Το Μουσείο Μπενάκη ανακοινώνει το εκθεσιακό του πρόγραμμα για τη νέα περίοδο. Παρακάτω δείτε τις εκθέσεις που θα εγκαινιαστούν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 2016.

[OUT] TOPIAS
ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ & ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ/ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 19 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου 2016

Ο πυρήνας της έκθεσης αποτελείται από βίντεο τα οποία έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και επιχειρούν μια παραστασιακή προσέγγιση του υπαίθριου, δημόσιου χώρου. Η έξοδος στον υπαίθριο χώρο σχετίζεται με την επαναδιαπράγματευση του δημόσιου χώρου ως του κατ’ εξοχήν συλλογικού χώρου και συνοδεύεται από αυξημένο ενδιαφέρον για τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος, καθώς αυτά συμβάλλουν οργανικά στη διαμόρφωση του παραστασιακού γεγονότος.

Η έκθεση αναδεικνύει ένα δυναμικό πεδίο της σύγχρονης, ελληνικής, πολιτιστικής παραγωγής με βαθιές ρίζες στην παραστασιακή παράδοση του υπαίθριου χώρου, η οποία, ταυτοχρόνως, βρίσκεται στον πυρήνα των αναζητήσεων του παραστασιακού χώρου που βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Στην έκθεση παρουσιάζονται projects που πήραν μέρος με την Ελληνική Εθνική Συμμετοχή στη 13η Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015, καθώς και η Εθνική Συμμετοχή της Ολλανδίας (πρώτο βραβείο Curatorial Concept PQ 2015). Επίσης, προβάλλονται νέα projects που έχουν δημιουργηθεί κατά την περίοδο 2015 – 2016 ενώ παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν σειρά από live performances, διαλέξεις, masterclasses, workshops, προβολές και round tables.

Επιμελητής: Θάνος Βόβολης, Σκηνογράφος-Επιμελητής της Ελληνικής Εθνικής Συμμετοχής στην Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015

Σύμβουλος επιμελήτρια: Sodja Lotker, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2011 & 2015.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη και deviant GaZe, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space

H έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ
ΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 1958-2013
Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 21 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου – 13 Νοεμβρίου 2016

Ο Χρίστος Πετρίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1958. Από το 1977 έως το 1982 σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του στις 27 Ιουλίου 2013. Το έργο που άφησε πίσω πολυδιάστατο και με μια ιδιαίτερη προσωπική τεχνική εντάσσεται στον χώρο του υπερρεαλισμού με έντονες επιρροές της τεχνικής γκράφιτι, χρησιμοποιούσε στοιχεία από γλυπτική σε επίτοιχες κατασκευές.  Με υλικά τα ακρυλικά, λάδι και σπρέι, δημιούργησε ένα προσωπικό εξωστρεφές εικαστικό ιδίωμα, ένα κινούμενο υπερρεαλιστικό σύμπαν, όπου αντικείμενα, δέντρα και βιόμορφα όντα, ανοίγουν, μέσα από μια χαρούμενη παλέτα ζωηρών χρωμάτων, ένα παράθυρο στην ασφάλεια του ονείρου και τη διαχρονικότητα της παιδικής φαντασίας. Πίνακες με έντονα χρώματα απέπνεαν μια ανέμελη αθωότητα και την προδιάθεση του ζωγράφου να απεικονίσει τη χαρά της ζωής.

Όπως ο ίδιος θα έλεγε «Θα ήθελα οι πίνακες μου να είναι μια όαση. Αν βλέπεις κάτι που σου γεννά μια ωραία αίσθηση, μπορεί να επιδιώξεις να έχεις αυτή τη θετική κατάσταση και στη ζωή σου- να γίνεις πιο καλός άνθρωπος εντέλει.»

Περιγράφοντας στον τελευταίο του κατάλογο μια εικόνα με ένα άνδρα και μια γυναίκα το σούρουπο γράφει: «Δεν ξέρω αν είναι αληθινή η σκηνή που περιέγραψα. Πολλές φορές, όμως τη φαντάζομαι και προσπαθώ να ταυτιστώ με τους ήρωες της. Να νιώσω το ίδιο συναίσθημα που ένιωσαν κι εκείνοι, να φτιάξω εικόνες με τη δύναμη αυτής που είχαν μπροστά τους. Να αγγίξω αυτή την αμεσότητα. Να αφήσω αυτή την αρχέγονη δύναμη να παρασύρει…»

Επιμέλεια: Σταύρος Καβαλάρης
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη και Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΤΤΑΣ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 1985-1989
Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 26 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 29 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου 2016

Τα τελευταία χρόνια πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στα τέλη της δεκαετίας του 80, ο Κωνσταντίνος Πίττας ταξιδεύει σε όλη την διαιρεμένη τότε Ευρώπη, από τον νότο στον βορρά και από τη Λισαβόνα στην Κρακοβία, στην Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη ταυτόχρονα. Φωτογραφίζει τους φοβισμένους, καταπιεσμένους ανθρώπους στην Ανατολή και τους μοναχικούς συνήθως ηλικιωμένους ανθρώπους στη Δύση. Άνδρες και γυναίκες που ζουν στο περιθώριο της Ιστορίας, σημαδεμένους όμως από αυτή, μέλη όλοι της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Η “αφελής” του ιδέα ήταν να παρουσιάσει τους Ευρωπαίους σαν μια ενότητα, μια μεγάλη οικογένεια, πέρα από σύνορα και τείχη, μέσα σ’ ένα βιβλίο. Σταματάει να φωτογραφίζει την ημέρα που πέφτει το Τείχος, στις 10 Νοεμβρίου 1989. Επιστρέφει στην Ελλάδα με μια εντυπωσιακή συλλογή εικόνων, “θάβει” όμως τα αρνητικά του σ’ ένα κουτί, μη θέλοντας να κάνει καριέρα με αυτά και εγκαταλείπει τη φωτογραφία.

25 χρόνια μετά, οι εικόνες παίρνουν εκδίκηση από τον δημιουργό τους, βγαίνουν τυχαία στο φως και τον παρασύρουν να μοιραστεί πια όλα αυτά τα βλέμματα, τις στιγμές, την απεραντοσύνη των δρόμων, τη μοναξιά, την καλοσύνη των ξένων, το τέλος μιας εποχής. Ιστορικό ντοκουμέντο και ταυτόχρονα καλλιτεχνικό επίτευγμα από ένα φωτογράφο που δεν “καταγράφει”, ούτε κάνει “Τέχνη”. Η πολύτιμη αυτή εργασία παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένη στο κοινό, σε μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

HAPPY BIRTHDAY
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΠΠΑ
Κεντρικό Κτήριο
Εγκαίνια: 22 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου 2016

Μία έκθεση – φόρος τιμής στο έργο του έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα (1950-2016). Πρόκειται για μια επιλογή από πρόσφατα και εν πολλοίς άγνωστα έργα του καλλιτέχνη, η οποία επιχειρεί να αναδείξει πτυχές των αναζητήσεών του και να συσχετίσει το εύρος των πολιτισμικών αναφορών του με το ιστορικό περιβάλλον του Μουσείου.

O τίτλος της έκθεσης αντλεί από μια σειρά γλυπτών του με την επιγραφή “Happy Birthday”. O Γιώργος Λάππας υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες γλύπτες του 20ού αιώνα. Η τεράστια απήχηση του έργου του, αλλά και η συναρπαστική ένταση και έκταση των ερευνών του, όπως αποτυπώνεται στον χώρο του εργαστηρίου του, ενέπνευσαν την παρουσίαση αυτής της έκθεσης με αφηγηματικό οδηγό την αναδιάταξη ενός πλούσιου υλικού,ταξιθετημένου από τη σύζυγο του καλλιτέχνη, γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη.

Επιμέλεια: Αφροδίτη Λίτη, Δάκης Ιωάννου, Πολύνα Κοσμαδάκη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Διοργάνωση: Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και  Μουσείο Μπενάκη

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΣΤΑΣ (1933-2014). ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ (προσωρινός τίτλος)
Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Εγκαίνια: 4 Οκτωβρίου 2016, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 5 Οκτωβρίου – 26 Νοεμβρίου 2016

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο και μέντορα τον Γιάννη Μόραλη. Εξέθεσε έργα του για πρώτη φορά στη Φλώρινα το 1957. Από το 1962 ο Κώστας Λούστας έζησε και εργάστηκε στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις (Di Salvo Art Gallery, Chase Gallery, Gallery Chevance, Paollilo Gallery), και πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις τόσο στη Νέα Υόρκη (Saldinger Gallery, Long Island University, Brooklyn, και Firehouse Gallery, Nassau) όσο και στο Λονδίνο (Ζaydler Gallery). Ανάμεσα στις σημαντικότερες ατομικές του εκθέσεις στην Ελλάδα την περίοδο αυτή συγκαταλέγονται αυτές στις γκαλερί Τέχνη και Βέλτσου της Θεσσαλονίκης το 1963 και το 1965 αντίστοιχα, και στη γκαλερί Hilton της Αθήνας το 1968. Η συνεργασία του με την διεθνούς φήμης Galerie Internationale στην Madison Avenue της Νέας Υόρκης, στην οποία πραγματοποίησε ατομική έκθεση για πρώτη φορά το 1972, συνεχίστηκε με πολυετές συμβόλαιο. Στην Αθήνα το 1980 και το 1983 διοργανώθηκαν ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί ‘Eγγονόπουλος’ και ‘Συλλογή’ αντίστοιχα. Υπήρξε ένα από τα τρία ιδρυτικά στελέχη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στέλεχος της εικαστικής επιτροπής των Δημητρίων επί σειρά ετών, και μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ως και το 2008 διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΦΑΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
3000 Π.Χ. – 1600 Μ.Χ.
Κεντρικό Κτήριο
Εγκαίνια: 30 Νοεμβρίου 2016, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 1 Δεκεμβρίου 2016 – 8 Ιανουαρίου 2017

Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε πέντε βασικές πολιτισμικές και χρονικές περιόδους: α. Αρχαίος ελληνικός και ελληνιστικός κόσμος, β. Ρωμαϊκή εποχή, γ. Βυζάντιο και χριστιανικός κόσμος της Ανατολής, δ. Δυτικός Μεσαίωνας, ε. Αναγέννηση.

Το υλικό που συνοδεύει την κάθε εποχή-ενότητα είναι διττό: εισαγωγικά σημειώματα για το πνευματικό επίπεδο κάθε εποχής, συνοδευμένο από αρχαιολογικά τοπογραφικά σχέδια και αναπαραστάσεις βιβλιοθηκών, σύμφωνα με ειδικές μελέτες κα φιλολογικά τεκμήρια. Επίσης, πλούσιο υλικό από εικονογραφημένες αρχεότυπες εκδόσεις, λιτά χαρακτηριστικά και φωτογραφίες.

Επιμέλεια: Κώστας Στάικος
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΟΧΗΜΑ
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Εγκαίνια: 16 Νοεμβρίου 2016, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης:17 Νοεμβρίου 2016 – 5 Μαρτίου 2017

Ο σκοπός της έκθεσης είναι να γνωρίσει και να βιώσει ο θεατής το μαγικό κόσμο του Αλέξανδρου Γεωργίου: τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το κάθε μέρος στο οποίο ταξιδεύει και δουλεύει, την επαφή του με τον τόπο, τους ανθρώπους, την καθημερινότητα, τους ήχους και τις μυρωδιές, την πρωτοτυπία και τη μοναδικότητα του έργου του.

Ο εικαστικός παρουσιάζει σειρά έργων (μεγάλα και μικρά τυπώματα, ζωγραφικά σχέδια, χειροποίητες κάρτες, καρτ-ποστάλ, φωτοτυπίες, μικροαντικείμενα κ.ά.) και κείμενα από τις κάρτες από τα δύο τελευταία του ταξίδια: Chardham, Απρίλιος – Ιούλιος 2014 και Maha Shakti Peetha, Οκτώβριος 2015 – Απρίλιος 2016.

Επίσης εκτίθενται έργα και παρόμοιο υλικό από κάποια προηγούμενα ταξίδια του στην Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία.

Επιμέλεια: Ελίζα Γερολυμάτου
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ
ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗ
Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 7 Δεκεμβρίου 2016
Διάρκεια έκθεσης: 8 Δεκεμβρίου 2016 – 29 Ιανουαρίου 2017

Το συμμετοχικό έργο της Γιάννας Ανδρεάδη ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ θέλει να δείξει μία ανέκδοτη και οικεία όψη της Αθήνας, όπως αυτή φαίνεται μέσα από ένα παράθυρο.

Πρόκειται για μια καταγραφή της πόλης που ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2013 μέσω του facebook. Το έργο είναι ανοιχτό σε όλους και αριθμεί σήμερα πάνω από 500 συμμετέχοντες – δημιουργούς μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται εικαστικοί και φωτογράφοι.

Κάθε προσωπική θέα είναι πολύτιμη και αποτελεί μέρος ενός ανεξάντλητου μωσαϊκού που αναδεικνύει τον πλούτο και τον χαρακτήρα της Αθήνας.

Μετά την έκθεση στη Cité de l’Architecture et du Patrimoine στο Παρίσι στην αρχή της χρονιάς, στο Μουσείο Μπενάκη θα παρουσιαστεί μία επιλογή από 100 φωτογραφίες καθώς και προβολή 400 φωτογραφιών.

Με την ευκαιρία της έκθεσης, θα εκδοθεί ένα βιβλίο από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ (δίγλωσση έκδοση, 256 σελίδες) με 200 φωτογραφίες, οι οποίες θα συνοδεύονται από τα ανέκδοτα κείμενα των Jean-Christophe Bailly, Aude Mathé, Γιάννη Τσιώμη και Ντένη Ζαχαρόπουλου.

Επιμέλεια: Γιάννα Ανδρεάδη
Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας ΙΙ
Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 15 Δεκεμβρίου 2016
Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2016 – 26 Φεβρουαρίου 2017

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας αρχίζει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το αλβανικό μέτωπο και θα παρουσιάζει τις δεκαετίες 1940, 1950, 1960, 1970 και 1980 μέχρι τις 20 Ιουλίου 1989 που έφυγε.

Μέσα από τα έργα του, τα κείμενά του, φωτογραφίες, τα σπίτια που έμεινε, τις δουλειές που έκανε ξεδιπλώνεται η ζωή του Γιάννη Τσαρούχη.

Ο ζωγράφος άφησε ένα πλούσιο αρχείο από το οποίο θα συμπληρώνεται η αφήγηση της έκθεσης.

Εκτός από τους πίνακες του Ιδρύματός του προβλέπεται δανεισμός έργων από ιδιωτικές συλλογές και οργανισμούς ώστε να παρουσιαστεί και η δεκαετία του 1950 (ιδίως τα χρόνια 1953 έως 1957 όταν είχε το συμβόλαιο με τον Αλέξανδρο Ιόλα και έδινε ό,τι ζωγράφιζε).

Ανάμεσα στα έργα θα υπάρξουν ορισμένα που δεν έχουν εκτεθεί ξανά και είναι αδημοσίευτα. Την έκθεση θα συνοδεύσει οπτικοακουστικό υλικό.

Επιμέλεια: Νίκη Γρυπάρη
Διοργάνωση: Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και Μουσείο Μπενάκη

ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ. ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ
(ORDO AB CHAO)
Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 19 Δεκεμβρίου 2016
Διάρκεια έκθεσης: 22 Δεκεμβρίου 2016 – 26 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσιάζεται το έργο της γνωστής εικαστικού Όπυς Σαρπάκη Ζούνη. Γεννήθηκε το 1941 στο Κάιρο. Εκεί πραγματοποίησε από το 1959 έως το 1962 και τις πρώτες της σπουδές στη ζωγραφική, την κεραμική και τη φωτογραφία. Το 1963 έρχεται στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου σπουδάζει από το 1963 έως το 1968 ζωγραφική, κεραμική και σκηνογραφία στην ΑΣΚΤ. Εκτός από τη ζωγραφική και τη χαρακτική ασχολήθηκε και με τη γλυπτική. Η πρώτη της συμμετοχή σε ομαδική έκθεση είναι το 1987 στα Πανελλήνια, ενώ η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1989 στην Γκαλερί “Vincent Bernat” στη Βαρκελώνη. Το έργο της έχει παρουσιαστεί κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό. Πέθανε το 2008.

Επιμέλεια: Ελένη Αθανασίου
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΟΡΟΣ (προσωρινός τίτλος)
Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 21 Δεκεμβρίου 2016
Διάρκεια έκθεσης: 22 Δεκεμβρίου 2016 – 5 Μαρτίου 2017

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη