Βρισκόμαστε στην Belle Époque, μια εποχή όπου τα πάντα βρίσκονται σε άνθιση, υπάρχει γοργή εξέλιξη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Δημιουργούνται νέες τάσεις στις τέχνες, υπάρχει τεχνολογική πρόοδος, εξελίξεις στις ιατρικές επιστήμες, ο Αϊνστάιν μαζί με άλλους θέτουν τα θεμέλια για τη σύγχρονη φυσική. Ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος περιμένει στη γωνία και τελικά ξεσπά το 1914 δίνοντας έτσι ένα βίαιο τέλος στην “Όμορφη Εποχή”. Έπειτα βρισκόμαστε στο σήμερα, μόνιμη άνθιση σε όλους τους τομείς, ανεξάντλητες τάσεις στις τέχνες, τεχνολογική πρόοδος σε ιλιγγιώδη ταχύτητα και ένας πλανήτης που σιγοβράζει και όλοι νιώθουμε ότι το να γίνει ένας πόλεμος δεν είναι ίσως πολύ μακριά. Είμαστε σε λούπα; Τι μεσολάβησε άραγε από τότε έως τώρα; Συνέβησαν όλα αυτά στ’ αλήθεια ή είναι διαστρεβλωμένες αναμνήσεις, σημειώσεις κάποιου ρομαντικού; Και αυτό που ζούμε σήμερα συμβαίνει όντως; Θα μπορούσαμε να πούμε εύκολα ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές εποχές, ότι έχει περάσει χρόνος από τότε έως τώρα αλλά και πάλι τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πώς μπορούμε να ξέρουμε στα σίγουρα;

Τα “Όνειρα του Αϊνστάιν” σε βάζουν θέλεις δε θέλεις σε τέτοιους συλλογισμούς. Γιατί ο Αϊνστάιν έφτασε να μιλήσει για τη σχετικότητα του χρόνου αφού τόλμησε πρώτα να τον αμφισβητήσει, να του δώσει άπειρες διαστάσεις και να μας πείσει ότι όλες αυτές οι διαστάσεις είναι πιθανές.

Ο Alan Lightman που έγραψε αυτή τη νουβέλα για τη φύση του χρόνου, με ποιητικότητα αλλά και καθαρή λογική, μας ανοίγει διάπλατα το μυαλό του Αϊνστάιν και μας παρουσιάζει τελικά- κατά τη γνώμη μου- τον κόσμο με πιο αισιόδοξη ματιά. Γιατί όταν όλα είναι πιθανά, όταν δεν υπάρχουν περιορισμοί τότε υπάρχει ελπίδα.

Την αισιοδοξία αυτή που διάβασα εγώ στο κείμενο, θέλησα να τη διασφαλίσω στη διασκευή του έργου καθώς και στη σκηνοθεσία. Βασικά εργαλεία το χιούμορ, η σωματικότητα, οι εναλλαγές ρυθμών, οι εναλλαγές εικόνων.

Info: Η Ελένη Βλάχου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, και στο Παν/μιο του Maastricht στην Ολλανδία (Master Arts&Heritage_Cultural Management), αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγ. Βαρβάρας “Ιάκωβος Καμπανέλλης”(2012). Εργάστηκε ως θεατρολόγος στην ιδιωτική εκπαίδευση και συμμετείχε σε πολιτιστικά project στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Φέτος συμμετέχει στις παραστάσεις H Δίκη του Κ” και “Ένας Δράκος μα ποιος Δράκος” σε σκηνοθ. Θ.Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα. Τον Μάρτιο 2017 θα κυκλοφορήσει το πρώτο της βιβλίο για παιδιά από τις εκδόσεις Πατάκη. 


◊ Η παράσταση «Τα όνειρα του Αϊνστάιν» παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από τις 24 Φεβρουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ