Το Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος στην Ελευσίνα θα φιλοξενήσει την εικαστική έκθεση Δύση, του Χάρη Κοντοσφύρη, η οποία …
διαπραγματεύεται την κοινωνική ιστορία του τόπου αλλά και τη μικρο-ιστορία.
Όπως σημειώνει η ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Λουϊζα Καραπιδάκη, ο καλλιτέχνης μετατρέπει προσωρινά το χώρο του πολιτιστικού κέντρου στην αρχική του χρήση, δηλαδή σε οικία.
Το πολιτιστικό κέντρο μεταμορφωμένο σε σπίτι θα προβάλλει μνήμες που θα αιωρούνται στα κενά των δωματίων και θα μεταφέρει τον επισκέπτη του «σπιτιού» σε ένα είδος πνευματικής περιπλάνησης με τους ποικίλους φευγαλέους υπαινιγμούς που θα επιβάλλει ο καλλιτέχνης.
Το σκόπιμο εγχείρημα της μεταφοράς σε ένα οικείο αλλά και «intime» μικρόκοσμο θα αποτελέσει ένα ταξίδι «εν μέσω της πικρότητος πραγμάτων αποκρύφων» όπως έγραψε ο Rossetti για τη «Μαντόνα των Βράχων του Ντα Βίντσι».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το φαντασιακό του κοινού θα ενεργοποιηθεί σε μια αφηγηματική μυθοπλασία και με εμπειρίες καθόλου συμβατικές, θα ξετυλιχθούν μπροστά του, τα ίχνη της ζωής μιας ζωντανής ανθρώπινης πόλης που εξελίσσεται, που αλλάζει μορφή αλλά και που διατηρεί τη μνήμη και την ιστορία της.
Το πρόσχημα του «σπιτιού με ταυτότητα» γεμάτου μνήμες, καθημερινότητες, εισβολές, χαρές και λύπες είναι και το όχημα του καλλιτέχνη να διεισδύσει σε μια πτυχή της ιστορίας της πόλης, μιας αρκετά μακρόχρονης περιόδου 30 περίπου ετών. Στις φράσεις κλειδιά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ηχούν οι γειτονιές της Ελευσίνας με τις παιδικές φωνές, η κοινωνική ζωή και ο κόσμος μιας βιομηχανικής πόλης, οι βιομηχανικές πρωτοπορίες…
Στη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες με τον καλλιτέχνη και την επιμελήτρια, ώστε στο πέρας της έκθεσης να δοθούν έργα, ως δάνεια σε σπίτια της Ελευσίνας.
Με αυτό τον εύσχημο τρόπο οι κάτοικοι της Ελευσίνας, εξοικειώνονται με τα έργα τέχνης και μαθαίνουν πλευρές της ιστορίας του τόπου τους. Αυτή η διαδραστική σχέση μεταξύ εκθεμάτων και παιδιών θα αποτελέσει μια μεγάλη κοινωνική προσφορά, εμψύχωση της ταυτότητας των νέων, καθώς και έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης τους με τον τόπο τους σε εποχές παγκοσμιοποίησης.
Την έκθεση θα συνοδεύει κατάλογος.