Ο διάσημος συνθέτης των ταινιών του Κισλόφσκι, Zbigniew Preisner, έρχεται στην Αθήνα την Κυριακή 30 Μαΐου για μία μοναδική …
συναυλία. Κάποτε είχαν με τον Κισλόφσκι από κοινού την ιδέα να πούν την ιστορία μιας ζωής μέσα από ένα κοντσέρτο. Η πρεμιέρα επρόκειτο να δοθεί στην Ακρόπολη της Αθήνας.
Σχεδιάζανε να είναι ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός… ο Κριστόφ Κισλόφσκι θα ήταν ο σκηνοθέτης και ο Πράϊσνερ επρόκειτο να αναλάβει τη σύνθεση της μουσικής…αλλά ήταν η ίδια η ζωή που έγραψε ένα τέλος διαφορετικό. Ο Krzysztof Kieslowski πέθανε στις 13 Μαρτίου 1996.
Και ο Πράισνερ, ήρθε 11 χρόνια μετά, το 2007 στο Ηρώδειο, σε μια sold out συναυλία αλλά με άλλους φίλους αυτή την φορά. Έτσι θα έρθει και το 2010 στο Μέγαρο Μουσικής.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου θα διευθύνει ο ίδιος και ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς ενώ οι σολίστ είναι η φωνή της Βερόνικα, η σπουδαία σοπράνο Ελζμπιέτα Τοβάρνιτσκα και ο Μανώλης Λιδάκης. Και έρχεται πάλι με τη σκέψη αλλά και τις εικόνες των ταινιών του Κισλόφσκι στις αποσκευές του..
Ο μεγάλος πολωνός συνθέτης Zμπίγκνιου Πράισνερ έχει υπογράψει τη μουσική σε πάνω από 40 ταινίες, κατά κύριο λόγο Ευρωπαίων σκηνοθετών. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη περίπτωση μουσικού όχι μόνο για αυτό, αλλά πολύ περισσότερο γιατί είναι αυτοδίδακτος. Τον γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τη δουλειά του για την ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι Η διπλή ζωή της Βερόνικα, όταν με το ψευδώνυμο Βαν ντε Μπαντεμάγερ υπέγραφε ένα από τα ομορφότερα κινηματογραφικά θέματα όπως είναι το Concerto in e minor, Version 1798.
Ο Ζμπίγκνιου Πράισνερ έκτοτε έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων, και όχι μόνο βεβαίως, με τις περίφημες συνεργασίες του και στις άλλες ταινίες του Κισλόφσκι (Ο δεκάλογος, Μικρή ιστορία για ένα φόνο, Τα τρία χρώματα: Μπλε, Λευκό, Κόκκινο), καθώς και σε ταινίες άλλων σημαντικών σκηνοθετών, όπως το Europa Europa της Ανιέσκα Χόλαντ, το Μοιραίο πάθος του Λουί Μαλ, το Όταν ένας άντρας αγαπά μια γυναίκα του Λούις Μαντόκι καθώς και το Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις της Λουκίας Ρικάκη.
Θα ακουστούν αποσπάσματα από τις μελωδίες που έχει γράψει για τις ταινίες Η διπλή ζωή της Βερόνικα, Τα τρία χρώματα: Μπλε, Λευκό, Κόκκινο, Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις της Λουκίας Ρικακη, από το έργο Requiem for my Friend που έγραψε μετά από τον θάνατο του Κισλόφσκι κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηχογραφήσεις της μουσικής του Πράισνερ για τον κινηματογράφο έχουν κάνει ρεκόρ πωλήσεων: η Διπλή ζωή της Βερόνικα έχει πουλήσει πάνω από 300.000 CD από το 1991 που κυκλοφόρησε ενώ η τριλογία Τα τρία χρώματα έχει ξεπεράσει τις 700.000 αντίτυπα.
Ο Πράϊσνερ μεγάλωσε στην Κρακοβία και έμαθε μουσική μόνος του. Η έμπνευση για τον Preisner προήλθε από την ανησυχία του ότι οι άνθρωποι στη σημερινή εποχή απομακρύνονται όλο και περισσότερο μεταξύ τους, ως συνέπεια των τεχνολογικών επιτευγμάτων, τα οποία – παραδόξως – αποτελούν εμπόδιο στην επικοινωνία και την ενδοσκόπηση. Όχι πολύ καιρό πριν, λέει ο ίδιος, διαβάζαμε κάτω από το φως της λάμπας πετρελαίου.
Τώρα μοιράζουμε την προσοχή μας μεταξύ της τηλεόρασης, της οθόνης του υπολογιστή μας και των κινητών τηλεφώνων μας. Το τεράστιο άλμα της τεχνολογίας όμως, δεν στηρίχθηκε σε κάποιο φιλοσοφικό ή ψυχολογικό υπόβαθρο, ούτε στην τέχνη. Οι άνθρωποι έχουν λησμονήσει την ψυχή τους – δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε χώρο να της αφιερώσουν.