Έχοντας εμπνευστεί από το γερμανικό εξπρεσιονισμό, το αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό θέατρο και τη λατινοαμερικανική τέχνη, η καλλιτέχνης Χούλια Γκερέρο  αποφασίζει να αποτυπώσει στον καμβά τις γυναίκες από τη Λατινική Αμερική, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία που έχουν αναγνωριστεί ως πολιτιστικά σύμβολα στις χώρες τους και έχουν αφήσει την σφραγίδα τους στην τέχνη και τον πολιτισμό που αντιπροσωπεύουν.

Η έκθεση «Πορτρέτα του Νότου» αποτελείται από 19 έργα στα οποία ξεχωρίζει το κόκκινο, το κίτρινο και μπλε χρώμα με έναν φαντασιακό τόνο που επιδιώκει να αναβιώσει, μέσω του μύθου, το μυστήριο κάθε προσωπικότητας. Το χρώμα και η γραμμή δημιουργούν τα ευθύγραμμα σύμβολα και τις αντιθέσεις που παρουσιάζονται σε πρώτο πλάνο στο χώρο για να αναπαραστήσουν τις αναγνωρισμένες και υπέροχες ζωγράφους, συγγραφείς, τραγουδίστριες και ηθοποιούς που έχουν λάβει μορφή σε κάθε έργο.

Η έκθεση αυτή αποτίει φόρο τιμής στις καλλιτέχνιδες Εβίτα Περόν (Αργεντινή), Νάρα Λεάο (Βραζιλία), Γκαμπριέλα Μιστράλ (Χιλή), Άνχελα Μπεσέρα Στόρνι (Κολομβία), Ντέμπορα Αράνγκο (Colombia), Σακίρα (Κολομβία), Μαρία Κάλλας (Ελλάδα),  Μελίνα Μερκούρη (Ελλάδα), Ζωή Λάσκαρη  (Ελλάδα),  Φρίντα Κάλο (Μεξικό),  Ασίλια Γκιλιέν (Νικαράγουα), Τζιοκόντα Μπέλι (Νικαράγουα), Τσαμπούκα Γράντα (Περού), Αζαλέα Κινόνες (Βενεζουέλα), Κάρμεν Ποσάδας (Ουρουγουάη), Μαρία Φερνάντα Φέρρο (Βενεζουέλα) και Πιλάρ Ρομέρο (Βενεζουέλα), φιγούρες που είτε μέσω της φυσικής τους μορφής είτε μέσω του χρωματισμού των χώρων και των στοιχείων της πλαστικής σύνθεσης, μετατρέπουν την πραγματικότητα σε ένα πεδίο όπου οι γυναίκες έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Για αυτή την έκθεση, η Χούλια Γκερέρο μεταμορφώνεται σε μια διαφορετική  καλλιτέχνιδα με σκοπό να αποκαλύψει μέσα από την καλλιτεχνική και γυναικεία αντίληψη, το αίνιγμα που κρύβει κάθε γυναίκα. Εκφράζοντας έτσι με επιτυχία το θάρρος και την ψυχολογία κάθε γυναίκας μέσω των χρωμάτων, της φαντασίας και της καινοτομίας που  είναι παρόντα στη διάταξη και σύνθεση των έργων της.

Βιογραφικό

Πτυχιούχος του τμήματος Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Los Andes της Μπογκοτά, η ζωγράφος Χούλια Γκερέρο απέκτησε το 2003 την ελληνική υπηκοότητα.  Σπούδασε επίσης ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Ρώμη και ανακαίνιση και αποκατάσταση στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τέχνης. Για μια περίοδο δύο ετών εργάστηκε στο εργαστήριο του Αφρικανού ζωγράφου Wapanga, ο οποίος της δίδαξε την κουλτούρα των μασκών και τη σημασία της φύσης για τη ζωή και την τέχνη. Η Χούλια είναι πιστή θαυμάστρια των έργων του Ντε Κούνινγκ, του Καντίνσκι, του Πικάσο και του Μυταρά  και είναι λάτρης της Ελλάδας και του αρχαίου πολιτισμού της.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εμπνευστεί από σημαντικές γυναίκες που την οδήγησαν να τις απεικονίσει με απαράμιλλο πάθος και αφοσίωση. Έχει πραγματοποιήσει είκοσι οκτώ ατομικές και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από εξήντα ομαδικές εκθέσεις, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αγγλία, τις Βρυξέλλες, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κολομβία και την Τουρκία. Έχει συμμετάσχει στη Μπιενάλε της Αθήνας και τα έργα της βρίσκονται σε πολλές συλλογές μουσείων, ιδρύματα και πολιτιστικά κέντρα στην Κολομβία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Μεξικό, τη Βραζιλία και την Ελλάδα.