Ο Σοφοκλής και ο μπαμπάς του επισκέπτονται τη δανειστική βιβλιοθήκη, όπου ο Σοφοκλής διαλέγει ένα βιβλίο. Όταν επιστρέφουν στο σπίτι, κλείνεται στο δωμάτιό του και το διαβάζει. Και διαβάζοντάς το συναντάει τους ήρωες του βιβλίου, γελάει με τις αστείες λέξεις, κρατάει τις πιο δύσκολες για να εντυπωσιάσει και ενεργοποιεί τη δική του φαντασία. Όταν έρχεται η ώρα να επιστρέψει το βιβλίο, είναι λίγο λυπημένος. Ωστόσο το παίρνει και μαζί και όλα όσα γνώρισε διαβάζοντάς το πηγαίνει στη βιβλιοθήκη με τον μπαμπά του. Η βιβλιοθηκάριος όμως ζητάει μόνο το βιβλίο.
Τα υπόλοιπα –σπαθιά και τραμπάλες, χαρά και περιπέτεια, λέξεις και φίλους, γνώσεις και ταξίδια– του τα χαρίζει. «Μα αυτή είναι χαριστική βιβλιοθήκη» λέει ο Σοφοκλής ενθουσιασμένος και δανείζεται άλλο ένα βιβλίο!
Ο Δικαίος Χατζηπλής εμπνεύστηκε την ιδέα της Χαριστικής βιβλιοθήκης μέσα από ένα αυτοσχέδιο βιβλιοφιλικό παιχνίδι με παιδιά και έκτοτε δε σταμάτησε να προσκαλεί όλο και περισσότερους φίλους του να την επισκεφθούν. Μαζί με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, που την πρωτοεπισκέφθηκε το 2010 και έγινε αμέσως φανατικός θαυμαστής της, και τη Μυρτώ Δεληβοριά βάλθηκαν να χτίσουν στ’ αλήθεια μια χαριστική βιβλιοθήκη! Και για να είναι σίγουροι ότι όλοι σας θα μπορείτε να την επισκεφθείτε, διάλεξαν να τη χτίσουν από χαρτί.
Ένα βιβλίο που προάγει τη φιλαναγνωσία με μοναδικό τρόπο και παρουσιάζει τα οφέλη της ανάγνωσης με πρωτοτυπία, αναδεικνύοντας το μαγικό συστατικό των βιβλίων –τη φαντασία– και ενισχύει το έργο των δανειστικών βιβλιοθηκών!
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Λίγα λόγια για τους δημιουργούς:
Αντώνης Παπαθεοδούλου
O Αντώνης Παπαθεοδούλου γράφει για παιδιά από το 1999. Βιβλία του έχουν τιμηθεί δύο φορές με Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, με βραβεία του ελληνικού τμήματος της IBBY και με το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016, έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες των White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου, έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 10 γλώσσες και έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και στο κουκλοθέατρο.
Δικαίος Χατζηπλής
Ο Δικαίος Χατζηπλής αγαπάει πολύ το παιχνίδι, τον χορό και τους δημιουργικούς αυτοσχεδιασμούς με τα παιδιά. Πέρασε τα περισσότερα καλοκαίρια του σε μια κατασκήνωση όπου ανακάλυπτε συνέχεια τους πιο μαγικούς τρόπους για να εκφραστεί και να δημιουργήσει. Μεγαλώνοντας, ξεκίνησε να εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων και να βοηθάει τους συγγραφείς να ταξιδεύουν για να συναντήσουν τους μικρούς αναγνώστες τους.
Μυρτώ Δεληβοριά
Η Μυρτώ Δεληβοριά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι ζωγράφος και εικονογράφος. Έχει βραβευθεί για τις εικονογραφήσεις της στα βιβλία Ιστορίες για παιδιά του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ (Εστία 2005), Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο του Αντώνη Παπαθεοδούλου (Εκδόσεις Πατάκη 2010), Αν κάθε μέρα του Αντώνη Παπαθεοδούλου (Eurobank 2012), Ο Φύλλος της Έλενας Γλωσσιώτη (Θίνες 2015), Οι Αγώνες του Σκορπιού της Maggie Stiefvater (Εκδόσεις Πατάκη 2015), Ο δρόμος για το Αλταμόν της Gabrielle Roy (Θίνες 2015), Το δέντρο του μικρού μας κόσμου της Καλλιόπης Στάρα (αυτοέκδοση 2015), Οι πιο ωραίοι θησαυροί του Αντώνη Παπαθεοδούλου (Δίκτυο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 2016). Τον Δεκέμβριο του 2010 προσκλήθηκε από την Έκθεση Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους Salon du livre et de la presse jeunesse, Seine Saint-Denis στο Παρίσι. Το 2015 διακρίθηκε με αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου Το νησί της Ροδιάς του Μάνου Κοντολέων (Ψυχογιός 2014).