Η Κωνσταντινούπολη, η Πόλη των πόλεων, ήταν και παραμένει ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ένα κράμα μοναδικής συνύπαρξης λαών στην ιστορία της ανθρωπότητας και εξακολουθεί να εμπνέει μέχρι σήμερα τους κατοίκους της, που καταφέρνουν να συνυπάρχουν και να συνδέονται αρμονικά με την πλούσια πολιτισμική παρακαταθήκη του χθες. Η κληρονομιά αυτή είναι τόσο ιδιαίτερη και μοναδική, που έχει καταφέρει να ξεχωρίζει σε όλες τις εκφάνσεις της, έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται ως «κωνσταντινοπολίτικη». Το ρωμαίικο στοιχείο, ως το «άλας αυτής της Πόλης», καταθέτει αυτή τη μαρτυρία σαν μια πανανθρώπινη αξία, με κοινό παρονομαστή την Πόλη.

Το μουσικό σχήμα Café Aman Istanbul, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, σε συνεργασία με άλλους καταξιωμένους μουσικούς και με το χορευτικό συγκρότημα Χοροκώς από την Κω, θα μας ταξιδέψουν στην καθ’ ημάς Ανατολή και θα παρουσιάσουν την πλούσια μουσικοχορευτική παρακαταθήκη της, με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη. Το σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής!

Με τη ματιά της ιστορικής συνέχειας και με πλοηγό το χορό και τη μουσική, η παράσταση «Από την Πόλη έρχομαι…» είναι μια μουσική κατάθεση ψυχής, που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και παρουσιάζει την πολυπολιτισμική διάσταση των ιστορικών συνοικιών: Πέρα, Ταταύλα, Φανάρι, Γαλατάς, Βόσπορος…

ΤΑ ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα Καφέ Αμάν αποτελούν παράδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και κομμάτι της απανταχού ρωμαίικης πραγματικότητας. Ήταν συνηθισμένα στις πόλεις-λιμάνια, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Θεσσαλονίκη, ενώ μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή έκαναν την εμφάνισή τους και στον Πειραιά και στην Αθήνα. Σε αυτούς τους χώρους, συναντιόντουσαν τραγουδιστές και οργανοπαίχτες από διαφορετικούς εθνολογικά πολιτισμούς και αντάλλασσαν τα ρεπερτόριά τους με τη μορφή του αυτοσχεδιασμού.

Έτσι, στα Καφέ Αμάν, που πήραν το όνομά τους από τη διαπολιτισμικά οικεία λέξη «αμάν», οι μουσικοί που έπαιζαν ανατολίτικα όργανα ήρθαν σε επαφή με αυτούς που έπαιζαν ευρωπαϊκή μουσική.

Τον 19ο αιώνα, η Κωνσταντινούπολη δεν ήταν απλώς ένα ιστορικό και οικονομικό κέντρο. Την χαρακτήριζε επίσης μια πλούσια, πολιτιστική ποικιλομορφία. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα φημισμένα Καφέ Αμάν στις συνοικίες των Ταταούλων, του Πέρα, του Φαναρίου και αλλού έφερναν σε επαφή το ρωμαίικο στοιχείο με ήχους από την Ανατολή και αποτελούσαν κέντρο ανάπτυξης της παράδοσης του πολίτικου τραγουδιού των Ελλήνων, δηλαδή της αστικής παράδοσης της ρωμαίικης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

Café Aman Istanbul

Το μουσικό σχήμα Café Aman Istanbul είναι ένα μουσικό εργαστήρι με έδρα την Κωνσταντινούπολη και έχει σαν κύριο στόχο την έρευνα, μελέτη και παρουσίαση του ιστορικού πλούτου των μουσικών παραδόσεων της καθ’ημάς Ανατολής, με επίκεντρο στα ελληνικά και τούρκικα τραγούδια, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα.

Το σχήμα ιδρύθηκε το 2009 από τον Στέλιο Μπερμπέρη και την Πελίν Σουέρ και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200 εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ: Traversées Tatihou Festival (Παρίσι), La Manche, Todo Mundo Festival, Dom Omladin (Βελιγράδι), World Music Expo 2012 (Θεσσαλονίκη), Forde Traditional and World Music Festival (Νορβηγία), Istanbul Express, De Centrale, Gent (Βρυξέλλες), 36o Istanbul Festival και σε σημαντικούς συ- ναυλιακούς χώρους της Κωνσταντινούπολης όπως η αίθουσα Tim Maslak Show Center, Kuruçeşme Arena, Harbiye Açıkhava Theater καθώς και σε μεγάλα εγχώρια φεστιβάλ της Τουρκίας (Bodrum, İzmir, Aydın, Karaburun, Kırklareli, Alanya, Tekirdağ, Antalya κ.ά.)

Συντελεστές

Στέλιος Μπερμπέρης και Πελίν Σουέρ, τραγούδι
Μανώλης Κόττορος, βιολί
Γιώργος Μαρινάκης, ούτι, μπουζούκι, τσουμπούς
Αϊντίν Τσιρατζίογλου, ακορντεόν
Μπόρα Τσελίκερ, κιθάρα
Οζάν Σακίρ Ουιγκάν, κρουστά
Ανδρέας Παπάς, κρουστά
Μερτ Ντεμιρτζόγλου, κανονάκι
Γιώργος Βεντουρής, κοντραμπάσο
Χορευτικό συγκρότημα Χοροκώς

Yπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως