Στο Τμήμα Περιστυλίου, 42 φωτογραφίες αφηγούνται όψεις της ζωής των παιδιών προσφύγων, όπως αυτή εξελίσσεται στα προσφυγικά κέντρα της Μόριας, της Ειδομένης, της Κορίνθου αλλά και σε σημεία της Αθήνας, την Πλατεία Βικτωρίας, το Σύνταγμα, το Ελληνικό.

Φωτογραφίες – ντοκουμέντα, παιδιών που βιώνουν την κοινωνική και πολιτισμική απομόνωση και μας υπενθυμίζουν πως οι άνθρωποι είναι τόσο διαφορετικοί και συνάμα τόσο ίδιοι, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας, φύλου. Ο Μάριος Λώλος καταγράφει με το φακό του, ως αδιάψευστος μάρτυρας, τη σκληρή αλήθεια, την καθημερινότητα των παιδιών και αποτυπώνει όλο το εύρος των συναισθημάτων τους: φόβο, απόγνωση, προσμονή, ορφάνια, ξεριζωμό, αλλά και πάλη για τη ζωή, αντοχή, παιχνίδι και χαμόγελο. Παιδιά με οικογένεια αλλά και χωρίς, παιδιά σε αναμονή για το ταξίδι του τελικού προορισμού που κανείς δεν γνωρίζει πότε, μα κυρίως, εάν θα ξεκινήσει.

Ο ίδιος ο φωτογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά “Αυτά τα παιδιά ξεριζώθηκαν από το παρελθόν τους, χωρίς να έχουν ενταχθεί κάπου ξανά. Με άθλιες συνθήκες ζωής, με χαοτική καθημερινότητα, χωρίς σημεία αναφοράς, αιωρούνται στο πουθενά.”

Η έκθεση που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου, εντάχθηκε στο εκθεσιακό πρόγραμμα της φετινής χρονιάς, στα τέλη του 2019. Παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων μηνών, η έκθεση κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί. Οι χώροι πολιτισμού άλλωστε, ιδίως σε περιόδους κρίσης, οφείλουν να εμπνέουν, όσο και να ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη.

Μάριος Λώλος

Ο Μάριος Λώλος γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή αλλά η φωτογραφία τον είχε ήδη κερδίσει, από την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας από το 1990. Έχει συνεργαστεί με μερίδα έντυπων ΜΜΕ, ενώ από το 2009 συνεργάζεται με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα». Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ για 12 χρόνια (2007 – 2019) μάχιμος φωτογράφος, κάλυψε για χρόνια το πολεμικό φωτορεπορτάζ.

Βρέθηκε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας βιώνοντας από κοντά την ισοπέδωση της Πριστίνα το ’99, κάλυψε τα γεγονότα στην Αλβανία μετά την πτώση του Α. Χότζα λίγα χρόνια πριν, ενώ ακολούθησαν αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Βοσνία, η Κράινα, το Κόσοβο, η Τουρκία, η Γάζα. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, με αφηγήσεις αμιγώς ανθρωποκεντρικές. Η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, είναι η δεύτερη ατομική του.


Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας, η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους επισκέπτες, ενώ η απόσταση που πρέπει να τηρείται, είναι κατ’ ελάχιστο τα 2 μέτρα. Οι ομαδικές επισκέψεις ή ξεναγήσεις, δεν μπορούν να ξεπερνούν τα οκτώ (8) άτομα συνολικά.