Τί γνωρίζουμε για τις περιηγήτριες, τις πρώτες Ευρωπαίες που ταξίδεψαν στην Ανατολή;  Πώς περιγράφουν τα όσα είδαν και συνάντησαν;

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με αφορμή την πλούσια περιηγητική συλλογή βιβλίων που διαθέτει, η οποία καλύπτει ποικίλες θεματικές και περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις του 15ου και 16ου, διοργανώνει την εκδήλωση με τίτλο «Γυναίκες και ταξίδι στον 19ο αιώνα», στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το αριστούργημα των Τζέιμς Στούαρτ και Νίκολας Ρέβετ «Οι Αρχαιότητες των Αθηνών», έργο σταθμός στην ιστορία του περιηγητισμού. Η συστηματική προσέγγιση και ανάλυση των αρχαιοτήτων της Αθήνας που προσφέρει το έργο των Στούαρτ και Ρέβετ ενέπνευσε πολλούς περιηγητές του 19ου αιώνα να επισκεφτούν την Ελλάδα, χαρίζοντας μας έτσι πολύτιμες μαρτυρίες για μία περίοδο ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της «Αθήνας 2018 – Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου».

 

Εισηγήτριες

Ειρήνη Αποστόλου, Aναπλ. Kαθηγήτρια του Γαλλικού Πολιτισμού, ΕΚΠΑ
«Γαλλίδες περιηγήτριες στην Ελλάδα του 19ου αι.: έμφυλες πολιτισμικές προσεγγίσεις και ταξιδιωτική γραφή»

Μίρκα Παλιούρα, Δρ. Ιστορικός της Tέχνης, Μουσείο Μπενάκη-Συλλογή Φινόπουλου
«Περιηγήτριες στην Ελλάδα (19ος): εμπειρία και ανάμνηση»

Αφροδίτη Κούρια, Δρ. Iστορικός της Tέχνης
«Όψεις της Ελλάδας στις ταξιδιωτικές αφηγήσεις Eυρωπαίων γυναικών»


Κεντρική φωτογραφία θέματος:  Λιθογραφία της Αγγλίδας ποιήτριας και μυθιστοριογράφου Julia Sophia Pardoe (1806-1862). Mετά τη Lady Montague (1717-1718), είναι η πρώτη γυναίκα που εισχωρεί και περιγράφει τα ενδότερα του καθημερινού βίου, κυρίως των γυναικών, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σχέδιο: W.H. Bartlett  (Πηγή εικόνων: www.travelogues.gr )