Το περιεχόμενο του ημερολογίου είναι μια συλλογή από αποσπάσματα έργων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, κείμενα στοχαστών, στίχους αγαπημένων τραγουδιών και ποιημάτων αλλά και ιστορίες από παιδικά βιβλία που έχουν ως θέμα τους την υπομονή.
Από τον Κ. Π. Καβάφη, τον Γιώργο Σεφέρη και τη Λένα Παππά, έως τον Φραντς Κάφκα, τη Ζυράννα Ζατέλη και τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, και από τον Επίκτητο, τον Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη έως τον Ισίδωρο Ζουργό, τον Ευγένιο Τριβιζά και τον Χόρχε Μπουκάι όλοι μιλούν για την υπομονή, μια λέξη ομολογουμένως πολύ παρεξηγημένη.
Το έργο που κοσμεί το εξώφυλλο του ημερολογίου είναι από το βιβλίο του Θανάση Μπακογιώργου, με τίτλο «Θανάσης Μπακογιώργος. 50 χρόνια ζωγραφική (δίγλωσσο)», Εκδόσεις IANOS, 2009.
Απόσπασμα από τον Επίλογο
Η υπομονή […] δεν σημαίνει σκύβω το κεφάλι, αλλά αντίθετα το κρατάω πιο ψηλά από τα γεγονότα για να μπορώ να τα παρατηρώ αντικειμενικά. Υπομονή δεν σημαίνει μοιρολατρία, αλλά ανεπηρέαστη από συναισθηματικές φορτίσεις και εμμονές αξιολόγηση των όσων συμβαίνουν. Υπομονή δεν σημαίνει: δεν θέλω, δεν προσπαθώ, δεν έχω όνειρα, αλλά αντίθετα σημαίνει: αγωνίζομαι γι’ αυτά, χωρίς όμως αυτός ο αγώνας να καταλήγει μια διαδικασία παραγνώρισης και παρερμηνείας που εμποδίζει την αποδοχή της μη πραγμάτωσής τους. Η υπομονή δεν είναι βασανιστήριο […]. Υπομονή είναι μια εξελικτική διαδικασία, είναι ένα εργαλείο αγνής, από τους χρωματισμούς των θέλω, αντιληπτικότητας, είναι ένας στόχος που με την κατάκτησή του γίνεται ένα πολύτιμο μέσο μάθησης. Υπομονή λοιπόν κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός.