Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Δημήτρη Νόλλα, «Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες».
Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνεται το σύνολο του έως τώρα διηγηματογραφικού έργου του βραβευμένου συγγραφέα. Η έκδοση ξεκινά με τα αφηγήματα της Πολυξένης (1974) και περιλαμβάνει στη συνέχεια τις εξής συλλογές: Το τρυφερό δέρμα (1982), Ονειρεύομαι τους φίλους μου (1990), Τα θολά τζάμια (1996), Ο παλαιός εχθρός (2004), Στον τόπο (2010). Περιλαμβάνονται ακόμη δύο διηγήματα που δεν έχουν ως σήμερα περιληφθεί σε κάποια συλλογή, «Σαν σήμερα», «Τζαμάρουν τα σπουργίτια;» και ένα τρίτο, «Διάλογοι σε φωτεινό καφενείο», που εκδόθηκε εκτός εμπορίου από τον Ίκαρο, σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αραβικά), και διαβάστηκε σε εκδήλωση για την αρμονική συνύπαρξη (vivre-ensemble) «Café de jour» στο Παρίσι.
Τα διηγήματα διατρέχουν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, εστιάζοντας στα θέματα που εδώ και χρόνια απασχολούν τον Δημήτρη Νόλλα: ο ξένος, η πατρώα γη, η μοναξιά, η περιδίνηση του σύγχρονου ανθρώπου στην παράλογη καθημερινότητα.
Παράλληλα, καθώς τα κείμενα δημοσιεύονται διατηρώντας τον χαρακτήρα της πρώτης τους γραφής, αναδεικνύεται η ματιά του συγγραφέα στον κόσμο τον συγκεκριμένο χρόνο, και ταυτόχρονα η εξέλιξη στον τρόπο γραφής του.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Δημήτρης Α. Νόλλας γεννήθηκε το 1940 στην Αδριανή Δράμας από γονείς Ηπειρώτες. Η οικογένεια του εκτοπίστηκε από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα το 1943.
Σπούδασε στην Αθήνα και την Φρανκφούρτη νομικά και κοινωνιολογία, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του καθώς η χρεοκοπία της οικογενειακής επιχείρησης, απ’ την οποία αντλούσε το εισόδημά του, τον υποχρέωσε να οδηγηθεί αρκετά νωρίς στην βιοπάλη. Έκτοτε έζησε και εργάστηκε για μεγάλα διαστήματα στην πάλαι ποτέ Δ. Ευρώπη (1962-1975).
Έγραψε και ραδιοσκηνοθέτησε παιδικές εκπομπές για το ραδιόφωνο και σκηνοθέτησε για την κρατική τηλεόραση ενημερωτικές εκπομπές (1975-97).
Δίδαξε τεχνική σεναρίου στο τμήμα επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1993-95).
Στην δεκαετία του ’80 συνεργάστηκε σε σενάρια κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών με τους σκηνοθέτες Χατζή, Παναγιωτόπουλο, Αγγελόπουλο, Σμαραγδή, Λαμπρινό και Βούλγαρη.
Μεταξύ 2004-2007 διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Διακρίσεις:
– Ford Foundation grant (1975-76)
– Fullbright Grand για το International Writing Program του Πανεπιστημίου της lowa (1978)
– Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1983)
– Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1993)
– Βραβείο Διηγήματος περιοδικού Διαβάζω (1996)
– Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή διηγημάτων “Ο παλαιός εχθρός” (2004)
– Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (2014)
Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί επίσης του ιδίου η συλλογή διηγημάτων Στον τόπο (2012), και από την Τριλογία Δύσκολοι καιροί, τα μυθιστορήματα Το ταξίδι στην Ελλάδα (2013) και Μάρμαρα στη μέση (2015).