Στο πλαίσιο της έκθεσης Gone today, here tomorrow (20.11.2019 – 26.01.2020) σε επιμέλεια της Εύας Βασλαματζή, το Κέντρο για τις Εικαστικές Τέχνες annexM (καλλιτεχνική διεύθυνση: Άννα Καφέτση) διοργανώνει δύο συμμετοχικές περφόρμανς υπνωτισμού με τον βρετανό καλλιτέχνη Marcos Lutyens στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Marcos Lutyens θα παρουσιάσει στην έκθεση Gone today, here tomorrow ένα νέο έργο, που θα πραγματοποιήσει με τη συμμετοχή του κοινού. Αρχικά, με το έργο A semantic survey of emotions καλεί το κοινό να συμπληρώσει στο διαδίκτυο μια έρευνα που έχει συντάξει σε συνεργασία με τον νευρολόγο Richard E. Cytowic, για τη σχέση των αισθήσεων με τα χρώματα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον υπνωτισμό, που αποτελεί το βασικό εργαλείο της καλλιτεχνικής του πρακτικής, θα οργανώνει δύο συμμετοχικές περφόρμανς για να καταγράψει τη συναισθηματική υποσυνείδητη ανταπόκριση του κοινού στον χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ως κοινωνική και αρχιτεκτονική δομή. Το υλικό από την έρευνα και τις περφόρμανς θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του έργου Sentimeter: The Dwelling of Emotion States, που θα αποτελείται από ένα βίντεο και μια παρέμβαση στον χώρο της Υπηρεσιακής Αυλής.
Συμμετοχή:
Κάθε συνεδρία διαρκεί μία ώρα και πραγματοποιείται στα αγγλικά. Για να συμμετέχετε, παρακαλώ στείλτε το ονοματεπώνυμο σας και την ώρα της συνεδρίας (στις 4 ή στις 6 το απόγευμα) στο mail: annexM@megaron.gr Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Marcos Lutyens
Ο Marcos Lutyens (Μάρκος Λάτσιενς, Λονδίνο, 1964) είναι καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες. Το έργο του επικεντρώνεται στην έρευνα των συνειδητών και ασυνείδητων εγκεφαλικών λειτουργιών και στο συσχετισμό τους με τις κοινωνικές δομές. Προηγούμενες έρευνές του σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα, την ποιότητα του αέρα, την επικοινωνία με ζώα και φυτά καθώς και άλλες λεπτές δυναμικές, που είναι αόρατες στον μέσο παρατηρητή αλλά επηρεάζουν άμεσα τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Ο Marcos Lutyens έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η documenta13, η Μπιενάλε της Βενετίας, η Manifesta, η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, αλλά και εκθέσεις σε μουσεία όπως το LACMA στο Λος Άντζελες, το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι, η Βασιλική Ακαδημία στο Λονδίνο, το MoMA PS1, το Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης κ.ά.