Η ζωγραφική στην Ιρανική πολιτιστική παράδοση υπήρξε πάντα παρούσα και ζώσα. Πολύ συχνά ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας και αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της, κερδίζοντας διεθνή βραβεία με την ευαισθησία και την ιδιαίτερη γλώσσα της.

Σημαντικό κομμάτι της αποτέλεσε και αποτελεί η εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.

Μετά τις αλλαγές που επέφερε στην παιδική λογοτεχνία ο Hans Christian Andersen, τόσο η λογοτεχνία όσο και η ζωγραφική για τα παιδιά του Ιράν άλλαξε και εκσυγχρονίστηκε, με αποτέλεσμα ένα καινούριο ύφος στα παιδικά βιβλία που είναι συνδυασμός της παραδοσιακής και σύγχρονης εικονογράφησης.

Η εμφάνιση Ινστιτούτων όπως το Kanoon (το Ινστιτούτο για τη Διανοητική Ανάπτυξη Παιδιών και Νέων) και το γραφείο Εκπαιδευτικής Βοήθειας του Υπουργείου Παιδείας που έχει εκδώσει το περιοδικό Roshd καθώς και πολλοί ιδιώτες εκδότες, συνέτειναν στην ανάδειξη αυτής της εξέλιξης.

Στην έκθεση που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζονται έργα για παιδιά από μια πλειάδα Ιρανών καλλιτεχνών, γυναικών και ανδρών, που καλύπτουν σημαντικό εύρος της δημιουργίας του 20 αιώνα.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ασχοληθεί με την τέχνη και από άλλες προσεγγίσεις. Έτσι, εκτός από ζωγράφοι – εικονογράφοι, είναι και κριτικοί τέχνης, κινηματογραφιστές, σχεδιαστές κ.λπ. επιτυχγάνοντας έτσι μια διευρυμένη ματιά στο παιδί και τη ζωγραφική.

Καλλιτέχνες:

Ahmad Reza Dalvand
Ali Akbar Sadeghi
Ali Khodaei
Alireza Goldouzian
Anahita Teymourian
Bahram Khaef
Golam Ali Maktabi
Hassan Amehkan
Janet Mikhaeili
Morteza Momayez
Nayereh Taqavi
Norrodin Zarrinkelk
Parviz Kalantari