Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 150 έργα δημιουργών από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Φινλανδία.

Οι δέκα συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι εξής: Αιμιλία Μπαλάσκα, Bojan Mrđenović (HR), Δημήτρης Κοιλαλούς, Nicolas Lambouris (CY), Μαργαρίτα Yoko Νικητάκη, Emilio Pemjean (ES), Kukka-Maria Rosenlund (FI), Αριστοτέλης Ρουφάνης, Maija Annikki Savolainen (FI), Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος

Επιμέλεια έκθεσης: EyesCulture

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα TransEurope ξεκίνησε με σκοπό να φέρει κοντά τους δημιουργούς που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο σε όλη την Ευρώπη. Ως κύρια σημεία συνάντησης χρησιμοποιήθηκαν τρεις χώρες που βρίσκονται στα άκρα της, η Ισπανία, η Φινλανδία και η Ελλάδα, οι οποίες στη συνέχεια λειτούργησαν ως κεντρικά σημεία διοργάνωσης δράσεων σε Ευρωπαϊκές χώρες που βρισκόταν χαρτογραφικά στη «γειτονιά τους». Η Ομάδα έργου του TransEurope Athens είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του προγράμματος στην περιοχή της Νότιο-ανατολικής Ευρώπης, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, Ρουμανία και Σερβία.

Στις TransEurope εκθέσεις φωτογραφίας (Μαδρίτη | 7/6 – 23/7, Ελσίνκι |12/6 – 1/7, Αθήνα | 11/11 – 31 1/2020) παρουσιάζονται εργασίες που επελέγησαν κατά τη διάρκεια των Portfolio Reviews (αξιολογήσεις φωτογραφικών προτάσεων), που πραγματοποιήθηκαν το 2018 και στις τρεις πόλεις. Στην Αθήνα η δράση αυτή είχε φιλοξενηθεί τον Ιούνιο του 2018 στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Στο σύνολο τους οι εργασίες των δημιουργών που διακρίθηκαν, αποτυπώνουν μέσα από το φωτογραφικό μέσο τις τάσεις στην Ευρωπαϊκή φωτογραφία, καθώς και τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Μέσα από την παρουσίαση τους, το TransEurope προσκαλεί τον θεατή να ερμηνεύσει και ο ίδιος τα πολλά και διαφορετικά πολιτικά, κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα που αναδύονται.

Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, συνεπιμελήτρια EyesCulture, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο τίτλος της έκθεσης «Άλλες Ωδές;» (Any More Odes?) παραπέμπει στην «Ωδή στη Χαρά», η οποία χρησιμοποιήθηκε ως συνδετικός κρίκος των τριών εκθέσεων TransEurope και ως εφαλτήριο ενός ανοιχτού ερωτήματος. Πράγματι, η αμφισημία παίζει κυρίαρχο ρόλο σε όλες τις εργασίες των 10 συμμετεχόντων δημιουργών που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση, αναμένοντας από τον θεατή να τις εξερευνήσει. Όλα τα έργα επιφέρουν αναστοχασμό. Ορισμένα μέσα από υπαινιγμούς ψιθυρίζουν στον θεατή, άλλα με δυνατές φωνές τραγουδούν ωδές που πραγματώνουν κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες. Κάτω από την ενωτική ομπρέλα αυτού του Ευρωπαϊκού προγράμματος οι διαφορετικές φωνές αυτής της έκθεσης αναμένουν να ακουστούν»

Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και Workshops

Στο πλαίσιο της έκθεσης Any more Odes – Άλλες Ωδές θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Τεχνών εκπαιδευτικά πρόγραμμα για όλη την οικογένεια από τις μουσειοπαιδαγωγούς του ΟΠΑΝΔΑ, καθώς και πολυήμερα εργαστήρια με ειδικούς από τον διεθνή χώρο της φωτογραφίας στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη από το TransEurope/EyesCulture. Αναλυτικότερα:

Οικογενειακό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα Φωτογραφικές στιγμές – κρυμμένες εικόνες… για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών και τους γονείς τους

Αλήθεια, τι βλέπω όταν κοιτώ μια φωτογραφία; Μπορεί η φωτογραφία να είναι αντικείμενο τέχνης; Ποιά μηνύματα θέλει να εκφράσει στο κοινό ο καλλιτέχνης φωτογράφος; Τι νιώθει ο σημερινός άνθρωπος στο σύγχρονο αστικό οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει; Αυτά και άλλα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες, που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρατηρώντας, παίζοντας και δημιουργώντας στον σύγχρονο χώρο του Κέντρου Τεχνών.

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Σάββατο 23 Νοεμβρίου, ώρα: 10.30 | Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ώρα: 10.30 | Σάββατο 30 Νοεμβρίου, ώρα: 10.30 | Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, ώρα: 10.30 | Κυριακή 15 Δεκεμβρίου ώρα: 10.30

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλ. 210 7248150, 210 7232604 από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 13:00.

– Workshops

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν με στόχο τη απόκτηση νέων εμπειριών και δεξιοτήτων για τους συμμετέχοντες μέσα από τη χρήση του φωτογραφικού μέσου. Απευθύνονται σε: 1) έμπειρους και προχωρημένους χρήστες του φωτογραφικού μέσου 2) ανερχόμενους φωτογράφους 3) φωτογράφους που βρίσκονται στη μέση της καριέρας τους και 4) εικαστικούς που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο.

Ανάλογα με τη δομή και πλαίσιο που θα επιλέξει, ο κάθε ειδικός θα θέσει το θεωρητικό υπόβαθρο και τις πρακτικές, θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες σε επιτόπιες φωτογραφικές δράσεις, θα τους προκαλέσει σε αναζήτηση και αναθεώρηση της εργασίας αλλά και της οπτικής τους, θα επιμεληθεί υπάρχουσες εργασίες τους, κλπ.
Οι ομάδες κάθε εργαστηρίου, το οποίο θα διεξάγεται στα Αγγλικά, θα είναι μικρές σε αριθμό (7-12 άτομα) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ημέρες διεξαγωγής:

03-06/11 | River Routes με τους Matteo Balduzzi & Παναγιώτη Λάμπρου

21-24/11 | Experiments with the Irrational με την Clare Strand (σημ. οι δύο πρώτες μέρες του εργαστηρίου θα γίνουν στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη)

21-24/11 | Super Vision με τον Mishka Henner

27-29/11 | Image-Concept-Project-Exposure με τον Moritz Neumuller


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Αιμιλία Μπαλάσκα