Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Tinos Art Gathering Kinono 2018, το περιβόλι της Παναγίας θα φιλοξενήσει τις επιτόπιες, in situ, εικαστικές παρεμβάσεις 10 σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών.

Η δράση επιχειρεί να διερευνήσει την αλληλεπίδραση των καλλιτεχνών με το χώρο ενός αστικού πάρκου στο κέντρο της Χώρας. Σκοπός του εγχειρήματος, είναι η δημιουργία ενός Κήπου διαφορετικού, μη κανονικού, που έστω και εφήμερα θα αλλάξει τη σύνδεση του χώρου με το κοινωνικό περιβάλλον.

Το φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο του νησιού, αλλά και η ανθρωπογεωγραφία του, θα αποτελέσουν πεδίο προβληματισμού και έρευνας για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτή. Ο κάθε καλλιτέχνης, μέσα από το έργο του, θα εκφράσει μια διαφορετική αντίληψη του τόπου και του τοπίου, μιας και όπως αναφέρει ο πολιτισμικός γεωγράφος Donald W. Meinig, δεν βλέπουμε όλοι το ίδιο τοπίο, διότι “ένα οποιοδήποτε τοπίο δεν απαρτίζεται μόνο από αυτό που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, αλλά και από αυτό που βρίσκεται μέσα στο μυαλό μας”.

Περισσότερο από κάθε άλλη μορφή τέχνης το τοπίο είναι συνδεδεμένο με την παροδικότητα. Το τοπίο, όπως και ένας κήπος, αλλάζει ασταμάτητα και διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Ακόμα και όταν υπάρχει συστηματική φροντίδα για τη συντήρηση του, θα υπάρξει μοιραία η ανάγκη ανανέωσης – αναδημιουργίας, καθώς τα οργανικά, ζωντανά μέρη του ολοκληρώνουν έναν κύκλο ζωής και θανάτου. Ό,τι είναι φευγαλέο και εφήμερο δεν είναι απαραίτητο να εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει το αποτύπωμα του στον τόπο που υπήρξε.

Οι καλλιτέχνες, θα εργαστούν στο χώρο της έκθεσης για το διάστημα μιας εβδομάδας και θα δημιουργήσουν τα έργα τους επιτόπου χρησιμοποιώντας υλικά που θα φέρουν μαζί τους αλλά κυρίως υλικά που θα βρουν στο νησί. Τα περισσότερα από αυτά θα είναι ευτελή και ευπαθή γι αυτό και η παροδικότητα των έργων θα είναι μέρος της ύπαρξης τους.

Οι εφήμερες παρεμβάσεις των καλλιτεχνών ανάμεσα στα δέντρα, τα πλακόστρωτα, τις πρασινάδες και τα αγάλματα του πάρκου μπορεί να μας εκπλήξουν και να δημιουργήσουν μια καινούργια αντίληψη για την τέχνη σε δημόσιους χώρους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης – δράσης, υλικό από την προετοιμασία της, αλλά και εικαστικές παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας θα εκτίθενται στο χώρο της Υφαντουργικής Σχολής.

Στη δράση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Παναγιώτης Βούλγαρης, Παναγιώτης Δαραμάρας, Δήμητρα Μαλταμπέ, Ελένη Παπαιωάννου, Κλειώ Αναστασία Παπαιωάννου, Λία Πέτρου, Λουκία Ρίτσαρντς, Ανρέας Σιτορέγκο, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Κρίστοφ Τσίγκλερ.

Επιμέλεια δράσης, Νίκος Ποδιάς


Φωτό: Παναγιώτης Βούλγαρης