«Μυθοβραχίες» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας του Αλέξανδρου Βρεττάκου που θα εγκαινιαστεί την …
Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010, ώρα 20.00, στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση», θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου 2010.
«Πώς προέκυψαν οι “μυθοβραχίες”. Μερικά πράγματα στη ζωή μας προκύπτουν τυχαία. Ασχολούμενος με την επεξεργασία φωτογραφιών βράχων στον υπολογιστή μου, ανακάλυψα ότι διπλασιάζοντάς τις συμμετρικά με την τεχνική του καθρεπτισμού, σε κάποιες από αυτές παρουσιάζονταν παράξενες μορφές.
Αυτό μου προκάλεσε έναν στιγμιαίο φόβο, αλλά και το ενδιαφέρον να ερευνήσω πιο σοβαρά το φαινόμενο, με αποτέλεσμα εδώ και έναν χρόνο να αναζητώ και να φωτογραφίζω βράχια γύρω από την Κοζάνη.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Σ’ αυτές τις φωτογραφικές μου περιπλανήσεις βρέθηκα σε σημεία της περιοχής πολύ ιδιαίτερα. Εντόπισα παράξενους τεράστιους βράχους σε σημεία που δεν μου φαινόταν εντελώς φυσική η παρουσία τους, εγκαταλελειμμένα λατομεία με σπασμένες κοτρόνες που κάποιος επέστρεψε στο φυσικό τους περι-βάλλον, μυστικές λίμνες σε χαράδρες και βράχους που είναι αδύνατο να υποψιαστείς την ύ-παρξή τους ξεπροβάλλοντας από το πουθενά.
Οι μορφές και τα όντα που προκύπτουν από τον συμμετρικό διπλασιασμό της εικόνας τους εναρμονίζονται απολύτως με την ελληνική μυθολογία περί Τιτάνων, Γιγάντων, Κυκλώ-πων και Εκατόγχειρων.
“Η Γη, όσο και αν παρακαλούσε τον Ουρανό να αφήσει τα παιδιά της, αυτός της απαντούσε ότι \”δεν ήθελε παιδιά-τέρατα\”! Και άλλα παιδιά να γεννούσε, σκεφτόταν, την ίδια τύχη θα είχαν κι αυτά… θα τα πετούσε στα Τάρταρα!”», αναφέρει ο φωτογ-ράφος στον κατάλογο του Φεστιβάλ.
Ο Αλέξανδρος Βρεττάκος γεννήθηκε το 1964 στην Κοζάνη, όπου ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε φωτογραφία στο Novi-Sad της Σερβίας (1986-89). Τη δεκαετία του ’90 δίδαξε φωτογραφία στη ΝΕΛΕ και στα ΙΕΚ Κοζάνης.
Το 2002 δημιούργησε, σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης, το Φωτογραφικό Εργαστήρι «Φωτοδίοδος», όπου τα τελευταία έξι χρόνια διδάσκει αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία. Έχει στο δυναμικό του 16 ατομικές εκθέσεις.
Από το 2002 ασχολείται και με την έγχρωμη ψηφιακή φωτογραφία, κάνοντας αρκετούς πειραματισμούς για την καλύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής εικόνας. Ταυτόχρονα, συνεχίζει την κλασική ανθρωποκεντρική φωτογραφία δρόμου των φωτογράφων του προη-γούμενου αιώνα, καθώς πιστεύει ότι η ζωή βρίσκεται κάπου έξω, ανάμεσα σε ουρανούς και θάλασσες, σε βουνά και δρόμους, εκεί που συναντιούνται άνθρωπος και φως. Σήμερα εργά-ζεται ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής καλαθοσφαίρισης.
Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση» διοργανώνεται πιλοτικά για πρώτη φορά με την πρωτοβουλία της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη» και θα διαρκέσει από την 1 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι», μετά από τέσσερις πετυχημένες διοργανώσεις της «Φωτογραφίας στα καφέ-μπαρ της Θεσσαλονίκης», διευρύνει το φεστιβάλ και αγκαλιάζει φωτογραφικές ομάδες και μεμονωμένους φωτογράφους, προσφέροντας στην πόλη ένα σύγχρονο, μεγάλο και πλήρες φεστιβάλ φωτογραφίας.
Η αρχική σύλληψη βασίστηκε στην ιδέα ενός φωτογραφικού φεστιβάλ που θα διοργανώνεται και θα υποστηρίζεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και στο οποίο θα συνυπάρχουν όλες οι φωτογραφικές δυνάμεις της χώρας.
Στη φετινή διοργάνωση διατηρείται η φιλοσοφία των προηγούμενων φεστιβάλ, με τις εκθέσεις σε εναλλακτικούς χώρους, ενώ ταυτόχρονα προστίθενται κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα και συναυλιακοί χώροι.
Παράλληλα, παρουσιάζονται εκθέσεις σε γνωστούς εκθεσιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενούνται φωτογράφοι από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, ενώ ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί σε νέους και πρωτοεμφανιζόμενους φωτογράφους.