Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (ΔΘΠ) έχοντας θέσει ως στόχο την καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας, αγκαλιάζει τους νέους, δημιουργώντας και στηρίζοντας δράσεις οι οποίες συμβάλλουν στην μύηση της θεατρικής πράξης και εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο των νέων δραστηριοτήτων του ανοίγει τις πόρτες του στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους μαθητές και στις μαθήτριες. Συναντά τα παιδιά και τους νέους εκεί όπου σπουδάζουν και κατοικούν, για να υποστηρίξει με τις δράσεις του, την σχέση τους με το θέατρο, τον πολιτισμό και την γνώση. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με την αποκλειστική χρηματοδότηση και υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, υλοποίησε το πρόγραμμα «Τρίτο Κουδούνι ή το θέατρο αλλιώς…» σε 7 σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βασικό στόχο τη μύηση των μαθητών και των μαθητριών στη θεατρική πράξη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος επτά σκηνοθέτες, διαφορετικού ύφους και ηλικίας, συνεργάστηκαν με επτά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πειραιά και των όμορων Δήμων πάνω σε κείμενα κλασσικών και σύγχρονων συγγραφέων, με στόχο να χτίσουν επτά μικρής διάρκειας θεατρικές παραστάσεις.
Τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος συνοψίζονται σε 7 μαθητικές παραστάσεις που θ παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν το διήμερο των παραστάσεων (8 – 9/5).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του καλλιτεχνικού διημέρου:
(Το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε και στην ιστοσελίδα του ΔΘΠ: https://www.dithepi.gr/el/events/4494/)
Δευτέρα 8 Μαΐου | 17.00 – 21.00
1. Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πειραιά | «Οδυσσέα, που είσαι;» με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Κώστα Παπακωνσταντίνου.
Με αφορμή τη δεκάλεπτη αργοπορία του μικρού Οδυσσέα, τα παιδιά αφηγούνται και παίζουν ομαδικά μια ιστορία βασισμένη πάνω στην “Οδύσσεια” του Ομήρου. Με αυτό το απλό δραματουργικό εύρημα, η παράσταση επιδιώκει να ενώσει το κέφι των παιδιών με τα μηνύματα της “Οδύσσειας”.
Στην παράστασή κυριαρχούν οι ομαδικές σκηνές, οι οποίες βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό των παιδιών. Στις πρόβες εστιάσαμε στο θεατρικό παιχνίδι με στόχο να δημιουργήσουμε μία συνθήκη, όπου τα παιδιά χωρίς άγχος και πίεση για το αποτέλεσμα της παράστασης, να βρουν το χώρο να αναπτύξουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την έκφραση, την υπευθυνότητα, την αυτοπεποίθηση, την συνεργασία, τον αλληλοσεβασμό.
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Καλλιόπη Γεωργούλη
Συμμετέχουν οι μαθήτριες και οι μαθητές: Παπαδόγιαννη Βασιλική, Διολέτη Σοφία, Αγιασοτέλη Κοραλία, Τσόλη Μαρία, Σταφύλη Ματθαία, Περδικούρης Μιχάλης, Παπαελευθερίου Λευτέρης, Σαμιώτη Σταυρούλα, Παϊταντζή Γεωργία, Μπαλτζόγλου Παναγιώτης, Κουμελά Μαριάννα, Σπυριδάκος Τάσος, Μιχαλόχριστας Χρήστος, Δημοπούλου Καλλιόπη, Μπόμπολας Γιάννης
Ώρα 17:15 | Διάρκεια παράστασης: 60΄
2. 1ο Γενικό Λύκειο Περάματος | «Κλάξον, τρομπέτες και…πλάκες» του Ντάριο Φο, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Θάνου Τοκάκη.
Ο Αντόνιο , ειδικευμένος εργάτης της Φίατ, ενώ βρίσκεται σε ραντεβού με μια συναγωνίστριά του, κρυφά από τη γυναίκα του (Ρόζα) αλλά και την ερωμένη του (Λουτσία), γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ενός δυστυχήματος. Θύμα: το αφεντικό του, ο αυτοκινητοβιομήχανος και μεγαλοδικηγόρος Ανιέλι, τον οποίο έχουν απαγάγει τρομοκράτες. Ο Αντόνιο σώζει από τις φλόγες τον Ανιέλι και τον παραδίδει σε ένα νοσοκομειακό αυτοκίνητο. Ο ίδιος το σκάει, για να αποφύγει τις ερωτήσεις της Αστυνομίας. Πηγαίνει στο συνεργείο του και διαλύει το αυτοκίνητό του, για να μην αναγνωριστεί. Έχει κάνει, ωστόσο, ένα λάθος: σκέπασε τον φλεγόμενο Ανιέλι με το σακάκι του, μέσα στο οποίο βρισκόταν η ταυτότητά του. Έτσι, το νοσοκομείο δίνει στη δημοσιότητα τα δικά του στοιχεία, ενώ ο Ανιέλι παραμένει «αγνοούμενος» ως θύμα απαγωγής. Οι γιατροί, που αποκαθιστούν το πρόσωπό του θύματος με πλαστικές επεμβάσεις, δίνουν στο αφεντικό το πρόσωπο του εργάτη…!!!
Πολιτικό έργο, φάρσα, πολιτική φάρσα η φαρσική πολιτική; Ο Ιταλός Νομπελίστας γράφει έργα αυτοσχεδιάζοντας πάνω στο λόγο, με τρόπο μπουφονικό, όπως ακριβώς το έκαναν οι γελωτοποιοί στα τη διάρκεια του Μεσαίωνα, σατιρίζοντας με κίνδυνο τη ζωή τους για να βγάλουν τα προς το ζειν. Οι μαθητές βούτηξαν στον παιχνίδι του Ντάριο Φο, ψάχνοντας με τον ίδιο αυτοσχεδιαστικό τρόπο, αναζητώντας τον μπουφόνο ή τον γελωτοποιό που κρύβουμε όλοι μέσα μας, σατιρίζοντας (ελπίζουμε) χωρίς κίνδυνο. Κι έτσι μιλάμε για πολιτική, ετσι μιλάμε για κωμωδία, ετσι μιλάμε για θέατρο.
Υπεύθυνοι Καθηγητές: Άννα Βασιλειάδου, Ευάγγελος Μαρίνης
Συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Αλειφεράκη Ξένια, Αργυρόπουλος Νίκος, Γεωργακοπούλου Ειρήνη, Ισιδώρου Σταυρούλα, Κοντού Κων/να, Κουρκουμέλη Γεωργία, Κυρίτσης Γιώργος, Λαζαράκος Ανδρέας, Μαραγκού Αναστασία, Πυλαρά Εβελίνα, Τσαμπούκου Ναταλία [Θεατρική ομάδα: Σκηνοβάτες]
Ώρα 18:30 | Διάρκεια παράστασης: 70΄
3. Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά | «Will» με τη συνεργασία της σκηνοθέτιδας Κίρκης Καραλή.
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, ηθοποιός, φιλόσοφος. Με το εξαιρετικό του πνεύμα επηρέασε τη συνείδηση της Αγγλίας και, μετέπειτα, ολόκληρου του κόσμου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια αινιγματική φυσιογνωμία. 400 και 1 χρόνια μετά, οι μαθητές του Ζάννειου Πειραματικού Λυκείου Πειραιά, καταπιάνονται με μια μεγάλη προσωπικότητα που θα μπορούσε, στην εφηβεία του, να είναι ένας συμμαθητής τους. Στο Λονδίνο της Ελισαβετιανής εποχής, φτάνει ένας νεαρός από χωριό, με καλλιτεχνικό πάθος, έτοιμος να κυνηγήσει τα όνειρά του.
Παρά τις δυσκολίες, κατακτά τους θεατές και την άρχουσα τάξη, ενώ το όνομά του γίνεται σταδιακά συνώνυμο απίθανων ιστοριών που κεντρίζουν τη φαντασία. Τι πραγματικά γνωρίζουμε γι αυτόν; Πως ήταν τα παιδικά του χρόνια; Έγραφε ο ίδιος τα έργα του; Η αλήθεια είναι μια και προέρχεται από τον ίδιο. «Υπάρχει μία μόνο ιστορία για όλες τις ανθρώπινες ζωές». Αλήθειες και ψέματα, σε μια μυθοπλασία που βασίζεται στην έρευνα των μαθητών πάνω στη ζωή του μεγάλου δραματουργού.
Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Νίκη Μαματσή, Πολύνα Μπενάκη
Τεχνική υποστήριξη: Άγγελος Κόντι, Βίκτωρας Μαργαρίτης
Συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Ελένη Στοΐτσεβα-Γεωργιάδου, Δήμητρα Δήλερη, Σοφία Ανδριτσοπούλου, Νικολέττα Ευδαίμων, Δημήτρης Κόκκινος, Κατερίνα Κάσση, Παντελής Μέξας, Ανδριάννα Παπασάββα, Λουκία Πραματευτάκη, Τζίνα Παυλίδη, Ελένη Βλάχου – Γκόμεθ, Παναγιώτης Αντωνιάδης, Νεκταρία Κοτζιά, Αθηνά Μελά, Ασπασία Ραφελέτου, Μιχάλης Μουμτζόγλου
Ώρα 19:45 | Διάρκεια παράστασης: 80΄
4. Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά | «Το μυστικό του ξενοδοχείου», με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Γιάννη Κουρκουμέλη.
Θέατρο: Η αναγκαία συνθήκη για μια δημιουργική κοινωνία. Στο πλαίσιο της δουλειάς μας με τον Όμιλο Θεάτρου του Πρότυπου Γυμνασίου Ιωνιδείου Πειραιά στοχεύσαμε στη δημιουργία ενός ενεργού μαθητή αξιοποιώντας τις παιδευτικές ιδιότητες του θεάτρου. Διασκευάσαμε -μαζί με τους μαθητές- ένα δοκίμιο του Μαρσέλ Προυστ, του εμφυσήσαμε θεατρική ζωή, κάνοντάς το εικόνες για τα μάτια σας. Στη συνέχεια δουλέψαμε με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την «Αλληλογραφία» του Γ. Σεφέρη με τη Μαρώ και τα θεατρικά έργα «Στέλλα Βιολάντη» και «Φαλακρή τραγουδίστρια», των Γρ. Ξενόπουλου και Ευγ. Ιονέσκο αντίστοιχα. Αυτές οι επιλογές έδωσαν στους μαθητές την δυνατότητα να απολαύσουν μια εμπειρία με εναλλασσόμενα θεατρικά τοπία αναπτύσσοντας με ομαδική εργασία συγκριτική, αισθητική και κριτική ικανότητα.
Θεωρήσαμε πως η συμμετοχή του μαθητή στη διαδικασία παραγωγής του έργου και στη λήψη των αποφάσεων σχετικά με τα διλήμματα που προκύπτουν σφυρηλατεί χαρακτήρα, ολοκληρώνει την συνεργασία των μελών του Ομίλου και δημιουργεί χώρο στην συναινετική διαδικασία. Την Αναγκαία Συνθήκη δηλαδή για μια Δημιουργική Κοινωνία.
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ευαγγελία Γεώργα
Συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Θεοχάρη Ελισάβετ, Κόκκορης Οδυσσέας, Κοντού Μάρω, Κοσμαδοπούλου Ελίνα, Κουκουτσάκης Κοσμάς, Κουλίδης Γεώργιος, Μακαρίου Ελεάννα, Μανιατάκου Κάτια, Μουζάκη Σεβαστή, Μπέλεση Μαγδαλένα, Μπέντζια Άννα, Παπαϊωάννου Ελευθέριος, Πραματευτάκη Αναστασία, Πετράκης Παντελής, Σπανούδη Κυριακή, Τσόντρι Χριστίνα, Τσόντρι Μυρτώ, Χρονάς Μάκης
Ώρα 21:00 | Διάρκεια παράστασης: 80΄
Τρίτη 9 Μάιου | 17.00 – 19.00
1. 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας | «Κόκκαλα» του Ανδρέα Φλουράκη, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Πέρη Μιχαηλίδη.
Το σύγχρονο θεατρικό έργο «Κόκκαλα» του Ανδρέα Φλουράκη, είναι ένα έργο γραμμένο ειδικά για εφήβους. Οι ίδιοι οι ήρωες είναι πέντε έφηβοι, τους οποίους παρακολουθούμε να διαπραγματεύονται τη ζωή τους, τους προβληματισμούς τους, τους έρωτές τους, τις ανησυχίες και τους φόβους τους. Ενήλικες υπάρχουν και οι νεαροί πρωταγωνιστές απευθύνονται σε αυτούς, όμως δεν εμφανίζονται ποτέ επί σκηνής.
Οι ήρωες και οι ιστορίες τους εναλλάσσονται γρήγορα, φέρνοντας στην επιφάνεια πολλά σύγχρονα θέματα. Οι οικογενειακές και φιλικές σχέσεις, τα προβλήματα που γεννά η ανεργία, όπως η κατάθλιψη, το bullying και η βία σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς και τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των διαφορετικών γενεών, είναι κάποια από αυτά. Αφορμή για την έκθεση όλων των παραπάνω στέκεται μια παρεξήγηση, η οποία όμως στο τέλος λειτουργεί καταλυτικά, επιφέροντας την κάθαρση σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Λίνα Κολιαράκη, Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα
Συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Κρανιδιώτης Χρήστος, Σαββίδης Γιάννης, Αγγελακοπούλου Πόπη, Δεμιτζόγλου Εβελίνα, Ζιάγκου Βαρβάρα, Νικολή Μαρία, Λεντής Γιάννης, Κατσαράς Μιχάλης, Κεχαγιά Βούλα, Κατσαρά Αναστασία, Σαχίνη Μαριάννα, Τσακιράκη Αλεξάνδρα, Λιβανίδη Σαββίνα, Λέκος Επαμεινώνδας, Ξανθόπουλος Παντελής.
Ώρα 17:00 | Διάρκεια παράστασης: 50΄
2. 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας | «Τα Πολιτικά» από το έργο Ονειρώξεις του Γιώργου Μανιώτη. Με τη συνεργασία του σκηνοθέτη και χορογράφου Γρηγόρη-Γ. Γαϊτανάρου.
Πρόκειται για τη θεατρική διασκευή στο μέρος «Τα Πολιτικά» του έργου Ονειρώξεις του Γιώργου Μανιώτη. Η διασκευή βασίζεται στη δραματοποίηση ενός θεάματος για μουσείο (πρωτότυπο έργο). Επίσης, στοχεύει στη συμβολική αποτύπωση του φαύλου κύκλου που προκαλούν τα φερόμενα ως πολιτικά ζητήματα και στο ερώτημα που πλανάται διαχρονικά στο συγκεκριμένο θέμα: πώς συνδέεται ο πολίτης με τα πολιτικά;
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βιργινία Δεσποτίδη
Μουσική: Γιώργος Κατσάνος
Φωτογραφίες – Βίντεο: Αλέξανδρος Κακλαμάνος
Συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Αποσπόρη Φωτεινή, Αυγέρη Ευαγγελία, Κολυβά Ιωάννα, Κουμπουρλή Σοφία- Δέσποινα, Κρητικού Αρετή-Νεκταρία, Μουσιωτίτσας Αντρέας, Ντίνις Τζένιφερ, Παυλίδου Ειρήνη, Σατολιά Κωνσταντίνα, Σταυράκη Μαρία- Κωνσταντίνα, Φυρός Ιωάννης, Χατζηαντωνιάδης Δημήτριος
Ώρα 18:15 | Διάρκεια παράστασης: 30΄
3. 1ο Γυμνάσιο Πειραιά | «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Γιάννη Παπαγιάννη.
Αγάπη, αγώνας άγονος, λέει ο Σαίξπηρ.
Αγάπη, αγώνας ….μετ’ εμποδίων, λέμε εμείς!
Αυτό συμβαίνει σ’ ένα παραμυθένιο δάσος, μια μαγική νύχτα, κάποτε, στη μυθική Αθήνα.
Ζευγάρια νέων μαζί με νεράιδες, ξωτικά και «ταλαντούχα» μαστόρια στήνουν ένα παράδοξο σκηνικό και μπλέκονται σε ένα ξεκαρδιστικό γαϊτανάκι γεμάτο με απρόοπτα μαγέματα και αναπάντεχες ανατροπές! Στο τέλος, βέβαια, η αγάπη θριαμβεύει! Εξάλλου η φετινή μας παράσταση δεν είναι παρά ένας ύμνος σ’ αυτόν, τον παντοδύναμο, αιώνιο, ανεπανάληπτο, αγνό και ανυπόκριτο ΕΡΩΤΑ, που βασανίζει γλυκά όλους τους ανθρώπους της γης.
Είναι μια παράσταση φτιαγμένη με μια αλάνθαστη συνταγή: από αγάπη, με αγάπη, για την αγάπη! Σας προτείνουμε να την δοκιμάσετε!
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γεωργία Σκοτιδάκη
Συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Καλπαδάκη Αγγελική, Πανταζή Καλυψώ, Λιπιάτου Χριστίνα, Σαμαρτζής Γιάννης, Αλλούσι Αουρόρα, Καμπούτση Κριστιάνα, Γεωργόπουλος Γιώργος, Χιλάι Τζόι, Γλύπτη Καλλιρρόη, Σαρρή Γιάννης, Θεμελάκη Νίκη, Λόη Μαριζέτα, Δανιήλ Θάνος, Γιαννακόδημου Άντα, Κάρδαρη Κατερίνα, Καραγιάννη Ελπίδα, Αρσενίου Αιμιλία, Κουβά Κατερίνα, Αμπούντ Μάρω, Μουσταφά Σάλλυ, Πανταζή Δήμητρα, Κυμινά Ευγενία, Αλμπέρτη Νίκη Άννα, Καράβολος Νίκος, Μπαγλατζή Ντέπυ-Ρένα, Χατζοπούλου Ανθή, Γιαννουλίδη Πέγκη, Κουσουμβρή Νεφέλη, Σιαίνης Σταύρος, Καώνης Λάμπρος, Κριστέα Ντενίσα, Μπουντούρη Δέσποινα.
Ώρα 19:00 | Διάρκεια παράστασης: 90΄