Από τις Εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο, Κοινωνικές τάξεις, κοινωνικές ανισότητες και συνθήκες ζωής του Θανάση Αλεξίου.
Είναι πραγματικά περίεργο τη στιγμή που οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και οι συνθήκες ζωής μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού επιδεινώνονται, η κοινωνική ανάλυση να παραιτείται από την έννοια της κοινωνικής τάξης. Εντούτοις η παραίτηση αυτή φαίνεται να συνιστά περισσότερο ιδεολογική θέση καθώς την ίδια στιγμή ο κοινωνικός πλούτος και η δύναμη ορισμού και ταξινόμησης της πραγματικότητας συγκεντρώνεται στα χέρια της κοινωνικής τάξης που ελέγχει το σύστημα παραγωγής.
Πρόθεση του συγγραφέα αυτής της εργασίας είναι να συμβάλλει στην ανάδειξη της κοινωνικής ανάλυσης ως κριτικής και αναστοχαστικής διεργασίας ώστε να ιστορικοποιηθούν τόσο το πλαίσιο εμφάνισης των κοινωνικών ανισοτήτων όσο και οι συνθήκες που με τις αντίστοιχες πολιτισμικές διαμεσολαβήσεις (Habitus, γλωσσικές πρακτικές, τρόποι ζωής κ.λ.π.) ευνοούν ή δυσχεραίνουν την κοινωνική δράση ατόμων και ομάδων. Με κοινωνιολογικούς όρους αυτό σημαίνει τη σύνδεση της κοινωνικής διαστρωμάτωσης (εισόδημα, κύρος, δύναμη, μορφωτικό επίπεδο, πολιτισμικό κεφάλαιο κ.λ.π.) με την αναλυτική κατηγορία της κοινωνικής τάξης για να επανασυνδεθεί η οικονομία των μέσων και των πόρων (υλικών και συμβολικών) με την πολιτική, δηλαδή με τον τρόπο με τον οποίο μια κοινωνία οργανώνει την παραγωγή και την κατανομή του κοινωνικού πλούτου και κατ’ επέκταση την κοινωνική αναπαραγωγή.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Θανάσης Αλεξίου είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι απόφοιτος του τμήματος κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Munster (Γερμανία). Η διδακτορική του διατριβή, με τίτλο ” Η συγκρότηση του ελληνικού εργατικού κινήματος” εκδόθηκε το 1994 από τον εκδοτικό οίκο Peter Lang, αφού έλαβε το “τυπωθήτω” του πανεπιστημίου Munster (Frankfurt – New York, 1994) .Υπήρξε υπότροφος εξωτερικού του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Έχει διδάξει στο τμήμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο γενικό τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους και έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων:
-“Περιθωριοποίηση και ενσωμάτωση. Η κοινωνική πολιτική ως μηχανισμός ελέγχου και κοινωνικής πειθάρχησης”, Αθήνα 1999 (εκδόσεις Παπαζήση)
-“Εργασία, εκπαίδευση και κοινωνικές τάξεις. Το ιστορικο-θεωρητικό πλαίσιο”, Αθήνα, 2002 (εκδόσεις Παπαζήση)