Συνεχίζοντας την διερεύνηση των προσωπικών αντικειμένων στην καθημερινότητα και τη σχέση τους με το χώρο, την ανάμνηση, την διαχρονικότητα και την μεμονωμένη στιγμή, η Μαρία Γλύκα με την έκθεση “Ξυπνάς σε α’ πρόσωπο” επιχειρεί να δημιουργήσει μια πλατφόρμα χαρακτήρων μέσα από τον προσωπικό μας καθημερινό χώρο, την πόλη.
Οι χαρακτήρες που κινούνται στο αστικό τοπίο, μένουν σε δυσανάλογα δωμάτια σπιτιών, μαζί με καθοριστικά για τη ζωή τους έπιπλα και αντικείμενα, ψωνίζουν μοναχικά σε πολυκαταστήματα συνήθως άδεια και μετακινούνται συχνά με μέσα μεταφοράς. Τα πράγματά τους, καθορίζουν τις αποφάσεις τους και είναι μέρη της πραγματικότητας αυτής. Δεν είναι απλά αντικείμενα μιας κάποιας χρήσης ακόμα κι αν είναι εφήμερα ως προς την κατασκευή τους, δεν είναι απλά αναμνηστικά αλλά μέρος των σημαντικών τους σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, φυσικό ή τεχνητό και ο χώρος που όλα συνυπάρχουν έχει σημασία ενώ συχνά έχει τόση σημασία όσο η ίδια η ύπαρξη των προσώπων.
Η ζωή των χαρακτήρων είναι ιδωμένη μέσα από συγκεκριμένα πλαίσια που αφήνουν μόνο μια ορισμένη πραγματικότητα να φανεί. Τα “κάδρα”πλαισιώνουν την αλήθεια κρύβοντας αυτά που βρίσκονται εκτός: εσωτερικά ντουλαπιών, συρτάρια μισόκλειστα, πόρτες και ανοίγματα σπιτιών, παράθυρα τρένων, πλοίων, αυτοκινήτων, διαχωριστικά και μεσοδιαστήματα βαγονιών, οθόνες και σύγχρονες μικροσυσκευές, μισογκρεμισμένοι τοίχοι,πεζοδρόμια με τρύπες, άσφαλτοι που καταλήγουν σε γκρεμούς, κενά εκεί που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, φυσικά προϊόντα ή επεξεργασμένες τροφές.
Οι λεπτομέρειες των κινήσεών τους περιγράφουν μια μετακίνηση που δεν έγινε, μια απόφαση που δεν πάρθηκε, μια συνθήκη που κανείς δεν την εκμεταλλεύθηκε, μια στιγμή που χάθηκε. Η ροή των ζωγραφισμένων ξεθωριασμένων εικόνων διακόπτεται συχνά από την ματιά των άλλων που παρατηρούν τους χαρακτήρες. Η θραυσματική αφήγηση της ιστορίας -που αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει- υπονομεύεται από την θέση των στιγμιαίων αυτών παρατηρήσεων, από τυχαίες εικόνες που έρχονται να συνοδεύσουν φαινομενικά άσχετες στιγμές.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Info:
http://glykamaria.blogspot.gr/