Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στηρίζει με θέρμη τον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Γιώργος Θυμής», τον οποίο διοργανώνει

ο Σύλλογος Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Φέτος ο διαγωνισμός είναι αφιερωμένος στη μνήμη του εμπνευστή του, διακεκριμένου πιανίστα, μαέστρου και συνθέτη και εξαίρετου παιδαγωγού, Γιώργου Θυμή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2009.

Στην πέμπτη διοργάνωσή του ο διαγωνισμός, ένας από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα, αποκτά νέα διάσταση, καθώς από  πανελλήνιος γίνεται διεθνής. Η Κ.Ο.Θ. θα συνοδεύσει τους προκριθέντες στην τρίτη φάση (τελικός) του διαγωνισμού, οι οποίοι θα παρουσιάσουν κοντσέρτο της επιλογής τους στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτίριο Β’ ). Τη συναυλία θα διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του διαγωνισμού, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας σημειώνει για τη φετινή διοργάνωση: «Η μεγάλη λύπη μας να διοργανώσουμε το διαγωνισμό χωρίς τη φυσική παρουσία του Γιώργου Θυμή καλύπτεται από την χαρά του ακούσματος των εξαιρετικών νέων πιανιστών που για τρεις ημέρες άπλωσαν το ταλέντο τους στο φιλόξενο χώρο δοκιμών της Κ.Ο.Θ.

Εύχομαι ο διαγωνισμός αυτός που έχει πλέον εδραιωθεί ως σημαντικός θεσμός για το Σύλλογο και την πόλη μας, να κρατήσει τη μνήμη και το όραμα του Γιώργου Θυμή ζωντανά για πολλά χρόνια».

Οι δύο πρώτες φάσεις του διαγωνισμού διεξήχθησαν από τις 8 έως τις 11 Ιανουαρίου 2011 στην αίθουσα δοκιμών της Κ.Ο.Θ. (πρώην κινηματοθέατρο Παλλάς). Στον τελικό προκρίνονται οι (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνος Δεστούνης (θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για πιάνο αρ.1 σε μι ύφεση μείζονα,  έργο 124 του F. Liszt), Martyna Jatkauskaite (θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο αρ. 3 σε ντο μείζονα, έργο 26 του S. Prokofiev) και Βασίλης Ρακιτζής (θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 15 του J. Brahms).

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους πιανίστες. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Κυπριανός Κατσαρής και μέλη της ο Bernard Ringeissen (Γαλλία), ο Hamish Milne (Μ. Βρετανία), ο Yang Liqing (Κίνα), ο Γιάννης Βακαρέλης, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, η Νόρα Λουκίδου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κ.Ο.Θ., αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης. 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Α’ Βραβείο: συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, ύψους 6.000 ευρώ. Συναυλία με την Κ.Ο.Θ. (σύμπραξη ως σολίστ) και ατομικά ρεσιτάλ σε χώρα της Ευρώπης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και σε άλλη πόλη της Ελλάδας.

Β’ Βραβείο: συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, ύψους 3.500 ευρώ. Ατομικά ρεσιτάλ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το ρεσιτάλ στη Θεσσαλονίκη θα διοργανώσει ο Σύλλογος Φίλων Κ.Ο.Θ.

Γ’ Βραβείο: συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, ύψους 2.000 ευρώ. Ατομικό ρεσιτάλ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα διοργανώσει ο Σύλλογος Φίλων Κ.Ο.Θ.

Έπαινος: στον καλύτερο Έλληνα διαγωνιζόμενο (κάτοχο ελληνικού διαβατηρίου ή ταυτότητας). Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, ύψους 1.500 ευρώ. Συναυλία (σύμπραξη ως σολίστ) με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο Γιώργος Θυμής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε πιάνο με το Λώρη Μαργαρίτη και τον Αθανάσιο Κοντό στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1946, Δίπλωμα με A’ βραβείο). Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης (1951-1954, Δίπλωμα Δεξιοτεχνίας). Παρακολούθησε Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση με το Σόλωνα Μιχαηλίδη (Δίπλωμα Αρμονίας – Αντίστιξης – Φούγκας) και σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στη Μοτσάρτειο Ακαδημία του Salzburg με τους διεθνούς φήμης μαέστρους Μάρκεβιτς, Μάτασιτς, Λάινσντορφ, Ντοράτι κ.ά.(1962, Δίπλωμα Αρχιμουσικού).

Το 1954 διορίστηκε καθηγητής πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε ως το 1991. Από το 1958 έως το 1972 δίδαξε στη Διεθνή Θερινή Ακαδημία Μοτσαρτέουμ του Salzburg. Το 1962 έγινε αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και το 1971 γενικός διευθυντής της, μέχρι το 1982, οπότε και αποχώρησε.

Υπήρξε ιδρυτής του «Τρίο Θεσσαλονίκης» με τους Κοσμά Γαλιλαία και Μανώλη Καζαμπάκα και διευθυντής της ορχήστρας εγχόρδων «ΡΟΤΟΝΤΑ» (1955-1959). Άρχισε το 1946 με πιανιστική καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνέχισε την παγκόσμια καριέρα του ως αρχιμουσικός.

Είχε διευθύνει επανειλημμένα στην Αμερική, στη Ρουμανία, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στην Αυστρία, στην Πορτογαλία, στο Ισραήλ, στη Βουλγαρία, στη Γερμανία, στη Βενεζουέλα, στην Πολωνία, στη Ν. Κορέα, στις Φιλιππίνες, στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στην Ελβετία, στην Ιαπωνία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Τσεχοσλοβακία και στην Ουγγαρία. Στην Ελλάδα διηύθυνε επί σειρά ετών την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνικά Ορχήστρα της ΕΡΤ (στα Φεστιβάλ Αθηνών και «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ» Θεσσαλονίκης), καθώς και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από το 1991 έως και το 1996 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της Μουσικής Σχολής του North London College of Music.

Μεγάλα ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος είχαν συμπράξει ως σολίστες υπό τη διεύθυνση του: Cl. Arrau, Al. Weissenberg, Br. Leonardo Gelber, G. Gziffra, R. Ricci, U. Ughi, Fou Tsong, S. Cherkassky, N. Mageloff, Brussolerie, R. Odnoposgof, B. Ringeissen, Vl. Ashkenazy, B. Skoda, K. Κατσαρής, Δ. Σγούρος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, κ.ά. Είχε διευθύνει, μεταξύ άλλων, τη Philharmonia Ungarica, τη Συμφωνική της Odense Δανίας, τη Φιλαρμονική του Στρασβούργου, την Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Πράγας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ιερουσαλήμ και την Εθνική Ορχήστρα Κατοβίτσε Πολωνίας.

Υπήρξε μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ», της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου και της Επιτροπής του Κέντρου Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το συνθετικό του έργο αποτελείται από έργα για πιάνο, βιολί και τραγούδι.
Ιδιαίτερη έμφαση είχε δώσει στον παιδαγωγικό τομέα, καθώς έβγαλε περισσότερους από 80 διπλωματούχους μαθητές, από τους οποίους πολλοί ακολουθούν καριέρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Είχε λάβει τιμητικές διακρίσεις από τους εξής φορείς: Δήμος Θεσσαλονίκης, Ροταριανός Όμιλος, Μουσική Εταιρία Β. Ελλάδας, Μετάλλιο Υπουργείου Πολιτισμού Βουλγαρίας, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Φίλων της ΚΟΘ, κ.ά. Έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2009.