Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο- Toronto International Film Festival (TIFF) φέτος διεξάγεται από τις 5 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

«Είναι μεγάλη τιμή για την ταινία μας να επιλεχθεί στο φεστιβάλ του Τορόντο» δήλωσε ο Μίνως Νικολακάκης, «και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μία ταινία είδους (genre), η οποία έχει αντλήσει τα στοιχεία της από την πολιτιστική κληρονομιά και τους θρύλους της Ελλάδας. Είναι ίσως ξεχωριστή τιμή αν συνυπολογιστεί το γεγονός πως η παραγωγή στον τομέα του φανταστικού είναι σχετικά περιορισμένη στην χώρα μας. Χαιρόμαστε που το φεστιβάλ δεν επικεντρώθηκε μόνο στο φανταστικό περίβλημα της ταινίας, αλλά ξεχώρισε την ανθρώπινη ιστορία μέσα σε αυτή. Αναμένω με αγωνία να μοιραστώ αυτή την ιστορία με το κοινό του Τορόντο και ελπίζω να είναι η αφετηρία για να ταξιδέψει όσο το δυνατόν περισσότερο».
Το σενάριο, το οποίο υπογράφουν ο Νικολακάκης σε συνεργασία με τον John de Holland, είναι εμπνευσμένο από την ελληνική (και κατ’ επέκταση Βαλκανική) λαϊκή παράδοση.Είναι ένα σύγχρονο ‘παραμύθι’ το οποίο έχει αποδοθεί με μια ‘ρεαλιστική’ προσέγγιση, ενώ το μεταφυσικό στοιχείο χρησιμοποιείται διακριτικά.

Πρόκειται για την ιστορία ενός γιατρού ο οποίος μετακομίζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό για να κάνει το αγροτικό του. Εκεί, ερωτεύεται μια ευπαθή κοπέλα, η οποία ζει απομονωμένη από τους δεισιδαίμονες συγχωριανούς της, διότι πάσχει από μια σπάνια ασθένεια που καθιστά το δέρμα της σα φλοιό δέντρου. Αποφασισμένος να την θεραπεύσει, ο γιατρός θα συνειδητοποιήσει σύντομα ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, ιδιαίτερα όταν εκείνη του αποκαλύπτει το μοναδικό, παράδοξο τρόπο για να την σώσει.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος και η Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη, ενώ επίσης εμφανίζονται οι Κώστας Λάσκος, Μάνος Βακούσης, και η Αλέκα Τουμαζάτου. Τα γυρίσματα έχουν γίνει σε τοποθεσίες της Πελοποννήσου, που είναι και άλλωστε οι πηγές έμπνευσης μύθων και των θρύλων του παρελθόντος.

Σχετικά με τη θεματολογία, ο Νικολακάκης προσθέτει, «Η ταινία μας τοποθετείται στο ‘σημείο συνάντησης’διαφορετικών κόσμων, της σημερινής κοινωνίας και των παραδοσιακών νόμων, μεταξύ του σύγχρονου ορθολογισμού και του μυστικισμού της φύσης. Ο πρωταγωνιστής και ο θεατής, θα βρεθούν στο ίδιο κατώφλι, όπου πρέπει να κάνουν ένα μικρό βήμα ώστε να συνειδητοποιήσουν πως υπάρχουν περισσότερα από αυτά που αντιλαμβάνεται ο νους. Στη ουσία, είναι μια αρχαία αλήθεια η οποία είναι τόσο προφανής, ακόμα και αν βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, και ίσως μπορεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με την φύση, που έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη σήμερα».

Στην περίοδο του development, η ταινία συμμετείχε στα προγράμματα: TalentsSarajevo (Βραβείο Pack&Pitch), MIDPOINT, BalkanFilmConnections και στο MeetingsontheBridge τουστο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης.

Είναι παραγωγή του Μίνωα Νικολακάκη και της Λιλέτ Μπόταση σε εκτέλεση της INKAS FILM PRODUCTIONS, σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ, και τις MELANCHOLY STAR (Η.Β.), MULTIVISION και AUTHORWAVE. Η Γαλλική εταιρεία STRAYDOGS, έχει αναλάβει τις διεθνείς πωλήσεις και την προώθηση.

Συντελεστές:

σκηνοθεσία: Μίνως Νικολακάκης / σενάριο: John de Holland, Μίνως Νικολακάκης / διεύθυνση φωτογραφίας: Θεόδωρος Μιχόπουλος / μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος / σκηνικά – κοστούμια: Χρύσα Δαπόντε / μουσική: Σωτήρης Δεμπόνος/ ήχος: Γιάννης Αντύπας / επεξεργασία εικόνας: Άγγελος Μάντζιος (MetaPost) / επεξεργασία ήχου: Power Media Productions / μακιγιάζ: Ιωάννα Συμεωνίδη / προσθετικά εφφέ: Προκόπης Βλασερός / ειδικά εφφέ: Melancholy Star, Kent / παραγωγοί: Μίνως Νικολακάκης, Λιλέτ Μπόταση / σε συμπαραγωγή με: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, EΡΤ, Multivision, Authorwave, Melancholy Star / με την υποστήριξη: Ελληνική Τεχνική /εκτέλεση παραγωγής: Inkas Film Productions / διεθνείς πωλήσεις: Stray Dogs / ηθοποιοί: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη, Κώστας Λάσκος, Μάνος Βακούσης, Αλέκα Τουμαζάτου, John de Holland, Μαρία Εγγλεζάκη

Μίνως Νικολακάκης

Ο Μίνως Νικολακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ (μεταξύ των οποίων LA Shorts Fest, CINEMED Montpellier, Uppsala και Flickers Fest), διανεμήθηκαν στις ελληνικές αίθουσες και απέσπασαν βραβεία. Ορισμένες ήταν συμπαραγωγή με την ΕΡΤ. Το ‘Πατάρι’ προβλήθηκε στην γκαλερί σύγχρονης τέχνης Egbert Baqué στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της έκθεσης David Bowie. Έχει συμμετάσχει στην παραγωγή ντοκιμαντέρ και ταινιώνμυθοπλασίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει εργαστεί ως μηχανικός προκειμένου να υποστηρίξει το πάθος για τον κινηματογράφο.