Η αίθουσα τέχνης Καπλανών 5 παρουσιάζει την έκθεση MAGNUS ARTISTICUS II του ζωγράφου Γιάννη Ζιώγα από …
τις 11 Ιανουαρίου 2011. Η έκθεση παρουσιάζει την πρόσφατη δουλειά του καλλιτέχνη της οποίας κεντρικός άξονας είναι η ενότητα έργων ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ 2010.
Ο τίτλος της έκθεσης MAGNUS ARTISTICUS αναφέρεται στον πίνακα για το γράμμα Ζ, όπου στο γράμμα Ζ η εικόνα αντιστοιχεί στη λέξη «Ζωγράφος». Το έργο “Magnus Artisticus” του Γιάννη Ζιώγα είναι ένα αυτοβιογραφικό σχόλιο πάνω στην κατάσταση του καλλιτέχνη. Από την μία οι «ηρωικές» αποθεώσεις –προβολές του ίδιου του καλλιτέχνη αλλά και του πολιτισμικού και κοινωνικού περιβάλλοντός του.
Επιγραφές όπως «VIRUS”, “HEROICUS”, “MAXIMUS”, “MISERABILIS” υπογραμμίζουν μια διαδικασία αποθέωσης. Από την άλλη, στο η εικόνα η σύγχρονη κατάστασή του Γιάννη Ζιώγα, ως ζωγράφου που δρα και εργάζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην περιοχή της Φλώρινας.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ 2010 αποτελεί την τελευταία ενότητα της σειράς έργων όπου ο καλλιτέχνης διαπραγματεύεται την έννοια του αλφαβηταριού. Η διαδικασία ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ξεκίνησε το 1999, όταν ο καλλιτέχνης άρχισε κάθε χρόνο να φτιάχνει ένα αυτοβιογραφικό αλφαβητάρι-ημερολόγιο όπου σε κάθε γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου αντιστοιχούσε μια λέξη, μια φράση μια εικόνα.
Τα ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΑ των προηγούμενων χρόνων ήταν σε ψηφιακή μορφή ενώ το ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ 2010 μέρος του οποίου παρουσιάζεται στην έκθεση αποτελείται από ζωγραφικά έργα.
Η έκθεση έχει έναν διττό χαρακτήρα, κατ’ αρχάς αποτελεί την ολοκλήρωση μιας δεκάχρονης και πλέον διαδικασίας που δημιούργησε 10 αλφαβητάρια, και πάνω από 240 εικόνες. Ταυτόχρονα τα ζωγραφικά έργα αυτής της ενότητας αποτελούν εικόνες όπου εισάγονται αναγνωρίσιμα στοιχεία-σύμβολα σε αφηρημένες δομές. Την έκθεση προλογίζει ο καθηγητής Βασίλης Φιοραβάντες.
Ο Γιάννης Ζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Σπούδασε Μαθηματικά (Πτυχίο, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Κατέχει το Master of Fine Arts από τη School of Visual Arts (1991, Νέα Υόρκη), είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2001 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κωστόπουλου παρέμεινε στη Νέα Υόρκη στο International and Curatorial Program.
Διδάσκει ζωγραφική στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας από το 1998 και από το 2006 στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα). Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον Ελληνικό και διεθνή τύπο (New York Times, Artnews, Sculpture, Giornalle dell’ Αrte, BBC World κα) Έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης καθώς και τα βιβλία: Ο βυζαντινός Μάλεβιτς, Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα, Όψεις Λογοκρισίας (συλλογικός τόμος).