Ο Κλάδος Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας παρουσιάζει για ενδέκατο χρόνο σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική», μία σειρά κινηματογραφικών ταινιών που συγκλίνουν σε μία ορισμένη θεματική: τη φορά αυτή στην κατακλυσμιαία ένταση του Πάθους εντός του ανθρώπινου ψυχισμού που δοκιμάζεται από την προσήλωση στο ερωτικό αντικείμενο.

Σημασία έχει ν’ αγαπάς μια από τις σημαντικότερες ταινίες των ’70s, εμβληματική της φιλμογραφίας του Andrzej Zulawski με τη Romy Schneider στην πιο συγκλονιστική ερμηνεία της.

Ένας φωτογράφος συναντά και γοητεύεται από μια θεατρική ηθοποιό που κάνει καριέρα σε B movies υπό το βλέμμα του καταθλιπτικού σινεφίλ συζύγου της και προκειμένου να της δώσει μια δεύτερη επαγγελματική ευκαιρία αποφασίζει να συμβάλλει οικονομικά σε μια θεατρική παραγωγή του “Ριχάρδου ΙΙΙ” με χρήματα που δανείζεται από τους μαφιόζους εργοδότες του.

Γύρω από ένα ερωτικό τρίγωνο  ο Zulawski σκηνοθετεί οπερετικά ένα μικρόκοσμο από χαμένες ψυχές, αλκοολικούς και τοξικομανείς, αποτυχημένους καλλιτέχνες και ματαιόδοξους ηθοποιούς, αδίστακτους κακοποιούς και πορνογράφους, που βασίζεται στο best seller του Christopher Frank “Αμερικάνικη νύχτα”.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα που κινείται σε πολλαπλά επίπεδα από μια ευτελή ιστορία έρωτα και πάθους σε μια μοντέρνα τραγωδία σαιξπηρικού ύφους, για ένα  φιλμ σαδιστικά σκληρό και ταυτόχρονα βαθύτατα τρυφερό και ανθρώπινο, για ένα ρεπορτάζ πάνω στο θέμα “αποτυχία” και ταυτόχρονα για μια ψυχολογική έρευνα πάνω στην υστερία. Ο Πολωνός Zulawski επιχειρεί, όπως επισημαίνει ο Β. Ραφαηλίδης, “μια τρομακτική βουτιά στην καρδιά της πυρακτωμένης κόλασης που λέγεται “Δυτικός τρόπος ζωής” και που σημαίνει σε τελική ανάλυση μανία και προσπάθεια να βρεθούν υποκατάστατα των χαμένων ιδανικών”.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ομιλητές:

Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος-Δραματοθεραπευτής-Σκηνοθέτης

Άννα Λυδάκη, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο