Ορμώμενη από την αγάπη της για τις συλλογές παλαιών πήλινων του ζωγράφου πατέρα της Τάκη Ελευθεριάδη όπως και του συζύγου της, η Νίκη Ελευθεριάδη αποτυπώνει τα μοτίβα της πάνω σε πήλινα αντικείμενα: πιάτα, γραγούδες (ονομασία κεσέ γιαουρτιού στη Λέσβο) και παλιά κεραμίδια αποκτούν πλέον ρόλο “καμβά”. Η δημιουργός διατηρεί στην πλειοψηφία των συνθέσεών της το ίδιο κοινό στοιχείο, το πήλινο παλαιότερων εποχών από διάφορες περιοχές, το Τσανάκκαλε της Μικράς Ασίας, τη Σάμο και τον τόπο καταγωγή της, με τον οποίο τη δένουν ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί, τη Λέσβο. Μέσα από τα έργα της, το απλοϊκό, καθημερινό αυτό αντικείμενο αναδεικνύεται σε ιδιαίτερης αισθητικής και λαογραφικής σημασίας στοιχείο, λειτουργώντας ως κοινή νοητική και καλλιτεχνική συνισταμένη των συνθέσεων που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Τα θέματα των έργων ακολουθούν την χαρακτηριστική τεχνοτροπία της ζωγράφου αναπαριστώντας τοπία του αγαπημένου της νησιού, της Λέσβου, γυναίκες από την τουρκική πόλη Κιουτάχεια με παραδοσιακές φορεσιές, νησιώτικα αρχοντικά μέσα στη φύση και θαλασσινά τοπία, όπως αυτά εμφανίζονται μέσα από την οπτική ενός μεγάλου μπαλκονιού ή ενός ανοιχτού προς τον ορίζοντα, παραθύρου.

Η Νίκη Ελευθεριάδη θεωρείται γνήσια εκπρόσωπος της ναΐφ ζωγραφικής στον ελληνικό χώρο και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό εκθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έργα της φιλοξενούνται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μουσείο “Max Fourny” στο Παρίσι, στην Πινακοθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης “Ζωγραφίζοντας πάνω στον πηλό” θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Εσωτερικό αρχοντικού στη Λέσβο, 2007, λάδι σε μουσαμά, 40×50 εκ.