Οι φίλοι του χορού, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το καλοκαίρι του 2018 στην Πειραιώς 260 σπουδαίους ξένους χορογράφους που παρουσιάζουν νέες και παλαιότερες δουλειές τους αλλά και έργα ταλαντούχων και ανερχόμενων Ελλήνων δημιουργών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος:

«Στο χορό, ο προγραμματισμός κινείται σε ένα ευρύ πλαίσιο από μεγάλες παραγωγές, όπως το έργο enfant του Boris Charmatz μέχρι έργα δωματίου όπως οι ελληνικές παραγωγές· από διαφορετικές φόρμες όπως η παράσταση-συναυλία των Γιάννη Μανταφούνη και Manon Parent μέχρι το συνδυασμό street dance και σύγχρονου χορού του  Bruno Beltrão και της ομάδας του Grupo de Rua.  

Το εύρος αυτό υποδεικνύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία του χορού σήμερα, το πλάτος της σκέψης και της αναζήτησης των καλλιτεχνών αλλά κυρίως τονίζει ένα βασικό χαρακτηριστικό της φετινής μας φιλοσοφίας: ο χορός δεν είναι απλά μια τέχνη, είναι ένα πεδίο πολλαπλών δυναμικών και επιλογών, μέσα στο οποίο ο καθένας (θεατές και καλλιτέχνες) μπορεί να νιώσει οικεία και να βρει αυτό που αναζητά.

{…} Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι η παρουσίαση έργων χορού που δεν εμπίπτουν στην στενή του έννοια αλλά διευρύνουν τα όριά του, κάτι το οποίο φυσικά δεν είναι καινοφανές.»


Οι παραστάσεις χορού που θα παρακολουθήσουμε στο Φεστιβάλ Αθηνών 2018, είναι οι εξής:

Arkadi Zaides, Talos

4 – 6 Ιουνίου, στις 21:00 (Πειραιώς 260 Ε)

Ο Ισραηλινός Αρκάντι Ζαΐντες που γνωρίσαμε στο Fast Forward Festival 3 της Στέγης, δίνει στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών μία διάλεξη – παράσταση με τίτλο “TALOS” η οποία διερευνά τις στρατηγικές παρακολούθησης και το μέλλον των συνόρων. Το TALOS, που είναι αποτέλεσμα διετούς έρευνας, παραπέμπει στον μηχανικό φύλακα της Ευρώπης στην αρχαία ελληνική μυθολογία, Τάλω.

Χριστίνα Γουζέλη & Paul Blackman, The Art of Dying

11 & 12 Ιουνίου, στις 21:00 (Πειραιώς 260, E)

©Mike Rafail

Το έργο “The Art of Dying”, το οποίο η Χριστίνα Γουζέλη δημιουργεί και ερμηνεύει μαζί με τον βραβευμένο λαουτίστα Jozef Van Wissem, είναι ένα σόλο εμπνευσμένο από το τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος Ο κήπος των επίγειων ηδονών. Μέσα σε έναν κήπο στον οποίο κατοικούν τόσο η ζωή όσο και η φθορά, η ερμηνεύτρια συνθέτει ένα τοπίο από μικρόκοσμους σήψης και χαράς. Χορός, πολυμέσα και ζωντανή μουσική συνυπάρχουν σε μια παράσταση που αποτυπώνει την ομορφιά της στιγμής προτού επέλθει το τέλος της ζωής.

Bruno Beltrão – Grupo de Rua, Inoah

13 – 15 Ιουνίου, στις 21:00 (Πειραιώς 260, Η)

Bruno Beltrao:New Creation_Theaterderwelt_03.06.2017 © Kerstin Behrendt

O Βραζιλιάνος Bruno Beltrão έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την εταιρεία του Grupo de Rua για να μας παρουσιάσουν το νέο τους έργο, που συνδυάζει street dance και σύγχρονο χορό. Με τοInoah”, ο βραβευμένος χορογράφος, ορμώμενος από τα σκάνδαλα διαφθοράς στη Βραζιλία, τοποθετείται απέναντι στις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες.

Marlene Monteiro Freitas, οf ivory and flesh (DNA)

25 – 26 Ιουνίου, στις 21:00 (Πειραιώς 260, Η)

©Ηerve Veronese Centre Pompidou

Η ταλαντούχα χορογράφος Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά πέρυσι με την ιδιαίτερη παράσταση “Βάκχες: πρελούδιο κάθαρσης”. Μετά την σημαντική βράβευσή της στη Μπιενάλε της Βενετίας, ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς της, επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών, μαζί με την ομάδα της P.OR.K.. Φέτος, θα δούμε το παλαιότερο έργο της “Οf ivory and flesh – statues also suffer” που περιγράφεται από την ίδια ως «χορός από μαρμαρωμένες φιγούρες».

Ηρώ Αποστολέλλη & Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, Δωμάτια

28 & 29 Ιουνίου, στις 21:00 (Πειραιώς 260, Ε)

©Andreas Kasapis

Δυο ανερχόμενες καλλιτεχνικές δυνάμεις του σύγχρονου ελληνικού χορού, η Ηρώ Αποστολέλλη και η Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, μας “συστήνουν” τα «Δωμάτια». Οι ίδιες συν-χορογραφούν και ερμηνεύουν το έργο μαζί με άλλες τρεις χορεύτριες, υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.

El conde de Torrefiel, LA PLAZA

30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου, στις 21:00 (Πειραιώς 260, Δ)

©Rebecca Praga

Οι El Conde de Torrefiel (Tanya Beyeler και Pablo Gisbert) στην δεύτερη παρουσία τους στην Ελλάδα (Guerrilla – Mir Festival 2016), παρουσιάζουν το “La Plaza”, το έβδομο κατά σειρά έργο τους. Η παράσταση, μελετά την έννοια του χωροχρόνου μέσα από την ένταση, τη στάση και τη ρήξη που αποτελούν δομικά στοιχεία της βίας.

Γιάννης Μανταφούνης & Manon Parent, Sing the Positions

 1 – 3 Ιουλίου, στις 21:00 (Πειραιώς 260, B)

Ο διεθνώς καταξιωμένος χορευτής και χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το νέο του έργο Sing Pisitions”, το οποίο κινείται μεταξύ χορευτικής παράστασης και μουσικής συναυλίας. Με βάση μια μεθοδολογία αυτοσχεδιασμού που έχουν αναπτύξει με τη Manon Parent ως μουσικοί και χορευτές, καταλαμβάνουν τη σκηνή με τις χορευτικές τους δράσεις, συνδυάζοντας τραγούδια και ηχητικά συμβάντα που δημιουργούνται ζωντανά επί σκηνής με οδηγό ένα ανοιχτό σενάριο.

Boris Charmatz, enfant

12 – 14 Ιουλίου, στις 21:00 (Πειραιώς 260, Δ)

©Borris Brussey

Ο Γάλλος χορευτής και χορογράφος Μπορίς Σαρμάτς, που έφερε ένα νυχτερινό χορό στην Πλατεία Κοτζιά στο πλαίσιο του Dancing Athens της Στέγης, έρχεται ξανά στη χώρα μας με το “Enfant” (2011), μια παραγωγή του Musée de la danse του οποίου είναι διευθυντής. Ο πρωτοπόρος και ανατρεπτικός δημιουργός, προτείνει αυτή τη φορά μία χορογραφία παραδομένων σωμάτων χρησιμοποιώντας ένα αμφιλεγόμενο υλικό: τα παιδιά. Στο “enfant”, βλέπουμε πώς το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται στο έλεος των μηχανών μέσα από απαρατήρητες μορφές χειραγώγησης.

Σταύρος Γασπαράτος, RagePark (Μουσικό έργο / Περφόρμανς)

17 – 19 Ιουλίου, στις 21:00 (Πειραιώς 260, Β)

Nikos Sepetzoglou – Spiked Wire Frieze | Courtesy of the artist and of Elika_Gallery

Μετά το πρωτότυπο “Expanded Piano” (2015), ο χαρισματικός Σταύρος Γασπαράτος εμφανίζεται για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών με την εγκατάσταση-περφόρμανς Rage Park”. Με βάση το ομώνυμο, νέο έργο του, ο συνθέτης καλεί τρεις χορευτές/χορογράφους (Blenard Ajizaz, Έλενα Αντωνίου, Μαριάννα Καβαλλιεράτου) να χορογραφήσουν και να ερμηνεύσουν τα τρία μουσικά του μέρη. Συνδυάζοντας ζωντανή μουσική και χορευτική περφόρμανς, το έργο επιδιώκει να εκφράσει τη συνεχιζόμενη συσσώρευση οργής σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Ολοήμερη δράση: Μια μέρα γεμάτη χορό

7 Ιουνίου, από τις 12:00 (Πειραιώς 260)

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι την Πέμπτη 7 Ιουνίου το Φεστιβάλ Αθηνών προσκαλεί κοινό και καλλιτέχνες να μοιραστούν Μια μέρα γεμάτη χορό, η οποία περιλαμβάνει ανοιχτά μαθήματα, συζητήσεις, παρουσιάσεις, φαγητό, πάρτυ και άλλα.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Boris Charmatz – Enfant ©Marc Domage


Δείτε όλες τις πληροφορίες για την προπώληση εδώ


Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018: Το πρόγραμμα

8 διεθνείς θεατρικές παραγωγές στο Φεστιβάλ Αθηνών 2018

Ανεπανάληπτες μουσικές εμπειρίες στο Φεστιβάλ Αθηνών 2018