Η πρώτη βιβλιοθήκη της περιοχής ιδρύθηκε στο μοναστήρι του Προυσού κατά την προεπαναστατική περίοδο, διαμόρφωσε και ενίσχυσε μια κοινότητα-πρότυπο ως κέντρο παιδείας για εκατόν πενήντα χρόνια. Στα τέλη του 19ου αιώνα βρήκε τη συνέχειά της μέσω της Αγαθιδείου Βιβλιοθήκης, κληροδότημα του Βικτωριανού λογίου και ευεργέτη Αναστασίου Αγαθίδη, με καταγωγή από τον Προυσό, και αργότερα τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη, έργο του πρώτου διευθυντή σπουδών του Εθνικού Εκπαιδευτηρίου των Αναβρύτων Γεωργίου Κυριαζή.

Η έκθεση αποτελεί ένα παράλληλο βιογραφικό αφήγημα της βιβλιοθήκης και των ανθρώπων που συνδέθηκαν με αυτήν και αναδεικνύει ένα ψήγμα της σύγχρονης ιστορίας μέσα από επίσημα έγγραφα, αλληλογραφία, έντυπα βιβλία αλλά και μία χειρόγραφη γραμματική της αρχαίας και νεώτερης ελληνικής γλώσσας του 1832, που ήρθε στην επιφάνεια κατά την έρευνα για την πρώτη παρουσίαση της έκθεσης.

Ένα ψηφιδωτό μέσα από τα αρχεία της Αγαθιδείου μαρτυρεί την αμφίδρομη σχέση βιβλιοθήκης-κοινότητας διαχρονικά, όπου μέσω των βιβλίων ο Προυσός αυτοπροσδιορίζεται, αντανακλά μέρος της ταυτότητάς του, πλουτίζει, επεκτείνεται. Η έκθεση φιλοξενείται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην ομώνυμο βιβλιοθήκη τον Αύγουστο του 2018.

Έρευνα-επιμέλεια: Λεωνή Π. Θανασούλα

Info:

Ξεναγήσεις: Τετάρτη, 8 και 15 Μαΐου, 11.30
Τηλ. για ξεναγήσεις: 6974803660