Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει την Ορχήστρα των Χρωμάτων η οποία θα ερμηνεύσει έργα των …
Χολστ, Μπάρτοκ και Σοστακόβιτς στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στις 23 Δεκεμβρίου 2010. Διευθύνει ο καταξιωμένος μαέστρος Μίλτος Λογιάδης. Με τη συναυλία αυτή εγκαινιάζεται η σχέση της Ορχήστρας των Χρωμάτων με τη Στέγη, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο, πολυσυλλεκτικό μουσικό πρόγραμμα.
Με τρεις εμβληματικούς συνθέτες και ισάριθμα έργα, η Ορχήστρα των Χρωμάτων μάς ταξιδεύει στον ιδιαίτερο μουσικό κόσμο της σουίτας, ενός έργου που από νωρίς συνδέθηκε με την τέχνη του χορού και εξακολουθεί να δημιουργεί συναισθήματα χαράς στους ακροατές.
Συγκεκριμένα, η συναυλία μάς μυεί στη μορφολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σουίτας σε ένα όψιμο στάδιο και με μια μοντέρνα οπτική, με την επιλογή έργων του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Τα τρία έργα, με την εκφραστική τους δύναμη και τη ζωντανή και λεπτή τους εκτέλεση, θα μαγέψουν τα αυτιά του ευρύτερου κοινού, και όχι μόνο των μυημένων.
Με τη Σουίτα του Αγίου Παύλου ανακαλύπτουμε μια άλλη όψη του Άγγλου συνθέτη Γκούσταβ Χολστ (1874-1934) από αυτήν που του έχουν προσδώσει οι πολυπαιγμένοι του Πλανήτες. Η σουίτα είναι αφιερωμένη στην ορχήστρα εγχόρδων του σχολείου θηλέων Άγιος Παύλος όπου δίδασκε ο Χολστ.
Τα τέσσερα μέρη του έργου, πίσω από το ζωηρό, ανάλαφρο χαρακτήρα τους και τα έντονα ρυθμικά τους στοιχεία, δείχνουν την αγάπη του συνθέτη για την εκφραστική απλότητα της παραδοσιακής αγγλικής μουσικής, το κοινωνικό του ιδεώδες για μια τέχνη που να απευθύνεται σε όλους και την ελπίδα του για την εξάλειψη της πολιτικής έντασης ανάμεσα στην Αγγλία και την Ιρλανδία.
Η Χορευτική σουίτα του Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945) γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 50 χρόνια από τη συνένωση της Βούδας, της Πέστης και της Ομπούντα, και πρωτοπαίχτηκε στις 23 Νοεμβρίου 1923. Πρόκειται για ένα τυπικά μπαρτοκικό έργο, καθώς η έμπνευσή του προέρχεται από μια ιδεατή παραδοσιακή μουσική. Ο συνθέτης παραδέχθηκε την επιρροή του από ουγγρικές, ρουμανικές και αραβικές μελωδίες, δεν χρησιμοποίησε όμως κανένα αυτούσιο παραδοσιακό μοτίβο.
Η Σουίτα για ορχήστρα βαριετέ του Σοστακόβιτς (1906-1975) είναι ένα έργο-έκπληξη από τον μεγάλο συμφωνιστή του 20ού αιώνα. Μέχρι πρόσφατα συγχεόταν με τη Σουίτα Τζαζ αρ. 2, μέχρι που αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για δύο διαφορετικά έργα.
Το εμβατήριο, τα τρία βαλς. οι δύο χοροί, η πόλκα και το φινάλε που την αποτελούν θυμίζουν άλλοτε οπερέττα κι άλλοτε υπαίθρια γιορτή με σαξόφωνο, ακορντεόν και ευφάνταστα κρουστά. Πρόκειται για συλλογή κομματιών κινηματογραφικής μουσικής που συνεχίζει να χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό, ένα από τα βαλς έγινε υπόκρουση στην ταινία του Στάνλεϋ Κιούμπρικ Μάτια ερμητικά κλειστά (Eyes Wide Shut).
Το 2010 η Ορχήστρα των Χρωμάτων συμπλήρωσε 21 χρόνια συνεχούς δημιουργικής δραστηριότητας, με συναυλίες που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά και πρωτότυπα προγράμματα, ακόμη και έξω από το συμβατικό ρεπερτόριο. Η οργανωτική ευελιξία της ορχήστρας, το υψηλό επίπεδο των μουσικών της, η προσαρμογή του αριθμού των δοκιμών στις απαιτήσεις του κάθε προγράμματος, εγγυώνται ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Τα τελευταία χρόνια, η δραστηριότητα της ορχήστρας επεκτάθηκε και στο εξωτερικό, με επιτυχημένες συναυλίες στη Βουδαπέστη (Φεστιβάλ της Άνοιξης), στη Λισαβόνα (Expo \’98), στο Λονδίνο (Royal Festival Hall), στη Λευκωσία, στη Σμύρνη, στα Τίρανα, στην Κωνσταντινούπολη, στη Φρανκφούρτη (Alter Oper), στη Μαδρίτη κ.α.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» είναι μέγας χορηγός της Ορχήστρας των Χρωμάτων από το 2005. Είναι λοιπόν λογικό, με την δημιουργία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, η σχέση αυτή να εξελιχθεί και η Ορχήστρα να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς του μουσικού προγράμματος της Στέγης.
Βασικό στοιχείο ενδιαφέροντος στα προγράμματα των συναυλιών της ορχήστρας αποτελεί η επιλογή ρεπερτορίου, το οποίο έξω από τυποποιημένα πρότυπα αναδεικνύει άγνωστα αριστουργήματα του 20ού αιώνα ή νέες οπτικές γωνίες για παλαιότερες –και λιγότερο γνωστές– συνθέσεις του κλασικού ρεπερτορίου.
Η Ορχήστρα των Χρωμάτων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση έργων Ελλήνων συνθετών, αφιερώνοντας ειδικά προγράμματα στην παρουσίαση μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, αλλά και κάνοντας αναθέσεις έργων σε συνθέτες της νέας γενιάς.
Το πρόγραμμα «Τα Χρώματα στη Στέγη», θα αναδείξει τους ευρύτατους μουσικούς ορίζοντες της ορχήστρας μέσα από τους κεντρικούς θεματικούς άξονες της Στέγης, τη μοντέρνα και σύγχρονη ελληνική δημιουργία, αλλά και προγράμματα με αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς.
Έργα:
Gustav Holst
Σουίτα του Αγίου Παύλου [1913]
Béla Bartók
Χορευτική σουίτα [1923]
Dmitri Shostakovich
Σουίτα για ορχήστρα βαριετέ [χ.χ.]
Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης