Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου επεκτείνει τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου με μία σειρά από ερευνητικές δράσεις και συνεργασίες με δωρεάν συμμετοχή, που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες του χώρου των παραστατικών τεχνών (Open Plan for Artists), όσο και στο ευρύτερο κοινό (Open Plan for all). Το εργαστήριο Morphés απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τα στάδια δημιουργίας ενός ενδύματος, μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο με το Αρχαίο Δράμα.
Το εργαστήριο
Με πηγή έμπνευσης το Αρχαίο Δράμα, η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Ιωάννα Κουρμπέλα προτείνει ένα ξεχωριστό εργαστήριο, ανοιχτό σε όλους, χωρίς προαπαιτούμενη εμπειρία στη μόδα. Με φυσική παρουσία στο εργαστήριο της σχεδιάστριας, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν όλα τα στάδια σχεδιασμού, δημιουργίας και εκτέλεσης ενός ενδύματος: από την ιστορία του κοστουμιού και της μόδας, τη μελέτη των υφασμάτων και των χρωμάτων έως τη σύλληψη της ιδέας, τον σχεδιασμό του πατρόν και την κοπή και τη ραφή του ρούχου.
Στο τέλος του εργαστηρίου, κάθε συμμετέχουσα /-ων θα έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο ένδυμα, ενώ το σύνολο των ενδυμάτων θα παρουσιαστεί σε ένα ξεχωριστό «φεστιβαλικό» editorial γνωστού περιοδικού.
H καλλιτεχνική διαδικασία πλαισιώνεται από καταξιωμένους επαγγελματίες από τον χώρο της μόδας και του θεάτρου: την εικαστικό Μαριάννα Κατσουλίδη, τη μοντελίστ Τζέλα Μητροπάνου, τη σκηνογράφο-ενδυματολόγο Μίκα Πανάγου, τη στυλίστρια Alex Petsetakis και τη διευθύντρια του περιοδικού Marie Claire Γαλάτεια Λασκαράκη. Βοηθός στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου θα είναι η Fashion Artist, Μελισσάνθη Σπέη.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Βιογραφικά στοιχεία
Για την Ιωάννα Κουρμπέλα, η κίνηση του σώματος και η δυναμική αλληλεπίδραση με το ένδυμα αποτελούν το θεμέλιο της σχεδιαστικής της σκέψης. Με σπουδές στο σχέδιο μόδας και μαθήματα ενδυματολογίας και σκηνογραφίας, οι συλλογές της έχουν άμεσες επιρροές από τις καλές τέχνες, το θέατρο, τη μουσική και τα trends της παγκόσμιας σκηνής της μόδας ξεχωρίζοντάς την ανάμεσα στους σύγχρονους εκπροσώπους της ελληνικής δημιουργίας.
Από το 2003 που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της εταιρείας και παρουσίασε τη συλλογή IOANNA KOURBELA BASICS, η οποία και βραβεύτηκε με το Emerging Designer Award στη διεθνή έκθεση PURE του Λονδίνου, οι δημιουργίες της Ιωάννας Κουρμπέλα αριθμούν πάνω από 100 συνεργασίες. Τα ενδύματα παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα και οι συνεργάτες της μοιράζονται μια κοινή αισθητική και έναν αμοιβαίο σεβασμό απέναντι σε θεμελιώδεις αξίες ελληνικής φιλοσοφίας και σκέψης.
H Αθηναία Fashion Artist Μελισσάνθη Σπέη είναι απόφοιτος του London College of Fashion (MA Fashion Artefact, 2013) και από τότε έχει βραβευτεί ή έχει υπάρξει φιναλίστ για πολυάριθμα διεθνή βραβεία (μεταξύ των οποίων OpenMyMed Prize 2020-21 του La Maison Mode Méditerranée στην Μασσαλία, «Find Your Inner North – Μοντέρνα Εθνική Φορεσιά» από την Nordic Design Society 2019, International Research Award φιναλίστ στο Ancient & Modern Prize 2014 κ.α.). Έχει επίσης λάβει μέρος στην έκθεση «Καινοτόμο κουστούμι του 21ου αιώνα» στο μουσείο A.A. Bakhrushin State Central Theatre Museum της Μόσχας το 2019, στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2018, στη Μπιενάλε Μόδας του Άρνεμ 2013, “Fetishism in Fashion” το 2013 και “FETISHISM: Obsessions in Fashion & Design” στο Μουσείο Τράπχολτ το 2015 (τις δύο εκθέσεις έχει επιμεληθεί η διάσημη Lidewij Edelkoort).
Πληροφορίες:
Σχεδιασμός – Υλοποίηση Ιωάννα Κουρμπέλα
Βοηθός σχεδιασμού – υλοποίησης Μελισσάνθη Σπέη
Εισηγητές Μαριάννα Κατσουλίδη, εικαστικός / Τζέλα Μητροπάνου, μοντελίστ / Μίκα Πανάγου, σκηνογράφος – ενδυματολόγος / Alex Petsetakis, στυλίστρια / Γαλάτεια Λασκαράκη, διευθύντρια του περιοδικού Marie Claire
-Υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 16 Οκτωβρίου
-Δηλώσεις συμμετοχής στο greekfestival.gr/ergastirio-morphes-forma- prosklisis-endiaferontos/
-Αριθμός συμμετεχόντων: 6
-Ηλικίες: 18 +
-Χώρος διεξαγωγής: online και στο Ατελιέ της Ιωάννας Κουρμπέλα
-Διάστημα διεξαγωγής: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2020
-Η συμμετοχή σε όλες τις Οpen Plan δράσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν.
-Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες / -ουσες θα χωριστούν σε δύο ομάδες τριών ατόμων η κάθε μία για την διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Πρόγραμμα
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου: 16.00 – 18.30 / ONLINE
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου: 16.00 – 18.30 / ONLINE
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου: 16.00 – 18.30 / ONLINE
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου: 16.00 – 18.30 / ΑΤΕΛΙΕ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου: 09.00 – 12.00 / Ομάδα Α / ΑΤΕΛΙΕ
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου: 09.00 – 12.00 / Ομάδα Β / ΑΤΕΛΙΕ
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου: 09.00 – 17.00 / Ατομικές συναντήσεις / ΑΤΕΛΙΕ
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου: 09.00 – 17.00 / Ατομικές συναντήσεις / ΑΤΕΛΙΕ
Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου: 09.00 – 17.00 / Ατομικές συναντήσεις / ΑΤΕΛΙΕ
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου: 09.00 – 17.00 / Ατομικές συναντήσεις / ΑΤΕΛΙΕ
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου: 09.00 – 17.00 / Ατομικές συναντήσεις / ΑΤΕΛΙΕ
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου: 09.00 – 17.00 / Ατομικές συναντήσεις /ΑΤΕΛΙΕ
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου – Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου: Τελικές διορθώσεις και φωτογράφιση (οι ώρες θα ανακοινωθούν σύντομα)
Το Φεστιβάλ Αθηνών &Επιδαύρου έχει προνοήσει ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον COVID-19 κατά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου. Σε περίπτωση έκτακτων μέτρων, το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.
Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος» του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.