Το ADAF 2017 θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 21 Μαΐου σε ένα ακίνητο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής, στην οδό Μητροπόλεως 23, το οποίο διαθέτει, για την υποστήριξη του φεστιβάλ, η «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ».

Με τη θεματική #PostFuture, το ADAF 2017 σας καλεί να φανταστείτε το μέλλον! Τα τελευταία χρόνια, η εικονική πραγματικότητα τείνει να αναμειγνύεται με την καθημερινότητα και να επηρεάζει κάθε πτυχή της. Καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής αντικατοπτρίζεται από τη σύγκλιση των ορίων μεταξύ «αληθινού» και «εικονικού», η φετινή διοργάνωση θα εξερευνήσει τον τρόπο που οι τεχνολογικές εξελίξεις θα επηρεάσουν και θα διαμορφώσουν την πορεία της τέχνης και, γενικότερα, των κοινωνιών. Αν το μέλλον είναι ήδη εδώ, τότε τι πρόκειται να ακολουθήσει;

Πάνω από 250 καλλιτέχνες από 22 χώρες θα καταθέσουν τη δική τους οπτική σχετικά με το μετα-μέλλον. Το ADAF 2017 σκοπεύει να φέρει σε επαφή την καλλιτεχνική κοινότητα με το κοινό, ώστε να διερευνήσει τη νέα συναρπαστική «μετα-ψηφιακή» πραγματικότητα μέσα από ένα εντυπωσιακό και πολυδιάστατο πρόγραμμα ικανό να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό θεατή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις ψηφιακής τέχνης, διαδραστικές και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, έργα web art με τις ασύλληπτες ταχύτητες COSMOTE VDSL, προβολές video art και animation, οπτικοακουστικές περφόρμανς και συμμετοχικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες επίσημων προσκεκλημένων και καλλιτεχνών καθώς και παρουσιάσεις διεθνών φεστιβάλ, όπως τα Japan Media Arts Festival (Ιαπωνία), MashUp Film Festival (Γαλλία), ArtFutura (Ισπανία), Imagine Science Films Festival (Η.Π.Α), Videonale E.V. (Γερμανία), Mapping Festival (Ελβετία), VideoFormes Digital Arts (Γαλλία). Στο πλαίσιο του έτους πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας, το ADAF και το Microwave International New Media Arts Festival συνεισφέρουν από κοινού στην ανάδειξη Ελλήνων και Κινέζων καλλιτεχνών. Όπως κάθε χρόνο, το ADAF 2017 συνεργάζεται με διεθνή μέσα και φορείς ψηφιακών τεχνών και παρουσιάζει την 24ωρη καλλιτεχνική προβολή “Digital Canvas” που μεταδόθηκε στο ikonoTV τον Μάιο του 2016 και έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του Creative Tech Week (2016). Τέλος, το Φεστιβάλ μαζί με τη διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα The PhotoPhore διεξήγαγε ανοιχτό κάλεσμα καλλιτεχνών και θα προβάλλει συλλογή έργων video-art, ταινιών μικρού μήκους και animation, με θέμα #PostReality.

Μια ακόμα πολύ δυνατή συνεργασία είναι με τον ΓΕΡΜΑΝΟ (Powered by ΓΕΡΜΑΝΟΣ). Το Φεστιβάλ επεκτείνει τους οριζοντες του, εισάγοντας νέες τεχνολογίες στον χώρο της ψηφιακής τέχνης. Το ADAF και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ενώνουν τις δυνάμεις τους και οργανώνουν ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις, όπως τον διαγωνισμό VR Creations Contest, δημιουργώντας την πρώτη ψηφιακή VR gallery με έργα που θα φτιάξει το κοινό.

Φέτος, εμπλουτίζεται και η παιδική ενότητα, ADAF Kids, προσφέροντας την ευκαιρία στα παιδιά και τους γονείς τους να εξερευνήσουν το μαγικό κόσμο της ψηφιακής κουλτούρας, μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια, τεχνολογικά πειράματα, προβολές animation και διαδραστικές εγκαταστάσεις.

Από τις 18 ως τις 21 Μαΐου, το ADAF θα φιλοξενήσει ομιλίες και εργαστήρια, όπως το Museum Beyond The Digital της Bhavani Esapathi, το Browser History Dating του Dries Depoorter καθώς και ένα αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης Theo-Mass Lexileictous. Η καθηλωτική εγκατάσταση Infinity Room του Refik Anadol που παραβιάζει τα φυσικά όρια της οπτικής εμπειρίας θα σας μεταφέρει σε έναν άπειρα κινούμενο χώρο, ενώ στο υπόγειο του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί η οπτικοακουστική εγκατάσταση POV (Point Of View) των Nick Verstand, Nikki Hock, Pandelis Diamantides, η οποία μέσω ενός εντελώς σκοτεινού περιβάλλοντος ωθεί το κοινό να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του μέσω των αισθήσεων.

Στο πρόγραμμα οπτικοακουστικών περφόρμανς συμπεριλαμβάνονται: η πρεμιέρα Vector Field του Fraction, η εντυπωσιακή οπτικοακουστική εμπειρία THÆTA μέρος της τριλογίας StratoFyzika’s Shadows Trilogy, η πολυβραβευμένη ομάδα NOHLAB με το περίφημο λογισμικό τους NOS, το πρότζεκτ FIELD του Martin Messier που δημιουργεί ήχους από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία του περιβάλλοντος, η ανατρεπτική περφόρμανς Color Field Immersion του Doron Sadja, η «μαγική» περφόρμανς Tanukis των François Zajéga και Loïc Reboursière καθώς και το πολυσυζητημένο Corpus Nil του Marco Donnarumma.

Επιμέλεια καλλιτεχνικού προγράμματος ADAF 2017:

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου | Founder & Director
Σπύρος Μανολάτος | Production Coordinator
Νίκη Γεωργίου | Programme Coordinator
Έλλη-Άννα Περιστεράκη | Festival Curator
Ειρήνη Ολυμπίου | Video art Curator
Κώστας Πέτρου | Animation Curator
Χριστιάννα Καζάκου | Workshops & Talks Curator

Για να δείτε το συνολικό πρόγραμμα του ADAF 2017 κάντε κλικ εδώ

Facebook event: 13th Athens Digital Arts Festival | #PostFuture


Φωτογραφία θέματος: Alex Karantanas – Singularity


Διαβάστε επίσης: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Το ADAF 2017 σας καλεί να φανταστείτε το μέλλον!