Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, μια συμβολική μέρα καθώς συμπίπτει με την αρχή της άνοιξης. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.


Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις που συνθέτουν τον φετινό εορτασμό της Ποίησης είναι πολλές και με ελεύθερη είσοδο, με πιο αξιοσημείωτες τις παρακάτω:

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2018 στον Ιανό

Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα
21 Μαρτίου – Στις 19.00
Είσοδος ελεύθερη
www.ianos.gr

Για 12η συνεχόμενη χρονιά, ο IANOS και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση.

Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του Ιανού θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.

Συμμετέχουν επίσης οι εκδόσεις της Μικρής Άρκτου. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

H βραδιά θα ξεκινήσει με γαλλική μουσική από τους “La chanteuse”. Η Έλενα Παπαδημητρίου στο τραγούδι και ο Γιώργος Αναστασόπουλος στο πιάνο μας ταξιδεύουν στη γαλλική μουσική από την Edith Piaf και μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της κλασικής περιόδου του γαλλικού Chanson.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2018 στο Ίδρυμα της Βουλής

Εκθεσιακός χώρος Ιδρύματος της Βουλής, Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από οδό Σέκερη), Αθήνα
21 Μαρτίου – Ώρα 18:30
Είσοδος ελεύθερη
Τηλ.: 210- 3735253 | http://foundation.parliament.gr

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη», που φιλοξενείται από τις 12 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον κορυφαίο ποιητή της μεταπολεμικής περιόδου.

Ανάμεσα στα χειρόγραφα, τα προσωπικά αντικείμενα και τις ποιητικές συλλογές του Μανόλη Αναγνωστάκη, καθώς και στα τεκμήρια των εποχών που αυτός και οι ομότεχνοί του έδρασαν, ο ποιητής και συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας και η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου θα μιλήσουν για τον ποιητή και το αποτύπωμα που άφησε στα πεδία του πολιτισμού και της πολιτικής, ενώ ο Μιχάλης Γρηγορίου, θα μοιραστεί την εμπειρία της μελοποίησης των έργων του.

Οι ηθοποιοί Μαρία Σκουλά και Θανάσης Δόβρης, θα απαγγείλουν επιλεγμένα ποιήματά του Μανόλη Αναγνωστάκη.

Digital Nights με Ψηφιακή Ποίηση στη Στέγη!

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Γαλαξία 2 & Ευρυδάμαντος (πίσω από το κτίριο της Στέγης)
21 Μαρτίου – Στις 19.00
Είσοδος ελεύθερη – Απαραίτητη η προκράτηση θέσης
www.sgt.gr

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί στις 21 Μαρτίου σε μια βραδιά αφιερωμένη στη σύγχρονη ποίηση με ψηφιακά μέσα και ξεναγό τη συγγραφέα, περφόρμερ και ερευνήτρια στα πεδία της Performance Writing, της Ψηφιακής Λογοτεχνίας, και της Αρχαιολογίας των Μέσων, J. R. Carpenter που από τα ’90s χρησιμοποιεί το ίντερνετ ως μέσο πειραματικής συγγραφής.

Τα αβανγκάρντ διαδικτυακά έργα της έχουν δημοσιευτεί και παρουσιαστεί σε επιστημονικά περιοδικά, γκαλερί, μουσεία και φεστιβάλ με διεθνή ακτινοβολία, ενώ η ίδια έχει βραβευθεί με το Dot Award for Digital Literature (2015) και το New Media Writing Prize (2016).

Η J. R. Carpenter εκδίδει βιβλία και χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως μέσο πειραματικής συγγραφής από το 1993. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα μας ξεναγήσει σε καινούρια και παλαιότερα διαδικτυακά έργα ποίησης και τέχνης. Θα μας μιλήσει για το πώς μέσα από την περφόρμανς, το έντυπο και τα ψηφιακά μέσα εξερευνούν θέματα όπως ο χώρος, ο εκτοπισμός, η κοινότητα και το περιβάλλον.

«Ιδανικές Φωνές»: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης, Νικομάχου 18, Ηλιούπολη
21 Μαρτίου – 19.00
Είσοδος ελεύθερη
Τηλ.: 210 9940699

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, φιλοξενεί την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018, στις 7μ.μ., ένα αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη.

Ο συνθέτης Γιάννης Μυγδάνης παρουσιάζει την πρώτη του δισκογραφική εργασία, με τίτλο «Ιδανικές Φωνές», σε ποίηση του Αλεξανδρινού ποιητή, που κυκλοφορεί σε βιβλίο-CD, από τις εκδόσεις Εντύποις. Πρόκειται για έναν κύκλο 21 τραγουδιών για τραγουδιστή, τραγουδίστρια και αφηγητή καθώς και μικρό ορχηστρικό σύνολο. Η σειρά και η επιλογή των ποιημάτων πραγματοποιήθηκε με γνώμονα το προσωπικό και αισθητικό κριτήριο του συνθέτη, με αφετηρία το ποίημα «Φωνές», όπου έδωσε και το όνομα στον κύκλο τραγουδιών.

Για το βιβλίο-CD θα μιλήσει ο συγγραφέας Παναγιώτης Μανιάτης. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του έργου με τους Φίλιππο Πασσαλίδη και Νικολέττα Σαριδάκη στο τραγούδι και τον Γιάννη Τσουρουνάκη στην αφήγηση. Στο πιάνο θα συνοδέψει ο συνθέτης και στο μαντολίνο ο Φίλιππος Πασσαλίδης.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Αμφιθέατρο Aula του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
21 Μαρτίου 2018 – 14.00
Είσοδος ελεύθερη

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο “Η ποιητική γενιά του 1970“. Δώδεκα ποιητές και ποιήτριες διαβάζουν ποιήματά τους την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018, ώρα 14.00, στο Αμφιθέατρο Aula του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Θα διαβάσουν ποιήματά τους οι: Νάσος Βαγενάς, Ηλίας Γκρής, Γιάννης Ευσταθιάδης, Πάνος Κυπαρίσσης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Παυλίνα Παμπούδη, Αθηνά Παπαδάκη, Μανόλης Πρατικάκης, Αντώνης Φωστιέρης, Γιώργος Χουλιάρας, Δήμητρα Χριστοδούλου, Γιώργος Χρονάς

Την εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Ευριπίδης Γαραντούδης. Στο μουσικό μέρος θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα ποιητών της Γενιάς του 1970. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

«Ο Καβάφης σήμερα» στο Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης

Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης, Κηφισίας 310, Κηφισιά
21 Μαρτίου – Στις 19.00
Είσοδος ελεύθερη
www.evripidis.gr

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Ο Καβάφης σήμερα: Η επιδραστικότητα και η διεισδυτικότητα του Αλεξανδρινού ποιητή στη σημερινή εποχή».

Θα μιλήσει ο Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ. Οι βραβευμένες ποιήτριες Κάλλια Παπαδάκη και Ευτυχία Παναγιώτου θα διαβάσουν τα αγαπημένα τους καβαφικά ποιήματα και θα συζητήσουν με το κοινό για το πώς και το πόσο έχουν επηρεαστεί από τον ποιητή. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

Η βραβευμένη συγγραφέας Χέρτα Μύλερ στην Αθήνα

Δημαρχιακό Μέγαρο, Αθηνάς 63, Αθήνα
Ινσιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16, Αθήνα
21 και 22 Μαρτίου
Είσοδος ελεύθερη
athens2018.gr

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα υποδεχθεί τη νομπελίστα Χέρτα Μύλερ στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας. Στις 20.30 της ίδιας ημέρας η διακεκριμένη συγγραφέας θα παρευρεθεί στην πρώτη προβολή στη χώρα μας του ντοκιμαντέρ «Χέρτα Μύλερ – Το αλφάβητο του φόβου» στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 19.30, επίσης στο Ινστιτούτο Γκαίτε, η συγγραφέας διαβάζει αδημοσίευτα μέχρι τώρα στην Ελλάδα έργα της -ποιητικά κολάζ και αποσπάσματα από το βιβλίο της «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου» σε μετάφραση της Γιώτας Λαγουδάκου. Τα ελληνικά κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια. Με τη Χέρτα Μύλερ θα συνομιλήσει ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει και ο συντονιστής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», Γιάννης Τροχόπουλος.

Η επίσκεψη της Χέρτα Μύλερ πραγματοποιείται σε συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το Goethe-Institut Athen και τις εκδόσεις Καστανιώτη, ανοίγοντας των κύκλο των επισκέψεων ξένων συγγραφέων για την “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου“.

Το Θέατρο Σταθμός γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο)
22 Μαρτίου – Στις 18.20
Είσοδος ελεύθερη
Τηλ.: 211 40 36 322

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου, μία μέρα μετά την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης, στις 18:30 στο θέατρο Σταθμός, συγγραφείς και καλλιτέχνες διαβάζουν ποιήματα των αγαπημένων τους ποιητών.

Η ‘Ελση Δημουλά διαβάζει Κική Δημουλά. Η Μαρίνα Καραγάτση διαβάζει Διονύσιο Σολωμό. Ο Γιώργος Ανδρέου διαβάζει Μίλτο Σαχτούρη. Ο Σωτήρης Σόρογκας διαβάζει Γιώργο Σεφέρη. Ο Θανάσης Nιάρχος διαβάζει Νίκο Καρούζο. Ο Μανώλης Μητσιάς διαβάζει Νίκο Γκάτσο. Ο Νίκος Ξυδάκης διαβάζει Οδυσσέα Ελύτη. Ο Μάνος Καρατζογιάννης διαβάζει Τάσο Λειβαδίτη.

Η Μούσα τραγουδάει – Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα
22 Μαρτίου 2018 – 19:30
Είσοδος ελεύθερη
www.haec.gr

Το Hellenic American College σε συνεργασία με το Hellenic American University και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης (21 Μαρτίου), παρουσιάζουν εκδήλωση αφιερωμένη στην μελοποιημένη ποίηση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Μαρτίου και ώρα 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Οι Έλληνες έχουν τραγουδήσει τους ποιητές τους, συχνά και πριν τους διαβάσουν. Από τον «Ερωτόκριτο» μέχρι την «Ανθισμένη αμυγδαλιά» και από το «Άξιον Εστί» μέχρι το «Σταυρό του Νότου», οι περισσότερες λογοτεχνικές σχολές της χώρας έχουν αποκτήσει θέση μέσα στο ελληνικό τραγούδι και το έργο των εκπροσώπων τους έχει αποτυπωθεί βαθιά στη συνείδηση του κόσμου μέσω της δύναμης της μελοποίησης. Στην εκδήλωση, νότες και λόγος ενώνονται, αναδεικνύοντας την ποιητικότητα της μελωδίας και τη μουσικότητα των στίχων, σε μια βραδιά με συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι και στίχους ποιητών, όπως ο Νίκος Γκάτσος και ο Οδυσσέας Ελύτης.

Μουσική επιμέλεια: Έλλη Πασπαλά, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ιωάννης Τσελίκας (HAEC).

Μια βραδιά για τον Μάνο Ελευθερίου στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα
26 Μαρτίου – Στις 19.30
Είσοδος ελεύθερη
www.metaixmio.gr

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τιμούν τον ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου με μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του, τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018, στις 7:30 το βράδυ. Διαλέξτε το αγαπημένο σας ποίημα από το έργο του Μάνου Ελευθερίου και ελάτε να το διαβάσετε στην παρέα μας.

Ο Μάνος Ελευθερίου θα μας αφηγηθεί γνωστές και άγνωστες ιστορίες πίσω από τους στίχους του, το συγκρότημα Σουαρέ θα πλαισιώσει μουσικά τη βραδιά, ενώ συγγραφείς, μουσικοί και ηθοποιοί διαβάζουν μαζί μας. Συντονίζει η ποιήτρια Μαριγώ Αλεξοπούλου.

Μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι: Κώστας Ακρίβος, Γιώργος Ανδρέου, Μιχάλης Γκανάς, Κατερίνα Ζαρόκωστα, Άλκη Ζέη, Νόνη Καραγιάννη, Μάνος Καρατζογιάννης, Στάθης Κουτσούνης, Όλια Λαζαρίδου, Μαρίνα Λαχανά, Κώστας Λειβαδάς, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νένα Μεντή, Θανάσης Νιάρχος, Λίνα Νικολακοπούλου, Δημήτρης Παπακώστας, Τίτος Πατρίκιος