Δύο από τα μέλη τους έρχονται στην Αθήνα, στις 24 Μαρτίου, για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να συνομιλήσουν με το κοινό της Στέγης: η ποιήτρια Masha Alyokhina και η δημοσιογράφος Sasha Bogino.

Η Μάσα Αλιόχινα, από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, έχει ιδρύσει και την οργάνωση Zona Prava, για την υποστήριξη των κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές. Το ενδιαφέρον της για την κατάσταση των φυλακισμένων στη Ρωσία πυροδοτήθηκε μετά τη δική της πολύμηνη φυλάκιση, καθώς το 2012 κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα του χουλιγκανισμού. Αιτία ήταν μια περφόρμανς των Pussy Riot μέσα στον καθεδρικό ναό της Μόσχας. Η περφόρμανς, με τίτλο Punk Prayer, κατήγγειλε την υποστήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

H Σάσα Μπογκίνο, ενταγμένη τα τελευταία χρόνια στις Pussy Riot, είναι επίσης από τα κομβικά άτομα που συνδέονται με τον οργανισμό Zona Prava, που ιδρύθηκε από τη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και τη Μάσα Αλιόχινα των Pussy Riot και ο οποίος πλέον παρέχει ενημέρωση και νομική στήριξη σε Ρώσους κρατούμενους και υπόδικους.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Λίγα λόγια για τα μέλη των Pussy Riot που έρχονται στην Ελλάδα

Masha Alyokhina

Η Μάσα Αλιόχινα είναι Ρωσίδα πολιτική ακτιβίστρια, μέλος της αμιγώς γυναικείας καλλιτεχνικής συλλογικότητας Pussy Riot. Στις 17 Αυγούστου 2012 καταδικάστηκε για «χουλιγκανισμό με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος», για μια παράσταση στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών. Έχει αναγνωριστεί ως πολιτική κρατούμενη από την Ένωση Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους. Η Διεθνής Αμνηστία την αποκάλεσε κρατούμενη συνείδησης λόγω «της σφοδρότητας της απάντησης των ρωσικών Αρχών».

Την εποχή της σύλληψής της, η Αλιόχινα ήταν τεταρτοετής φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας και Δημιουργικής Γραφής στη Μόσχα, όπου παρακολουθούσε τα λογοτεχνικά μαθήματα του Ντιμίτρι Βεντένιαπιν και του Αλεξέι Κούμπρικ. Η ίδια έχει δημοσιεύσει ποιήματά της. Υπήρξε δραστήρια στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό με την Greenpeace Ρωσίας, αντιτιθέμενη στα αναπτυξιακά πλάνα για το δάσος Χίμκι, και ήταν εθελόντρια στην Ψυχιατρική Κλινική Παίδων της Μόσχας. Το 2008 γεννήθηκε ο γιος της, Φίλιπ. Είναι αυστηρά χορτοφάγος (vegan) και, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέρρευσε από εξάντληση λόγω πείνας στη διάρκεια της δίκης της, επειδή δεν προβλέπονταν γεύματα για αυστηρά χορτοφάγους σε όσους ήταν υπό κράτηση.

Αυτή την εποχή παρουσιάζει ανά τον κόσμο το νέο της πρότζεκτ ως Pussy Riot Theatre, με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου Revolution, μιας παράστασης για τη διαμαρτυρία, την τέχνη και τον πολιτικό ακτιβισμό σε ένα εχθρικό κράτος, η οποία βασίζεται στην προσωπική της ιστορία με τις Pussy Riot.

Sasha Bogino

Η Σάσα Μπογκίνο, γεννήθηκε στη Μόσχα το 1995. Φοίτησε σε γερμανικό σχολείο της Μόσχας και στο Rheingau Gymnasium του Βερολίνου. Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα στη μουσική σχολή Ντουναέφσκι της Μόσχας. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας το 2016, με πτυχίο στην Επικοινωνία, τα Μέσα και το Design. Αυτή την εποχή, σπουδάζει ερευνητική δημοσιογραφία, ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνείς σχέσεις. Εργάστηκε στην ιστοσελίδα του TV Rain, που είναι το δημοφιλέστερο ανεξάρτητο ΜΜΕ στη Ρωσία, ως συντάκτρια, ρεπόρτερ και διαχειρίστρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως τον Οκτώβριο του 2015. Στο διάστημα της συνεργασίας της με το TV Rain, έκανε ρεπορτάζ για πολιτικά θέματα, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνικά προβλήματα, ακτιβισμό για ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Συρία. Τον Ιανουάριο του 2015, άρχισε να λειτουργεί ως προσωπική βοηθός της Μάσα Αλιόχινα. Από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εργάζεται ως ρεπόρτερ στο ειδησεογραφικό site MediaZona, που συνδέεται με τον οργανισμό Zona Prava, ο οποίος ιδρύθηκε από τη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και τη Μάσα Αλιόχινα για να παρέχει ενημέρωση και νομική στήριξη σε Ρώσους κρατούμενους και υπόδικους. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται κυρίως στους ακτιβιστές της ρωσικής αντιπολίτευσης, καθώς επίσης στους πολιτικούς κρατούμενους και στις συνθήκες που βιώνουν στη φυλακή.

Επιμέλεια: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά


Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Οι συζητήσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr. Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.