Τα σεμινάρια με θέμα «Ιστορίες Εκθέσεων από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα» και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα τα πλαισιώσουν, θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις που θα αφορούν τις περιοδικές εκθέσεις τέχνης με ιδιαίτερη εστίαση στις σύγχρονες θεωρητικές και ιστορικές προσεγγίσεις. Θα δοθεί η δυνατότητα στους προσκεκλημένους εισηγητές, που ασχολούνται με το θέμα, να παρουσιάσουν την έρευνα τους αλλά και σ’ ένα ευρύτερο κοινό να ενημερωθεί και να συζητήσει για τις εικαστικές εκθέσεις και την ιστορία τους.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στον Σταθμό της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Ύδρα (υπό την αιγίδα της ΑΣΚΤ και σε συνεργασία με το σωματείο ΥΔΡΑ 21). Οι επίτιμοι προσκεκλημένοι θα οργανώσουν ένα ολιγοήμερο σεμινάριο όπου θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν την πρακτική και την έρευνα τους με μια μικρή ομάδα επιλεγμένων συμμετεχόντων.

Το σεμινάρια θα επικεντρωθούν, αλλά δε θα περιοριστούν, στις παρακάτω θεματικές:

– Ιστοριογραφία: κοινά ερωτήματα και παράμετροι στη μελέτη της ιστορίας των εκθέσεων από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα – προέλευση και εξέλιξη των ερωτημάτων που υποκίνησαν το ενδιαφέρον της μελέτης της ιστορίας των εκθέσεων
– Αναθεώρηση καθιερωμένων ή και κανονιστικών απόψεων στη ιστορία της τέχνης μέσα από τη μελέτη της ιστορίας των εκθέσεων
– Η περίπτωση της Ελλάδας: ενδιαφέροντα και παραλήψεις, μελέτες και προοπτικές
– Πρωτότυπη έρευνα σχετικών αρχείων
– Προφορικές ιστορίες σχετικές με την επιμέλεια, οργάνωση και την εμπειρία επισκεπτών
– Εθνικά και διεθνή δίκτυα καλλιτεχνών και συνεργασιών για την οργάνωση εκθέσεων
-Συλλέκτες, πάτρωνες και ο ρόλος τους στην οργάνωση εκθέσεων
– Kριτική της τέχνης και ιστορία των εκθέσεων
-Κατάλογοι εκθέσεων (διαφορετικά είδη και η ιστορική τους εξέλιξη)
– Κατηγορίες εκθέσεων και η ιστορία τους (μονογραφικές, ομαδικές, αναδρομικές, εκθέσεις καλλιτεχνικών κινημάτων κ.α.)
– Κριτικές προσεγγίσεις στην «νέα τάση» της ιστορίας των εκθέσεων και της σχετικής βιβλιογραφίας της τελευταίας δεκαετίας
– Ο σημερινός ρόλος του επιμελητή εκθέσεων ως ερευνητή της ιστορίας των εκθέσεων (δημοσιεύσεις, επανεκθέσεις, αρχεία ιστορικών εκθέσεων κ.α.)
– Η έκθεση ως έρευνα και «ζωντανό» αρχείο
– Μεγάλες διεθνείς εκθέσεις
-Παραγνωρισμένα παραδείγματα ιστορικά σημαντικών εκθέσεων
– Προπαγάνδα και εθνικές αφηγήσεις μέσω των εκθέσεων
– Λογοκρισία
– Εκθέσεις Blockbuster και εμπορευματοποίηση
– Νέες μορφές διεπιστημονικών εκθέσεων (οι εκθέσεις ως εκπαιδευτικές εκδηλώσεις/public programmes, συνέδρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις αρχείων, διαδικτυακές επιμέλειες κ.α.)

WHAT DO EXHIBITIONS DO?

Το πρώτο σεμινάριο στην Ύδρα θα πραγματοποιηθεί υπό την επιμέλεια του Asad Raza με τίτλο: WHAT DO EXHIBITIONS DO?

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Ύδρας από την Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019. Θα επικεντρωθεί στο θέμα WHAT DO EXHIBITIONS DO? με διάφορους τρόπους όπως συζήτηση, διάβασμα, σωματικές ασκήσεις και μαγειρική. Θα έχει τη μορφή ενός τετραήμερου εργαστηρίου. Δεν θα υπάρχει λίστα ανάγνωσης, όμως ο Asad Raza θα επιλέξει μερικά αποφθέγματα με βάση το θέμα του σεμιναρίου και θα τα συζητήσει με τους συμμετέχοντες.

Την Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019, πριν από την έναρξη των σεμιναρίων στην Ύδρα, θα πραγματοποιηθεί μια δημόσια συζήτηση και παρουσίαση της δουλειάς του Asad Raza στην ΑΣΚΤ στην Αθήνα.

ASAD RAZA

Ο Asad Raza (γεν. Buffalo, Η.Π.Α; κάτοικος Νέας Υόρκης και Λειψίας), συνδυάζει στα έργα του εμπειρίες ανθρώπων μαζί με αντικείμενα και διάφορα άλλα όντα. Εξερευνά επίσης συχνά την ιδέα του διαλόγου. Για την έκθεση του Untitled (plot for dialogue) το 2017, εγκατέστησε ένα γήπεδο τένις σε μία εκκλησία του 16ου αιώνα στο Μιλάνο. Στην έκθεση Root sequence. Mother tongue στη Whitney Biennial 2017, στο Rockbund Museum στη Σαγκάη, και στο Grimaldi Forum στο Μονακό, παρουσίασε ένα δάσος από 26 δέντρα μαζί με τους ανθρώπους που τα συντηρούσαν και τα προσωπικά τους αντικείμενα. Το Schema for a school είναι μια σειρά από πειραματικά «μαθήματα» τα οποία πραγματοποιούνται μέσα σε εκθέσεις, όπως στη Ljubljana Graphic Art Biennial το 2015, στο Palais de Tokyo το 2016 και στο Prelude to the Shed στη Νέα Υόρκη το 2018.

Ο Raza παρουσίασε πρόσφατα την ταινία του Minor History στο Rotterdam International Film Festival (2019). Αυτή την εποχή εκθέτει ένα καινούργιο έργο για το 34th Kaldor Public Art Project στο Σίδνεϊ, με τίτλο Absorption. Στα έργα του συχνά δημιουργεί προσωπικούς, ιδιωτικούς χώρους όπως το The Bedroom στη Lahore Biennale (2018), όπου έφηβοι προσκαλούσαν τους επισκέπτες σ’ έναν εφήμερο χώρο να τραγουδήσουν και να παίξουν σκάκι. Για το home show που οργανώθηκε στο διαμέρισμα του στη Νέα Υόρκη το 2015, ο Raza προσκάλεσε φίλους και καλλιτέχνες να παρέμβουν στον χώρο του σπιτιού του, όπου ο ίδιος ξεναγούσε για 5 εβδομάδες τους επισκέπτες της έκθεσης. Ο Raza έχει επίσης ασχοληθεί με τις εκθέσεις ως χώρους κατοικίας, στην Villa Empain στις Βρυξέλλες το 2016-7, όπου επιμελήθηκε τις εκθέσεις Mondialité (με τον Hans Ulrich Obrist), Décor (με την Dorothea von Hantelmann και τον Tino Sehgal), Répétition και Seeing Zen. Μαζί με τον Obrist, έχουν επιμεληθεί μια σειρά εκθέσεων αφιερωμένες στον Édouard Glissant (Mondialité, Trembling Thinking στο Americas Society στη Νέα Υόρκη και Where the Oceans Meet στο MDC Museum of Art and Design στο Μιάμι).

Ο Raza συνεργάζεται και «σκηνοθετεί» ομαδικές εκθέσεις όπως οι: A stroll through a fun palace στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2014 και Solaris Chronicles για το LUMA Arles. Είναι επίσης δραματουργός μιας σειράς εκθέσεων του πρωτοποριακού καλλιτέχνη Philippe Parreno. Την περίοδο 2009-2015, ήταν παραγωγός στις εκθέσεις του Tino Sehgal, που έλαβαν μέρος στα μουσεία Guggenheim Museum (2010) και Tate Modern (2012). Το 2014 πραγματοποίησε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο να παρουσιάσει το έργο του Sehgal This progress στην Ελλάδα, στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας. Από το 2003 μέχρι το 2007, ήταν ενεργός πολιτικός ακτιβιστής στη Νέα Υόρκη. Έχει καταγωγή από το Πακιστάν και σπούδασε λογοτεχνία και σκηνοθεσία στο Johns Hopkins και στο New York University, όπου βοήθησε στην οργάνωση μιας απεργίας το 2005. Έχει συνεργαστεί με τον Hans Ulrich Obrist για το βιβλίο Ways of Curating (2014). Κείμενα του έχουν δημοσιευθεί στα έντυπα: Jan Mot Newspaper, Kaleidoscope, modern matter, n+1, NERO, The New Yorker, The New York Times, Spike και Tennis magazine. Το βιβλίο του Mondialité: Or the Archipelagos of Édouard Glissant δημοσιεύθηκε από τις εκδόσεις Skira το 2018.

Πληροφορίες και προϋποθέσεις συμμετοχής

-Ο αριθμός των συμμετεχόντων που θα επιλεγούν από το ανοιχτό κάλεσμα είναι περιορισμένος.

-Οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι φοιτητές και των δύο τμημάτων της ΑΣΚΤ (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες) αλλά και ακαδημαϊκοί, φοιτητές, επαγγελματίες κ.ά. (εκτός ΑΣΚΤ) από το χώρο των τεχνών.

-Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 12

-Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν μια πρόταση (περίπου 500 λέξεις στα αγγλικά) όπου θα αιτιολογούν το κίνητρό τους να συμμετάσχουν στο πρώτο σεμινάριο με τον Asad Raza στην Ύδρα καθώς και τα οφέλη που πιστεύουν ότι θα αποκομίσουν για την προσωπική τους έρευνα και παραγωγή.

-Μαζί με την πρόταση οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν ένα σύντομο βιογραφικό (μέχρι 3 σελίδες αγγλικά ή ελληνικά).

-Οι ενδιαφερόμενοι ενδέχεται να κληθούν σε συνέντευξη για να συζητηθούν οι προτάσεις τους.

-Οι εκδηλώσεις θα βιντεοσκοπηθούν με την άδεια των ομιλητών και θα δημοσιευθούν σε σχετική ιστοσελίδα.

-Στις προθέσεις των διοργανωτών είναι, μετά την λήξη του κύκλου των σεμιναρίων για την περίοδο 2019-2021, η οργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου με θέμα την ιστορία των εκθέσεων καθώς και η έκδοση σχετικού υλικού που θα προκύψει από τις εκδηλώσεις.

-Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Προτάσεων και Βιογραφικών: Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

-Οι προτάσεις (περίπου 500 λέξεις στα αγγλικά) καθώς και ένα σύντομο βιογραφικό σας (ελληνικά ή αγγλικά) πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση exhibitionstories@gmail.com μέχρι τη Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019.

-Το σεμινάριο με τον Asad Raza θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

-Τα έξοδα μετακίνησης των φοιτητών της ΑΣΚΤ και κάποια τρόφιμα στο Σταθμό θα καλυφθούν από τους οργανωτές.

-Οι συμμετέχοντες που δεν είναι φοιτητές της ΑΣΚΤ θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι όλα τους τα έξοδα. [Θα υπάρξει δυνατότητα διαμονής στο Σταθμό της ΑΣΚΤ στην Ύδρα χαμηλού κόστους καθώς και κάποιες άλλες εκπτώσεις.]

-Η συμμετοχή στα σεμινάρια θα είναι δωρεάν για όλους τους επιλεγμένους συμμετέχοντες.

-Οι απαντήσεις με τις αποφάσεις της επιτροπής θα ανακοινωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2019.

-Οι εκδηλώσεις και τα σεμινάρια Ιστορίες Εκθέσεων από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα τελούν υπό την αιγίδα της ΑΣΚΤ σε συνεργασία με το ΥΔΡΑ 21.

-Το ΥΔΡΑ 21 είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από μια ομάδα Υδραίων και φίλων της Ύδρας (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) που θέλουν κινητοποιήσουν όλους όσους αγαπούν και ενδιαφέρονται για την Ύδρα, να συνδράμουν σε μια κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη και ανάπτυξη του νησιού.

Info:

Τίτλος Εκδηλώσεων και Σεμιναρίων: Ιστορίες Εκθέσεων από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα
Exhibition Histories from the 17th century to the present
1ο Σεμινάριο WHAT DO EXHIBITIONS DO? με τον Asad Raza

Διάρκεια Πρώτου Σεμιναρίου:
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019– Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019
Άφιξη στην Ύδρα: Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019, απόγευμα
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019, απόγευμα
Χώρος Διεξαγωγής Σεμιναρίου: Ύδρα, Σταθμός ΑΣΚΤ

Οργανωτική Επιτροπή:

Δρ. Ειρήνη Μαρινάκη (Ιστορικός της Τέχνης, PhD The London Consortium)
Δρ. Κωνσταντίνος Ι. Στεφανής (Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελητής Μουσείου Μπενάκη-Συλλογή Ε. Φινόπουλου)
Δρ. Εύα Φωτιάδη (Ιστορικός της Τέχνης, PhD University of Amsterdam/St Joost Academy of Fine and Applied Arts, The Netherlands)
Επιστημονικοί Σύμβουλοι ΑΣΚΤ:
Νίκος Δασκαλοθανάσης, Καθηγητής Ιστορίας της Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης (Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, ΑΣΚΤ)
Ζάφος Ξαγοράρης (Καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, ΑΣΚΤ)