Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων θα στεγάσει την έκθεση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Πηνελόπης Πετσίνη Palimpsest/Παλίμψηστο που παρουσιάζεται με τη στήριξη του Goethe-Zentrum Chania. Η έκθεση, που συμπεριλαμβάνει δύο ενότητες, αποτελεί τμήμα πολυετούς φωτογραφικού εγχειρήματος που εστιάζει σε τόπους μνήμης του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη. Η ενότητα «Aufarbeitung: The Wall» αφορά το Τείχος του Βερολίνου είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευσή του το 1989, όταν μετατράπηκε σε τόπο μνήμης, αποκτώντας διεθνείς συμβολικές διαστάσεις και διεκδικώντας τη μερίδα του λέοντος στις μνημονικές αναπαραστάσεις του 20ού αιώνα.

Η ενότητα «Restricted Areas» εστιάζει σε χώρους που ήταν κάποτε «απόρρητοι» και απροσπέλαστοι στο κοινό, για να μετατραπούν με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου σε επίσημα ή ανεπίσημα μνημεία μέσα από μια διαδικασία διαρκών αναδιαπραγματεύσεων του παρελθόντος: φυλακές της STASI και της KGB, στρατιωτικά αντιατομικά καταφύγια και εγκαταστάσεις, το αρχηγείο της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, το υπόγειο Αρχηγείο του Σοβιετικού στρατού στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Παναγιωτόπουλος και Πετσίνη, Φυλακή STASI, Βερολίνο

Συμπεριλαμβάνεται ως συνήθως η ομαδική Έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων, ανοιχτή σε κάθε φωτογράφο κάτω των 35 ετών. Η έκθεση θα παρουσιασθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ), και το θέμα είναι ελεύθερο. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν ενότητα μέχρι 20 φωτογραφιών, διεύθυνση, τηλέφωνο, διεύθυνση email και οποιοδήποτε πρόσθετο πληροφοριακό υλικό θέλουν στις ΦΣΚ έως τις 25 Σεπτεμβρίου το αργότερον. Η αποστολή φωτογραφιών γίνεται ψηφιακά μονον μέσω της εφαρμογής WeTransfer, προς τη διεύθυνση mail@photoencounters.gr. Την έκθεση επιμελείται ο φωτογράφος Γιώργος Αναστασάκης, και η τελική επιλογή θα γίνει από τριμελή κριτική επιτροπή.

Η γκαλερί SOUTH θα φιλοξενήσει την έκθεση Νικόλαος Νικολάγιεβιτς Φιλοσοφωφ: Ένας Ναύαρχος Φαροφύλακας που αφηγείται τη μυθιστορηματική ζωή του ναυάρχου του αυτοκρατορικού Ρωσικού στόλου ο οποίος, μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων, κατέφυγε στην Ελλάδα και έγινε φαροφύλακας στην Ελαφόνησο της Κρήτης και στα Αντικύθηρα. Ενδιαμέσως, συνοδεύει τον μέλλοντα Τσάρο Νικόλαο σε ταξίδι στην Άπω Ανατολή, γνωρίζεται με την βασίλισσα Όλγας της Ελλάδας, υπηρετεί στην αυτοκρατορική θαλαμηγό, διορίζεται διοικητής του Ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο με βάση την Κρήτη, μάχεται με τον Λευκό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και τέλος εγκαταλείπει την Κριμαία με τον περίφημο Στόλο του Wrangel.

Από την Κωνσταντινούπολη κατεβαίνει στην Ελλάδα προσκεκλημένος της βασίλισσας Όλγας και φιλοξενείται από τη βασιλική οικογένεια στο Τατόι. Το 1922 παρουσιάζεται στη Διεύθυνση Φάρων, στον τότε διευθυντή Στυλιανό Λυκούδη, και του ζητά να προσληφθεί ως φαροφύλακας. Ο Λυκούδης τον τοποθετεί στον καινούργιο φάρο στο Ελαφονήσι της Κρήτης και εν συνεχεία στον φάρο Απολυτάρες Αντικυθήρων, όπου παραμένει μέχρι την αποστρατεία του το 1933. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τον βρίσκουν με καινούργια οικογένεια στα Κύθηρα, σε σπίτι που του παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Κράτος, να ασκεί τα επαγγέλματα του καθηγητή των γαλλικών, του επιστάτη στο Γυμνάσιο Χώρας καθώς και του πρακτικού ιατρού.

Ο Φιλοσοφώφ στο κατάστρωμα σκάφους του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού

Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας κωρονοϊού πήραμε τη δυσάρεστη απόφαση να αναστείλουμε για φέτος το διήμερο επιστημονικό συνέδριο που αποτελεί έναν από τους βασικούς κορμούς των Συναντήσεων. Τη θέση του, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα πάρει ένα μονοήμερο πρόγραμμα παρουσιάσεων και διαλέξεων στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Γιώργος Αναστασάκης, Κέντρο Μεσογειακής Αρχιτεκτονικής, Χανιά