Τι είναι το immersive VR; Ποιες είναι οι νεότερες εξελίξεις στα συστήματα GIS; Πώς μπορεί να λειτουργήσει ο φυσικός αλλά και ο εικονικός χώρος στα video games;

Για 2 ημέρες, το INNOVATHENS θα μεταμορφωθεί στο πιο τρελό virtual environment για ξέφρενο παιχνίδι, με ελεύθερη είσοδο. Τι έχει το πρόγραμμα; Έκθεση με location-based games, virtual και augmented reality (VR/AR), GIS, κυνήγι θησαυρού, escape room και μια σειρά από σούπερ συναρπαστικά workshops και παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους!

R u rdy? Let’s walk, explore and play!

*Η εγγραφή στα εργαστήρια είναι υποχρεωτική. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

*Δεν συνίσταται η χρήση virtual reality (VR) για παιδιά κάτω των 10 ετών.

Έ κ θ ε σ η

Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου

12.00-17.00

Samsung GEAR VR | Samsung Greece

Η Samsung, ως στρατηγικός συνεργάτης του INNOVATHENS, υποστηρίζει το GiG-urban με το οικοσύστημα των Galaxy συσκευών. Τα Samsung Galaxy S8 και S8+ σε συνδυασμό με το Gear VR εμπλουτίζουν την εμπειρία μας με μοναδικό περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητας.

Puzzle Game VR | ViRA Virtual Reality Applications

Ένας επιστήμονας παθιασμένος με τα αντικείμενα της δεκαετίας του ’50 φυλάει στο εργαστήριό του συσκευές στις οποίες προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή. Τι γίνεται όμως όταν, από λάθος του, ένα μικρό βραχυκύκλωμα βυθίζει στο σκοτάδι όλη την πόλη; Μόνο μία λύση υπάρχει, και αυτή βρίσκεται καλά κρυμμένη στα παλιά συρτάρια και τις σημειώσεις του επιστήμονα. Θα καταφέρει να τα συνδυάσει όλα σωστά ώστε να φτιάξει το μαγικό εξάρτημα και να φωτίσει ξανά την πόλη;

Ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από την ιστορία της παραγωγής φωταερίου στην Αθήνα και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας μας μεταφέρει σε ένα φανταστικό ψηφιακό περιβάλλον και μας δίνει τον ρόλο του επιστήμονα αφήνοντας στα χέρια μας την λύση του μυστηρίου.

3D graphic design: Χριστίνα Χρυσανθοπούλου Programming: Ρένια Παπαθανασίου Sound Design / Music: Ρένια Παπαθανασίου

Escape Room | Larp project Athens

Τριάντα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, ο χώρος είναι έτοιμος να ανοίξει ξανά τις πόρτες του ως μουσείου, όταν μία ανεξήγητη διαρροή αερίου και μία περίεργη σειρά γεγονότων αναγκάζει τις Μυστικές Υπηρεσίες Παραφυσικών Ερευνών να αναλάβουν δράση.

Πέντε εθελοντές/πράκτορες είναι έτοιμοι να διερευνήσουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, να διαχωρίσουν το μύθο από την πραγματικότητα και να ανακαλύψουν τον πυρήνα των γεγονότων. Θέλεις να είσαι ένας απ’ αυτούς;

The VR project | Bolt Virtual

H Bolt Virtual είναι η πρώτη εταιρεία που έφερε στην ελληνική αγορά την εμβυθιστική εικονική πραγματικότητα (immersive VR) με το The VR Project, το οποίο λειτουργεί με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες που υπάρχουν παγκοσμίως στον τομέα του VR, και σε hardware και σε λογισμικό.

Μαζί με τους  Bolt Virtual και το The VR Project θα κάνουμε ένα ταξίδι σε διαφορετικούς προορισμούς με VR μέσα από τα “destinations”, ενώ θα μεταφερθούμε ψηφιακά στο παρλεθόν με το “VR Archaelogist”, ένα διαδραστικό VR παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους.

Dragon Quest Go! | First parallel

Παίζουμε ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού, αναζητούμε κρυμμένα αυγά δράκου στους χώρους του INNOVATHENS βοηθώντας τη μαμά-δράκο να τα επωάσει, μέσα από την πλατφόρμα mixed reality location-based παιχνιδιών της First parallel.

Οικοσκόπιο | WWF Ελλάς

Το Οικοσκόπιο αποτελεί μια διαδικτυακή, χαρτογραφική εφαρμογή που οργανώνει και παρουσιάζει με σύγχρονο τρόπο τη σημαντικότερη, διαθέσιμη πληροφορία για το ελληνικό περιβάλλον. Απευθύνεται στον μέσο χρήστη του διαδικτύου, εξυπηρετεί ερευνητές, φοιτητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, μηχανικούς, δημοσιογράφους και τουρίστες, καλύπτοντας ανάγκες αναζήτησης και τεκμηρίωσης ερωτημάτων με γεωγραφική διάσταση.

Το Oikoskopio kids είναι μια «παιχνιδιάρικη» διαδικτυακή εφαρμογή που σχεδιάστηκε για παιδιά, αλλά  απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να διασκεδάσουν και να οξύνουν την παρατηρητικότητα και τις αισθήσεις τους γνωρίζοντας απειλούμενα αλλά και χαρακτηριστικά είδη φυτών, ζώων και οικοσυστημάτων, αποκτώντας περισσότερες γνώσεις για το περιβάλλον, και μαθαίνοντας περισσότερα για τις δράσεις του WWF στην Ελλάδα, μέσα από quiz, παιχνίδια ερωτήσεων κ.ά.

Και τα δύο δημιουργήθηκαν για να πληροφορήσουν δωρεάν και με τον πλέον σύγχρονο τρόπο το κοινό, από παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας μέχρι φοιτητές και ερευνητές, για το περιβάλλον της Ελλάδας.

Peers on map | Ιόνιο Πανεπιστήμιο & Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Η εφαρμογή Peers on Map διευκολύνει τον σχεδιασμό ψηφιακών γεωγραφικών χαρτών με έμφαση στους πεζούς και στους ποδηλάτες μέσω της συνεργασίας των χρηστών σε ένα αστικό παιχνίδι. Οι σύγχρονοι χάρτες όπως το Google Maps δίνουν έμφαση στην πλοήγηση με μηχανοκίνητο όχημα καθώς οι δρόμοι απεικονίζονται ανάλογα με την καταλληλότητα για αυτοκίνητο. Οι χρήστες του Peers on Map μπορούν να χαρτογραφήσουν από την αρχή τους δρόμους της πόλης περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο και να αξιολογήσουν τις διαδρομές των άλλων χρηστών. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούν την εφαρμογή, τόσο βελτιώνεται η ποιότητα της χαρτογράφησης, ενώ παράλληλα βελτιώνεται και η υγεία τους αφού η χρήση της εφαρμογής μπορεί να γίνει μόνο στον δρόμο.

Moptil

Ανακαλύπτουμε ψηφιακά αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, όπως η Ακρόπολη, η Ολυμπία, η Κνωσός και οι Δελφοί μέσα από tablet και τις εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR) που έχει αναπτύξει η Moptil.

Aqua polis. Ancient evenings, Sight sea ing

Ένα project της εικαστικού Ανδριανής Δαούτη, μία εικαστική διαδρομή σε εικονικό περιβάλλον

Το project εκτυλίσσεται στην έννοια της χαρτογράφησης, του δικτύου της κατασκευής υπό το πρίσμα της διαδρομής-ροής, της οργάνωσης και της αλληλεπίδρασης των στοιχείων που συνθέτουν το σύστημα της πόλης μέσα στο εικονικό περιβάλλον. Η ατέρμονη πλοήγηση, αναζήτηση του επισκέπτη αποτελεί την αφήγηση του έργου, σχολιάζει την εμπειρική πραγματικότητα μέσα από τρεις διαφορετικούς «κόσμους» ενώ επικεντρώνεται στην εξερεύνηση αυτών μέσα από τις λεπτομέρειες και τις εικόνες. Πρόκειται για μια εμπειρία ενσωμάτωσης σε έναν ανακατασκευασμένο νέο κόσμο, στοχεύοντας σε μια συνεχής χωρική πλοήγηση και ψυχολογική βύθιση σε αυτόν.

Immersive εγκατάσταση| beyondthosehills

W o r k s h o p s

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου / 12.00-14.00:

Geographic Information Systems (GIS) and Gaming

Γιώργος Φώτης (καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών) & Γιώργος Παναγιωτόπουλος (υποψήφιος διδάκτορας ΕΜΠ, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών)

Μέσα από βιωματικά παραδείγματα χρήσης τεχνολογιών Web-GIS για ηλεκτρονικές εφαρμογές και παιχνίδια, θα παρουσιαστεί μια εφαρμογή Web-GIS η οποία χρησιμοποιεί πρόσφατες και ανοικτού λογισμικού τεχνολογικές λύσεις για την ενσωμάτωση των GIS σε περιβάλλον διαδικτύου. Θα εισάγουμε χωρικά στοιχεία στην εφαρμογή, παρακολουθώντας την ανάλυσή τους και θα συζητήσουμε τις δυνατότητες για εξέλιξη και ενσωμάτωση σε ηλεκτρονικά παιχνίδια ή άλλου είδους ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου / 12.00-14.00:

AR & VR | beyondthosehills | Με την υποστήριξη της Omega Technology

Εισαγωγικό εργαστήριο στις τεχνολογίες VR και AR

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου / 15.00-17.00:

Σχεδιασμός location based mobile games | Πανεπιστήμιο Πατρών & Omnipresent Games

Τα location-based mobile games (χωρο-ευαίσθητα φορητά παιχνίδια) προκαλούν τους παίχτες του να αλληλεπιδράσουν με άλλους παίχτες και με τον χώρο και να συνδέσουν τον πραγματικό κόσμο με τον κόσμο του παιχνιδιού. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες και θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν το σχέδιο για το δικό τους location-based game, έχοντας ως στόχο να χειριστούν δημιουργικά περιεχόμενο γύρω από το χώρο και να το εντάξουν στο σχέδιο του παιχνιδιού τους, ισορροπώντας στο τρίγωνο: κανόνες παιχνιδιού-τεχνολογία-περιεχόμενο.