Η Ελεονώρα Ηλία από την A Priori Dance co. με έδρα τα Ιωάννινα, παρουσιάζει το FORM.AT (6 – 10 Ιουνίου 2018), μια χορογραφική αλληγορία για το αέναο χτίσιμο και γκρέμισμα των ανθρώπινων σχέσεων, για τις αντιφάσεις που μας ενώνουν και μας χωρίζουν, για την κοινωνική ουτοπία.

Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσιάμογλου από την κολεκτίβα RoughCut με έδρα τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει το REQUIEM – a choreographed portrait (14 – 17 Ιουνίου 2018), ένα έργο για μια χορεύτρια και 500 μπαλάκια ping-pong, μια παράσταση χορού για το σώμα ως ζωντανό αρχείο, ως δοχείο μνήμης κοινωνικών και πολιτικών εγγραφών.

Πληροφορίες για τις παραστάσεις:

FORM.AT

Ελεονώρα Ηλία / A Priori Dance co.
Ημερομηνίες παραστάσεων: 6, 7, 8, 9, 10 Iουνίου 2018, Ώρα έναρξης: 21.00, Διάρκεια: 40 λεπτά
Εισιτήρια: 10 ευρώ (Κανονικό), 6 ευρώ (Μειωμένο–Φοιτητών, Ανέργων, Άνω των 65, ΑΜΕΑ)
Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr

Μια χορογραφική αλληγορία για το αέναο χτίσιμο και γκρέμισμα των ανθρώπινων σχέσεων, για τις αντιφάσεις που μας ενώνουν και μας χωρίζουν, για την κοινωνική ουτοπία.

Το νέο έργο της ομάδας χορού Α PRIORI με τίτλο FORM.AT, ένα ντουέτο για δύο ερμηνευτές (Ελεονώρα Ηλία, Μαρία Παπαδόπουλου) βουτάει στον πλούτο της παράδοσης και εμπνέεται από το λαϊκό θρύλο του ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΆΡΤΑΣ κρυφοκοιτάζοντας παράλληλα το θέατρο του παραλόγου και τον ΡΙΝΟΚΕΡΟ του Ε. Ιονέσκο, εξετάζοντας τη λειτουργία του ανθρώπου μέσα στα εκάστοτε κοινωνικο-ιστορικά συμφραζόμενα.

Το FORM.AT συνυφαίνει ετερόκλιτες κινητικές αναφορές φτιάχνοντας ένα προσωπικό λεξιλόγιο με επιρροές που ενσωματώνουν το ηπειρώτικο βήμα των παραδοσιακών χορών και τις πολεμικές τέχνες, μέχρι τις ποιότητες και δυναμικές της προσωπικής κίνησης.

Από το πρωταρχικό κύτταρο της κάθε κοινωνίας, την ανθρώπινη δυάδα, μέχρι τις αγέλες των μεγάλων κοινωνιών, ανακύπτει το ερώτημα: Λειτουργούμε μαζί ή μόνοι, και αν ναι, με ποιους τρόπους επιλέγουμε να είμαστε μαζί; Οι ανθρώπινες σχέσεις χτίζονται και γκρεμίζονται ξανά και ξανά, αλλά δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια. Η επιλογή του «μαζί» συνεπάγεται τη θυσία του ατομικού παρελθόντος μας, κρατώντας μόνο τα αναγκαία θραύσματα αυτού: την ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης. Μήπως η αντίφαση με την οποία κινείται η ανθρωπότητα στην ιστορία -ταλαντευόμενη μεταξύ σύνεσης και παραλογισμού- οδηγεί και πάλι σε αντίστροφη κατεύθυνση; Άραγε η ανθρώπινη μεταμόρφωση είναι ουτοπική και τελικά κάθε νέα μορφή κοινωνίας αποτελεί μια άλλη όψη της προηγούμενης;

FORM.AT (Μαρία Παπαδοπούλου, Ελεονώρα Ηλία) / © Μυρτώ Αποστολίδου

Συντελεστές

Ιδέα, Χορογραφία: Ελεονώρα Ηλία / A priori dance co.
Συν-δημιουργία, Ερμηνεία: Mαρία Παπαδοπούλου, Ελεονώρα Ηλία
Δραματουργία: Στέλλα Δημητρακοπούλου
Μουσική σύνθεση: Aλέξανδρος Κτιστάκης
Κοστούμια, Ενδυματολογία: Kωνσταντίνα Μαρδίκη
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός χορογράφου: Ευαγγελία Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
Trailer: Under The Carpet
Προβολή, Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου
Οργάνωση παραγωγής: Delta-Pi

Παραγωγή: A priori
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (2017-18)

Δείτε περισσότερα:
www.delta-pi.org/form.at
www.facebook.com/aprioridanceco


REQUIEM
a choreographed portrait

Αλέξης Τσιάμογλου / RoughCut
Ημερομηνίες παραστάσεων: 14, 15, 16, 17, Ιουνίου 2018, Ώρα έναρξης: 21.00, Διάρκεια: 45 λεπτά
Εισιτήρια: 10 ευρώ (Κανονικό), 5 ευρώ (Μειωμένο–Φοιτητών, Ανέργων, Άνω των 65, ΑΜΕΑ)
Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr

Ένα έργο για μια χορεύτρια και 500 μπαλάκια ping-pong. Μια παράσταση χορού για το σώμα ως ζωντανό αρχείο, ως δοχείο μνήμης κοινωνικών και πολιτικών εγγραφών.

Το REQUIEM – a choreographed portrait δημιουργείται ως ο προσωπικός επικήδειος λόγος της χορεύτριας. Γίνεται η απόπειρα να αποτυπωθεί το πορτραίτο και η διαδρομή της μέσα από την χορογραφική ματιά. Επικεντρώνοντας στις εμπειρίες της χορεύτριας ως ένα ζωντανό αρχείο-σώμα, ο Αλέξης Τσιάμογλου, από την κολεκτίβα RoughCut που υπογράφει το έργο, καταπιάνεται με το πώς το χορευτικό σώμα είναι σημαδεμένο κοινωνικά και πολιτικά. Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις, εμπειρίες και τα ίχνη τους, ερευνώνται οι δομές εξουσίας και παράδοσης, καθώς και οι ενδογενείς ιεραρχίες που τις διατρέχουν, υποκείμενο των οποίων είναι η ίδια η χορεύτρια. Οι κυρίαρχες ιδέες που εγγράφονται και καθυποτάσσουν και στην προκειμένη περίπτωση κατασκευάζουν το «χορευτικό σώμα» έρχονται στο προσκήνιο και τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Σημείωμα του δημιουργού:

«Την περίοδο που δημιουργούσαμε το REQUIEM διάβαζα έργα και συνεντεύξεις του Φουκώ και με απασχολούσε το πώς είναι σημαδεμένο το χορευτικό σώμα από την εκπαίδευση του και την ιστορία. Πώς οι εγγεγραμμένες εμπειρίες σε αυτό να μπορούν να αναδυθούν; Πώς μπορεί το σώμα να λειτουργήσει ως ένα ζωντανό αρχείο; Στο έργο γίνεται η απόπειρα να αποτυπωθεί το χορογραφικό πορτραίτο της χορεύτριας. Σε αντίθεση με την στατικότητα στα πορτραίτα ζωγραφικής, εδώ το αντιλαμβάνομαι ως διαδικασία, ως τόπο συνάντησης και δυνατοτήτων. Η χορογραφική ματιά λειτουργεί ως ένα σύστημα που συλλαμβάνει χειρονομίες, κινητικότητα, διαθέσεις και προθέσεις, τύπους σώματος. Τα μπαλάκια του ping-pong συνδέουν τα όσα βλέπουμε με την παράμετρο της τυχαιότητας και μαζί με την χορεύτρια συνθέτουν ένα live soundscape που για μένα είναι το REQUIEM.»

Συντελεστές

Σύλληψη, χορογραφία: Αλέξης Τσιάμογλου
Ερμηνεία: Νιόβη Μπένου
Μουσική: Sonny Touch
Ενδυματολογική, σκηνική επιμέλεια: Στέλλα Γκρεκιώτη
Σχεδιασμός φωτισμού: Ελένη Χούμου
Προβολή, επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου
Οργάνωση παραγωγής: Delta-Pi
Παραγωγή: RoughCut

Δείτε περισσότερα:
www.delta-pi.org
www.facebook.com/Roughcutco


Φωτογραφία θέματος: REQUIEM – A CHOREOGRAPHED PORTRAIT (Νιόβη Μπένου) / © Μυρτώ Αποστολίδου