Το Φεστιβάλ HULDA που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνεται από το …
Ίδρυμα Ilhan Koman με την υποστήριξη του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της «Κωνσταντινούπολης 2010 – Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» και σε συνεργασία με φορείς από όλη την Ευρώπη.
Το Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε από τη Στοκχόλμη στις 26 Μαρτίου 2009 και από τότε έχει ταξιδέψει στο Άμστερνταμ, την Αμβέρσα, το Μπορντώ, τη Λισαβόνα, τη Βαρκελώνη, τη Νάπολη και τη Μάλτα με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Στη Θεσσαλονίκη οργανώνεται από την ArtBOX.gr, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το FORUM Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ανταλλαγών Θεσσαλονίκης, σε συνδιοργάνωση με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, με την υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη και με τη συνεργασία του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας και του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Πρόκειται για ένα διεθνές project με θέμα το δημιουργικό διάλογο μεταξύ τέχνης και επιστήμης, με αφορμή το έργο του Τουρκο-Σουηδού γλύπτη Ilhan Koman (Εντίρνε, Τουρκία 1921 – Στοκχόλμη, Σουηδία 1986).
Η πρωτοτυπία του Φεστιβάλ, πέρα από το θέμα του, έγκειται στη χρήση ως πολιτιστικού κέντρου του πλοίου M/S Hulda, μιας σκούνας με 2 κατάρτια ηλικίας εκατό ετών, που κατασκευάστηκε στη Σουηδία το 1905 και ταξίδεψε καταρχάς σαν εμπορικό και φορτηγό πλοίο στη Βαλτική.
Αργότερα, το HULDA υπήρξε κατοικία και στούντιο του Ilhan Koman, ενώ τώρα (μετά την ανακήρυξή του ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας της Σουηδίας) αποτελεί το κέντρο του Φεστιβάλ που περιλαμβάνει μια σειρά από εκθέσεις, εργαστήρια και project καλλιτεχνών με στόχο να αφυπνίσει το ενδιαφέρον του κοινού γύρω από τη σχέση τέχνης και επιστήμης.
Εκτός από μια διαδραστική έκθεση επάνω στο πλοίο, όπου παρουσιάζονται τα πιο γνωστά «επιστημονικά έργα τέχνης» του Ilhan Koman, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιούνται μια σειρά από ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά εργαστήρια για το κοινό.
Στη Θεσσαλονίκη το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει:
Εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών σχεδιασμένα από το FORUM Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ανταλλαγών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με μια ομάδα μουσειολόγων από το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας.
Εργαστήριο για νέους καλλιτέχνες με θέμα τη σχέση τέχνης και επιστήμης
Προβολές έργων βίντεο καταξιωμένων καλλιτεχνών, και άλλα ειδικά σχεδιασμένα πρότζεκτ σύγχρονων καλλιτεχνών. (Βλ. αναλυτικό πρόγραμμα παρακάτω)
Παράλληλα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός (Artscist) στο πλαίσιο του οποίου διεθνής επιτροπή επαγγελματιών της τέχνης και των επιστημών αξιολόγησε τις προτάσεις φοιτητών από όλη την Ευρώπη με θέμα το συγκερασμό τέχνης & επιστήμης και επέλεξε 10 νικητές.
Μεταξύ αυτών, 5 φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου με αφορμή τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ εκεί θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε μια ειδικά σχεδιασμένη έκθεση.
Ilhan Koman
Έργα του βρίσκονται στις συλλογές του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, Στοκχόλμη, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης του Παρισιού, στο Μουσείο J. Battle, Μοντεβιδέο, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA), Νέα Υόρκη, στο Εθνικό Μουσείο Ζωγραφικής και Γλυπτικής, Κωνσταντινούπολη, στο Μουσείο Καλών Τεχνών (BOZAR), Βρυξέλες, στο Μουσείο Τέχνης του Σιάτλ, και στο Santralistanbul και στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi στην Κωνσταντινούπολη. Τα περισσότερα από τα τελευταία του έργα σχεδιάζονται για να εφαρμοστούν σε μνημειώδη κλίμακα.
Πρόγραμμα Δράσεων
Εργαστήρια Τέχνης & Επιστήμης «Μεταλλικός Κόσμος» για παιδιά 10-12 ετών:
Μέσα από παραδείγματα έργων τέχνης καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών από τη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το εργαστήριο αυτό επικεντρώνει στη σχέση μεταξύ τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας μέσω της επεξεργασίας υλικών όπως το μέταλλο για τη δημιουργία έργων τέχνης που δια-δρουν με το κοινό ή το φυσικό περιβάλλον.
Τα εργαστήρια αυτά είναι σχεδιασμένα ειδικά από το FORUM Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ανταλλαγών Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την υποστήριξη μιας ομάδας εθελοντών μουσειολόγων σε συνεργασία με το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).