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για την κρατική τηλεόραση. Οι ταινίες της έχουν συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ. “Το Ίχνος Του Χρόνου” και “Κηφισσός, Πρόσκαιρη Νάρκη”, έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Ντοκιμαντέρ.
Προσκεκλημένοι ομιλητές
- Αγγελική Βέργου, Υπεύθυνη του τμήματος “Αγορά” του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
- Φωτεινή Οικονομοπούλου, Παραγωγός ταινιών
Πρόγραμμα Εργαστηρίου:
Οι συμμετέχοντες θα συγκροτήσουν δύο ξεχωριστά γκρουπ και θα παρακολουθήσουν τα προσφερόμενα σεμινάρια επί 2 Σαββατοκύριακα 21-22 Σεπτεμβρίου και 5-6 Οκτωβρίου 2024 στη Σχολή Σταυράκου, 28ης Οκτωβρίου (πρώην Πατησίων) 65, Αθήνα. Τα σεμινάρια θα διεξάγονται 10.00-14.00 και 15.00-17.00
Την τελευταία μέρα, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τα ολοκληρωμένα σχέδιά τους σε πάνελ επαγγελματιών με τη μορφή Pitching με σκοπό ένα από αυτά να επιλεγεί ως επιβράβευση για συμμετοχή στο Agora Pitching Forum του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2025. Τα έξοδα συμμετοχής και μέρος των εξόδων φιλοξενίας θα καλυφθούν από το Φεστιβάλ.