Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018, στις 19:30, στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2018.

Οι «Αγγελογραφίες» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν τα πρωτότυπα των έργων της εικαστικής παρέμβασης που έγινε από τον Κώστα Ηρακλή Γεωργίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία…» από τον Δήμο Καβάλας με την αρωγή της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου, σε δημόσιους χώρους της πόλης το Μάιο του 2017.

Ο καλλιτέχνης δημιούργησε έργα που αναπαράχθηκαν σε μνημειακές διαστάσεις και τοποθετήθηκαν στοχευμένα σε επιλεγμένα κτίρια-μνημεία, τοπόσημα του αστικού τοπίου της σημερινής Καβάλας. Στόχος του καλλιτέχνη ήταν τα κτίρια «να αφηγηθούν» την ιστορία της πόλης και οι Άγγελοι των «Αγγελογραφιών» να υπονομεύσουν ενεργά την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα, να αιχμαλωτίσουν και να κινητοποιήσουν αβίαστα και γόνιμα την ανύποπτη ματιά του περαστικού που περιδιαβαίνει την πόλη του.

Στην Αθήνα τα έργα ακολουθούν μια άλλη διαδρομή. Απομακρύνονται από τη δημόσια και μνημειακή τους λειτουργία και αποκτούν μια εσωτερική και δυνητικά προσωπική διάσταση. Διαχρονικά και πανανθρώπινα σύμβολα που έχουν απεκδυθεί τις στενά θρησκευτικές νοηματοδοτήσεις, οι Άγγελοι του Κώστα Ηρακλή Γεωργίου παραμένουν αναγνωρίσιμα Βυζαντινοί στην καταγωγή και μεταφυσικοί στην ουσία. Ο καλλιτέχνης συνδιαλέγεται αβίαστα με την τέχνη του οικείου παρελθόντος και εδραιώνει μαζί της μια αρμονική και γόνιμη μορφολογική συνομιλία.

Στον χώρο της έκθεσης ακούγεται μία πρωτότυπη ηχητική σύνθεση, Βυζαντινής αφετηρίας. Λέξεις-κλειδιά αντλημένες από Βυζαντινούς ύμνους και τοποθετημένες περιοδικά πάνω σε ένα μεταφυσικό ισοκράτημα, επενδύουν το εικαστικό έργο. Μια φιλοδοξία συνομιλίας εικόνας και ήχου. Στόχος του καλλιτέχνη είναι να πυροδοτήσει μια πιο προσωπική σχέση θεατή/έργου τέχνης, μια σχέση αμφίδρομη και διαδραστική.

Επιμελητές:

Σχολιασμός και επιμέλεια κειμένων έκθεσης: Καλλιρρόη Λινάρδου, Επίκουρη καθηγήτρια, Ιστορικός της Βυζαντινής Τέχνης, ΑΣΚΤ

Επιμέλεια και ερμηνεία Βυζαντινών μελών: Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης