Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει φέτος το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, που προσκαλεί νέους συγγραφείς (έως 40 ετών) αλλά και νεοεμφανιζόμενους (με πρώτο βιβλίο μετά τα 40) οι οποίοι έχουν έναν ή δύο τίτλους στο ενεργητικό τους, με στόχο να φέρει σε επαφή το κοινό με τη δυναμική νέα γενιά των Ελλήνων συγγραφέων και την πολυμορφία της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Στο 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών συμμετέχουν 16 ποιητές και πεζογράφοι (Ένο Αγκόλι, Μιράντα Βατικιώτη, Στέλλα Βοσκαρίδου, Κώστας Βραχνός, Ειρήνη Γιαννάκη, Μυρσίνη Γκανά, Έλενα Γκιβίση, Ειρήνη Γκόλτσιου, Eλένη Κοσμά, Χρήστος Μαρτίνης, Δημήτρης Μεσορράχης, Κώστας Περούλης, Δημήτρης Πέτρου, Άντζη Σαλταμπάση, Βίβιαν Στεργίου, Σωφρόνης Σωφρονίου) οι οποίοι θα φωτίσουν διαφορετικές πτυχές της εξαιρετικά πολύμορφης νέας ελληνικής λογοτεχνίας, μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις («Το λογοτεχνικό καλειδοσκόπιο του παρόντος», «Το σώμα και η φωνή: Η ποίηση ως συλλογική εμπειρία», «H φυγόκεντρη νέα ελληνική πεζογραφία»).

Οι ποικίλες εκφάνσεις του ποιητικού λόγου, το μυθιστόρημα, το διήγημα, η νουβέλα και οι υβριδικές μορφές αφήγησης παρουσιάζονται και αναδεικνύονται μέσα από μια σειρά συζητήσεων, συνεντεύξεων και αναγνώσεων με τους ίδιους τους συγγραφείς και άλλους ανθρώπους του λόγου. Η γλώσσα της ποίησης που στοχάζεται και επινοεί, οι αφηγηματικοί λαβύρινθοι, οι δυναμικές της λογοτεχνικής κατασκευής και τα όριά της, το πολιτικό και το ηθικό, η αλήθεια και η ψευδαίσθηση, η ενηλικίωση και οι δύσκολες παραδοχές της, ο ρεαλισμός και το παράλογο, η Ιστορία και το ατομικό πεπρωμένο, ξεδιπλώνονται σε μια σειρά πυκνών παρουσιάσεων όπου οι νέοι-ες πεζογράφοι και ποιητές-τριες μας μιλούν για το έργο τους και την σχέση τους με τη γραφή και διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία τους.

αράλληλα διοργανώνονται ανοιχτές συζητήσεις όπου οι συγγραφείς αλλά και το κοινό θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με θεωρητικούς και κριτικούς λογοτεχνίας για τις πολλαπλές όψεις του σύγχρονου λογοτεχνικού πεδίου και τη σημασία της λογοτεχνίας στη ζωή μας.

Το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών επιμελείται και συντονίζει η ποιήτρια Κατερίνα Ηλιοπούλου.


Πρόγραμμα

Παρασκευή 4.5, Αίθουσα Βαβέλ, Περίπτερο 15

«Το λογοτεχνικό καλειδοσκόπιο του παρόντος»

Νέοι-ες πεζογράφοι και ποιητές-τριες διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία τους και μας μιλούν για το έργο τους, τη συγγραφική τους ταυτότητα και την σχέση τους με τη γραφή.

17:00-18:00: Ένο Αγκόλι, Βίβιαν Στεργίου, Μυρσίνη Γκανά, Έλενα Γκιβίση.

18:00-19:00: Ειρήνη Γιαννάκη, Μιράντα Βατικιώτη, Χρήστος Μαρτίνης, Δημήτρης Μεσορράχης.

Συντονισμός: Κατερίνα Ηλιοπούλου.

20:00-21:00: «Το σώμα και η φωνή: Η ποίηση ως συλλογική εμπειρία»

Μία συζήτηση για την προφορικότητα και τους τρόπους με τους οποίους φέρνουμε την ποίηση ως ζωντανό λόγο σε επαφή με το κοινό. Πώς προσλαμβάνουμε και γνωρίζουμε την ποίηση εκτός βιβλίου; Ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα φεστιβάλ και άλλες ομαδικές εκδηλώσεις στην πρόσληψη και στη συμμετοχή στο ποιητικό γεγονός.

Ομιλητές: Γιώργος Αλισάνογλου, βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν, Θάνος Γώγος, Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ, Παναγιώτης Ιωαννίδης, “με τα λόγια γίνεται”, Γιώργος Κορδομενίδης, Φεστιβάλ «Λογοτεχνική σκηνή», Γιάννα Μπούκοβα, εκδηλώσεις περιοδικού ΦΡΜΚ.

Συντονισμός: Κατερίνα Ηλιοπούλου.

Σάββατο 5.5, Αίθουσα Βαβέλ, Περίπτερο 15

«Το λογοτεχνικό καλειδοσκόπιο του παρόντος»

Νέοι-ες πεζογράφοι και ποιητές-τριες διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία τους και μας μιλούν για το έργο τους, τη συγγραφική τους ταυτότητα και την σχέση τους με τη γραφή.

14:00-15:00: Κώστας Βραχνός, Στέλλα Βοσκαρίδου, Άντζη Σαλταμπάση, Δημήτρης Πέτρου.

15:00-16:00: Eλένη Κοσμά, Κώστας Περούλης, Ειρήνη Γκόλτσιου, Σωφρόνης Σωφρονίου.

Συντονισμός: Κατερίνα Ηλιοπούλου.

17:00-18:00: «H φυγόκεντρη νέα ελληνική πεζογραφία»

Ποιες είναι οι τάσεις που διαμορφώνονται στην νέα ελληνική πεζογραφία της τελευταίας δεκαετίας και ποιες οι κατευθύνσεις που ανοίγονται; Ποιος είναι ο ρόλος της κριτικής; Μια απόπειρα χαρτογράφησης της εξαιρετικά πολύμορφης νέας ελληνικής πεζογραφίας.

Ομιλητές: Γιώργος Περαντωνάκης, κριτικός λογοτεχνίας, Χρήστος Χρυσόπουλος, συγγραφέας.

Συντονισμός: Κατερίνα Ηλιοπούλου.


Διαβάστε επίσης:

Αφιερωμένη στη Δημοκρατία η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Γαλλοφωνία στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης