Λίγο μετά το ξεκίνημα του νέου έτους ένα νέο μουσικό φεστιβάλ έρχεται να μας δείξει ξεχωριστούς τρόπους για να έρθουμε κοντά στη μουσική. Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας παρουσιάζει μια νέα μουσική πρόταση, το “Μουσικότροπο“.

Κάθε σαββατοκύριακο για έναν ολόκληρο μήνα, στην υπέροχη αίθουσα του Ωδείου θα υπάρχει μια γιορτή. Σπουδαίοι καλλιτέχνες σε διαφορετικά σύνολα, προσωπικότητες στον χώρο των τεχνών, παιδαγωγοί και ειδικευμένοι επιστήμονες, θα μας δείξουν, ο καθένας ξεχωριστά, και μία διαφορετική πλευρά της μουσικής.

Όλες οι  εκδηλώσεις, οι συναυλίες, τα εργαστήρια και τα  σεμινάρια, ξεκινούν το Σάββατο 21 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συναυλίες

Την 1η εβδομάδα που θα είναι και η έναρξη του φεστιβάλ,  θα φιλοξενηθεί η Λαρισαία μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα. Μια καλλιτέχνης με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες της χώρας μας και διεθνώς. Στο πιάνο θα τη συνοδεύσει η εξαιρετική Μαρία Παπαπετροπούλου σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην αγάπη, «Τραγουδώντας την αγάπη από τον Schubert  μέχρι… τον Χατζιδάκι». (21/01)

Την 2η εβδομάδα φιλοξενείται ένα εξαιρετικό κουαρτέτο το οποίο αποτελείται από τους Δημήτρη Χανδράκη και Ανδρέα Παπανικολάου – βιολί, τη Χαρά Σειρά – βιόλα και το Δημήτρη Τραυλό – τσέλο, όπου θα ερμηνεύσουν Beethoven. Στο δεύτερο μέρος με την  Δόμνα Ευνουχίδου στο πιάνο, έναν άνθρωπο με καθοριστικό ρόλο στα μουσικά γίγνεσθαι της χώρας μας, ορόσημο της πιανιστικής εκτέλεσης, θα ερμηνευτεί ένα απαιτητικό δεξιοτεχνικά και εκφραστικά κουιντέτο για πιάνο του A. Dvorak. (28/01)

Την 3η εβδομάδα θα ακουστεί ακορντεόν, μαντολίνο, πιάνο, βιολί και κόντρα μπάσο. Από αυτά τα όργανα αποτελείται το φημισμένο μουσικό σύνολο Plaza Ensemble και θα ερμηνεύσουν έργα του Χατζιδάκι. Στα φωνητικά θα έχουμε αυθεντικές φωνές του συγκεκριμένου ρεπερτορίου, Ανδρέα Καρακότα, Έλσα Μουρατίδου και Μανώλη Χατζημανώλη. Επίσης θα συμμετέχει η μικτή χορωδία του ΔΩΛ, σε διδασκαλία Δημήτρη Καρβούνη. (04/02)

Τέλος την 4η εβδομάδα θα φιλοξενηθεί η ορχήστρα δωματίου Contra Tempo η οποία, όπου παρουσιάζεται, αποκτά διθυραμβικές κριτικές. Στη διεύθυνση θα είναι ένας από τους πιο προικισμένους μαέστρους της νέας γενιάς, ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης ο οποίος και ίδρυσε τη συγκεκριμένη ορχήστρα. Σολίστ ο Κωνσταντίνος Ράπτης στο μπαντονεόν θα ερμηνεύσει το  Adios Nonino του A. Piazzolla. (11/02)


Μουσικά σεμινάρια και εργαστήρια

Την 1η εβδομάδα η διδάκτωρ Νιόβη Κλαυδιανού, σοπράνο και ψυχολόγος, θα παρουσιάσει ένα διήμερο σεμινάριο για το άγχος των μουσικών στη σκηνή. Την πρώτη μέρα θα αναλύσει την κλινική εικόνα του μουσικού υπό συνθήκες στρες, ενώ τη δεύτερη θα γίνει προσομοίωση ακρόασης / παράστασης, με στόχο την απελευθέρωση του μουσικού από τα νοητικά και ψυχολογικά μπλοκαρίσματα ώστε να γίνει συναισθηματικά πιο ελαστικός,  πιο διαισθητικός και κατ’ επέκταση δημιουργικός. (21-22/01)

Η 2η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στα παιδιά ηλικίας 5-11 όπου θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και θα κατασκευάσουν μουσικά όργανα από απλά υλικά. Η Μάγια Παπαγεωργίου και η Δάφνη Καρελλάκη θα πρωταγωνιστήσουν σ’ αυτό το παιχνίδι γνώσεων φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο της μουσικής. (28-29/01)

Την 3η εβδομάδα το πρόγραμμα «Η μουσική αγαπά τον αυτισμό» του Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύει στη Λάρισα. Θα πραγματοποιήσει ένα βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων αφιερωμένο στα παιδιά που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού. Μουσικοί όροι όπως ταχύτητα, παύση, ρυθμός, ηχόχρωμα αποτελούν τα βασικά στοιχεία του εργαστηρίου και οι συμμετέχοντες καλούνται να παίξουν και να αναλάβουν το ρόλο του παιδιού και του γονέα. Την παρουσίαση θα κάνει η κ. Χριστίνα Παναγιωτάκου, μουσικολόγος -μουσικοθεραπεύτρια και συνεργάτες της. (04/02)

Την 4η και τελευταία εβδομάδα ο διδάκτωρ Παναγιώτης Κανελλόπουλος, μουσικοπαιδαγωγός, αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ένα διήμερο εργαστήριο, θα μας βγάλει από την παραδοσιακή διδασκαλία της «μεταφοράς γνώσεων» και θα μας διδάξει δύο νέες αρχές: «μέχρι να χτίσουμε μαζί δεν ξέρω τίποτα»  και «ξεκινάμε από την καλλιέργεια της περιέργεια για τον ήχο». Για το εργαστήριο δεν χρειάζονται μουσικές γνώσεις. Είναι αφιερωμένο σε όλους τους μουσικούς που αισθάνονται παιδαγωγοί και σε όλους τους παιδαγωγούς που αισθάνονται μουσικοί. (11-12/02)

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας από τον πολυβραβευμένο φωτογράφο Ανδρέα Ζαχαράτο με θέμα «Jazz Moments». Κάθε νότα μεταφράζεται σε κλικ και κάθε ακουστικό συναίσθημα σε μια φωτογραφική σύνθεση.