«Πού κατοικεί η τοπική μνήμη της ώχρας; Τι κάνει ανεξίτηλο το βαθύ μωβ του καλοκαιρινού ορίζοντα πίσω από τα απαλά βουνά της απέναντι όχθης; Πώς ορίζει κανείς το ασβεστώδες λευκό της παιδικής ηλικίας; Σε ποιο μυθικό οροπέδιο φύονται τα απαλά χορταράκια της γενέθλιας νεότητας; Και πώς ακριβώς αγκιστρώνεται στον καμβά το απαστράπτον εκείνο μπλε που κι ο ζωγράφος ο ίδιος μέσα του θέλει να κολυμπήσει»;

Περιπλανώμενοι από την Αίγινα και την Ύδρα ως την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες, ην Άνδρο και την Τήνο, τη Μυτιλήνη, την Ευρυτανία, τη Θεσσαλία και την Κρήτη, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, αναζητώντας τα βασικά συστατικά αγαπημένων ελληνικών τόπων έξω από τα ελληνικά σύνορα (Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Κύπρος) και επιστρέφοντας τέλος στην Αθήνα, θα αναζητήσουμε κάποιες από τις μικρές εξαίσιες εντοπιότητες της ζωγραφικής αιτίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Εστιάζοντας σε αγαπημένους εκπροσώπους του νεότερου ελληνικού τοπίου του 20ου αιώνα που σημάδεψαν με το έργο τους τον τόπο καταγωγής ή τον τόπο έμπνευσής τους, θα οδηγηθούμε επίσης στις σκιές, τα φώτα και τον χρωστήρα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων που επέλεξαν να κατοικήσουν και να μιλήσουν για τους ίδιους τόπους. Οι τελευταίοι, προσκεκλημένοι μας σε αυτό το εικαστικό ταξίδι, είναι ταυτόχρονα οι συνομιλητές και ιδανικοί ξεναγοί της κάθε συνάντησης.

Πρώτη συνάντηση

Στην πρώτη συνάντηση του φετινού δεύτερου κύκλου, ταξιδεύουμε στην Ξάνθη, τη Φθιώτιδα και το Αγρίνιο, με συνοδοιπόρους τους ζωγράφους Ειρήνη Βογιατζή, Νίκο Κρανάκη και Δημήτρη Κρέτση.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελή θεματική, ενώ δεν είναι απαραίτητη η παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.


Κεντρική Φωτογραφία άρθρου: Ειρήνη Βογιατζή, Kireciler , H εκτίμηση, Φύλλα χρυσού, Λάδια σε καμβά 50Χ70