Η «έκρηξη» του Μάη στο Παρίσι κατατάσσεται χωρίς δεύτερη σκέψη ανάμεσα στις μεγαλύτερες ιστορικές στιγμές του 20ού αιώνα: ένα ζωντανό κίνημα, σύμβολο του ριζοσπαστισμού, συνώνυμο της αμφισβήτησης της πολιτικής εξουσίας από μαθητές και φοιτητές που οδήγησε σε γενική απεργία, διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξη εκλογών.
Ωστόσο, η δεκαετία του ’60 ήταν σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου μια δεκαετία πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής.
Η Ελλάδα της δεκαετίας του ’60 χαρακτηρίζεται από έντονα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα αλλά και μία σημαντική πολιτιστική άνθηση, που κατέληξαν όμως στη χούντα των συνταγματαρχών.
Στις ΗΠΑ, ο πόλεμος του Βιετνάμ τροφοδοτεί το αντιπολεμικό κίνημα, ενώ, ταυτόχρονα, ανθίζουν πολυποίκιλα κινήματα αμφισβήτησης (αντιρατσιστικό, φεμινιστικό, περιβαλλοντικό κ.ά.), τα οποία επηρεάζουν όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής και διαρκούν περίπου 10 χρόνια.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Τρείς άνθρωποι που έζησαν την πολυτάραχη και ανήσυχη δεκαετία του ΄60 «από μέσα» σε τρία διαφορετικά σημεία του κόσμου, το Παρίσι, την Αθήνα και την Καλιφόρνια, ο Μάκης Καβουριάρης, ο Λάμπης Ντόλκας και ο Σπύρος Καβουνίδης αντίστοιχα, έρχονται στην Τεχνόπολη να μας παρουσιάσουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους, να ανταλλάξουν σκέψεις και προβληματισμούς. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Νόνη Καραγιάννη, διευθύντρια του ρ/σ «Αθήνα 9,84».
Ομιλίες
Μάκης Καβουριάρης, «Ο Μάης του ’68 στο Παρίσι»
Γεννήθηκε στην Ικαρία το 1938, τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο στην Αίγυπτο το 1956, σπούδασε στην Αθήνα και το Παρίσι και δίδαξε στο Τμήμα των Οικονομικών Επιστημών του 8ουΠανεπιστημίου του Παρισιού από το 1968 έως το 2003. Την περίοδο της δικτατορίας, διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Πανεπιστημιακών Δυτικής Ευρώπης.
Λάμπης Ντόλκας, «Ελλάδα: από τη δειλή άνοιξη στο μαύρο σκοτάδι»
Μηχανολόγος ηλεκτρολόγος – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), σύμβουλος επιχειρήσεων. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ) από τον Μάιο του 1966 μέχρι και την 20η Απριλίου του 1967 και μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη συνέχεια.
Σπύρος Καβουνίδης, «ΗΠΑ: 10 χρόνια Μάης»
Πολιτικός Μηχανικός – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), MSc, PhD– StanfordUniversity. Διετέλεσε πρόεδρος των ξένων φοιτητών του Stanford, συμμετείχε ενεργά στο νεολαιίστικο και αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ και στον αντιχουντικό αγώνα στην Ελλάδα.